«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: LONGEVITATE – peste 60 de ani in constructii

Share

Societatea Comerciala HIDROCONSTRUCTIA SA a fost infiintata la 30.11.1950 ca unic constructor al barajului de la Bicaz. Din anul 1995, in urma privatizarii, intreprinderea devine SC HIDROCONSTRUCTIA SA, cu capital privat.

In prezent, societatea are un sediu central in Bucuresti si 7 sucursale teritoriale cu larga autonomie, care executa lucrari in 39 din cele 41 de judete ale tarii si 4 sucursale in strainatate, in Germania, Belgia, Republica Moldova si Irak.

Detalii despre evolutia firmei, in interviul cu domnul ing. Emil Timofti, director general al SC HIDROCONSTRUCTIA SA.

 

Red.: Compania dvs. este cunos­cuta, in principal, ca executant al marilor amenajari hidroenergetice din Romania. Mentionati si alte domenii abordate de societatea pe care o conduceti.

timofti portretEmil Timofti: Intr-adevar, pana in anul 1990 domeniul principal de activitate al Companiei erau amenajarile hidroenergetice. Dupa 1990, din cauza conjuncturii economice, investitiile in domeniul hidro s-au restrans simtitor iar HIDROCONSTRUCTIA a fost nevoita sa se restructureze, in conformitate cu cerintele economiei de piata, fapt usurat de experienta acumulata de-a lungul timpului in executia tuturor categoriilor de constructii. In prezent, executam toate tipurile de lucrari din domeniul constructiilor. In functie de cerintele clientilor aceste lucrari pot fi executate de compania noastra in totalitate, respectiv proiectare si executie pana la exploatare, sau numai executie, beneficiarul putand prezenta propriul proiect.

Compania executa in pre­zent pe langa lucrari hidroenergetice, constructii civile si industriale de marimi, complexitati si destinatii diferite, alimentari cu apa si cana­lizari, statii de pompare, statii de epurare, statii tratare apa, depozite ecologice pentru colectare dese­uri, amenajari zone industriale, sisteme de irigatii, drumuri noi sau reabilitate, supra­structuri din beton armat monolit sau prefabricate precomprimate si meta­lice, lucrari portuare.

Red.: In ce au constat masurile de reorganizare a companiei pentru a face fata cerintelor pietei interne si internationale in aceasta perioada de criza?

E.T.: Dupa anul 1990 cel mai important moment din viata societatii a fost privatizarea din anul 1995. Cu acest prilej s-a adoptat o noua politica in domeniul calitatii, mediului, sanatatii si securitatii muncii, responsabilitatii sociale si securitatii informatiei, care are ca obiective ge­nerale mentinerea reputatiei com­paniei pe piata constructiilor, satisfacerea deplina a tuturor cerintelor exprimate de clienti la preturi competitive si avantajoase, castigarea increderii clientilor, actionarilor dar si a personalului salariat. Pentru reali­zarea acestei politici s-a trecut la implementarea, certificarea si menti­nerea unui sistem de management, in conformitate cu cerintele standar­delor internationale, avand ca refe­rential standardele SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, BS OHSAS 18001:2007, SA 8000:2008 si SR ISO/CEI27001:2006. S-a recon­siderat baza materiala si umana a firmei in concordanta cu cerintele pietei. In acest sens, s-a facut o noua organizare teritoriala a sucursalelor companiei din tara si s-au deschis noi sucursale in strainatate.

Red.: Executati constructii si in strainatate? Si unde?

E.T.: In prezent executam lucrari in Germania, Belgia, Republica Moldova si Irak. De asemenea, am executat in tara lucrari in colaborare cu firme din strainatate: Germania, Italia, Austria, Suedia, Franta, Anglia, Turcia, Olanda. Inainte de 1989 am lucrat in Algeria si Iran.

Red: Ce tipuri de lucrari executati pe piata externa?

E.T.: Foarte variate. In prezent am castigat cateva licitatii internationale prin care am primit dreptul de a executa lucrari in strainatate.

In Belgia, de pilda, lucram alaturi de alti parteneri internationali la Port Waasland Ecluza a 2-a unde executam lucrari de cofrare si betonare a bajoaierelor si la amplasarea anexelor.

In Germania am finalizat mai multe contracte si in prezent mai lucram la constructia unei noi cladiri de parcari SEW – cladirea 165 Bruchsa; Mchn, FMZ cu hotelul Moosach – lucrari in beton, cofraj zidarie; centru de hipermarketuri cu hotel – Bunzlauer Platz, München.

In Republica Moldova construim si reabilitam sistemele centralizate de irigatii in Criuleni si Lopatna.

In Irak lucram la constructia barajului Chamirga – Bineslawe in muni­cipiul Erbil Ovasi – districtul Erbil, la constructia barajului Nazanin – Hiran localizat in orasul Shaghlaveh, din provincia Erbil si la constructia barajului Bawanur din orasul Kalar, pro­vincia Garmian.

Red.: De ce Irak?

E.T.: Prin contractele pe care le avem lucram in prezent in Europa si in Orientul Mijlociu. Este o provocare pentru noi. In Irak este o piata inca deschisa, care nu a ajuns la saturatie. Nu este usor; daca era usor, piata era deja aglomerata. Avantajul nostru provine din prezenta acolo, printr-o sucursala, care este la curent cu realitatile zonei. Mediul de lucru este nou si destul de dificil, dar am reusit sa construim in Irak o structura sustenabila, chiar in conditiile acestea.

La Chamirga, care se afla la aproximativ 25 km sud-est de centrul orasului Erbil, am demarat executia unui baraj din materiale locale, cu nucleu de argila, continuat spre amonte, pe o lungime de 175 m cu o bancheta de argila cu o grosime de 1,2 m.

La Nazanin, care se afla la apro­ximativ 45 km nord-est de centrul orasului Erbil, am demarat executia unui baraj din materiale locale, cu nucleu de argila si voal de injectii pentru etansarea de adancime.

Amenajarile Chamirga si Nazanin au ca folosinte principale acumularea de apa, protectia impotriva inundatiilor si irigatiile.

La Bawanur vom executa, pe raul Sirvan, afluent al raului Tigris, un baraj nedeversor din materiale locale cu miez de argila (2 unitati cu lungi­mile de 510 m respectiv 147 m) si un baraj deversor din beton cu lungi­mea totala de 320 m, compus din 9 campuri deversoare cu golirile de fund si centrala hidroelectrica echipata cu 4 turbine, fiecare cu puterea de 8400 kW. Este un proiect cu folosinte multiple, precum: protectia impotriva inundatiilor, acumularea de apa, irigatiile, agrement si energetic.

Red.: Luna acesta firma dvs. implineste 63 de ani de la infiintare. Ce planuri de viitor aveti?

E.T.: Tinand cont de conjunctura economica actuala, destul de dificila si de o piata a constructiilor profund marcata de criza economica, va trebui sa gasim resursele necesare pentru mentinerea si imbunatatirea pozitiei de piata si diversificarea domeniului de activitate. Militam permanent pentru indeplinirea obiectivelor generale inscrise in declaratia noastra de politica in domeniul cali­tatii, protectiei mediului, sanatatii si securitatii muncii, responsabilitatii sociale si securitatii informatiei a Companiei.

Se impune gasirea unor noi solutii manageriale dinamice si flexibile, precum si o mare capacitate de adaptare la cerintele pietei interne si internationale. Vom participa la licitatii si vom executa lucrarile cas­tigate, respectand standardele de calitate si cerintele beneficiarilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/02/hidroconstructia-sa-longevitate-peste-60-de-ani-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.