«

»

IRIDEX: Remedierea hidroizolatiilor fundatiilor fara excavare, prin injectii cu Bentogrout

Share

iridex sigla

Bentogrout este un sistem inovator pentru remedierea sistemelor de hidroizolatii cu probleme si stoparea infiltratiilor de apa la fundatiile din beton, zidarie sau piatra naturala. Bentogrout se foloseste cu succes de peste 20 de ani la stoparea infiltratiilor la tuneluri, pasaje subterane, subsoluri de locuinte, cladiri de birouri, fiind o modalitate extrem de eficienta de a opri penetrarea apei prin peretii structurali si dalele de radier ale fundatiilor.

 

Bentogrout este un mortar fluid cu un continut ridicat de solide compus dintr-o mixtura brevetata de bentonita si minerale naturale, formulat special pentru a stopa infiltratiile de apa in subsoluri. Spre deosebire de alte sisteme de remediere a hidroizolatiilor care se aplica la interiorul structurii sub forma unor tratamente de suprafata, tratamentul cu Bentogrout se aplica prin injectare in stare fluida la exterior fara a necesita excavare. Ulterior, Bentogrout se transforma intr-un material solid ce creeaza o bariera de inalta performanta impotriva infiltratiilor pe toata durata deviata a structurii.

 

Bentogrout se adreseaza direct cauzei, restabilind continuitatea hidroizolatiilor cu probleme pe partea pozitiva, indeplinind totodata si un rol de protectie a suprafetei exterioare. Injectia sub presiune face ca acest mortar fluid si tixotrop sa formeze o membrana continua de tip cuva la exteriorul peretilor structurali, sa ocupe toate cavitatile si golurile din sol aflate in proximitatea acestora si sa etanseze eventualele fisuri ale suportului. Dupa injectare, Bentogrout expandeaza intr-un mod controlat formand o membrana practic impermeabila. Dupa intarire, datorita consistentei sale plastice si a compozitiei speciale, are capacitatea de autoregenerare iar integritatea si performantele sale raman neafectate chiar la aparitia unor tasari si fisurari ulterioare.

 

Aplicarea sistemului Bentogrout, descrisa in cele ce urmeaza, este extrem de rapida si usor de realizat, intr-o prima etapa se face o evaluare a situatiei concrete. Se stabileste cauza de baza, se analizeaza informatiile privind natura terenului de fundare, detaliile de executie si in general toate detaliile relevante. Se stabilesc apoi tipul de interventie, presiunile de lucru, dispunerea orificiilor de injectie, se asigura utilitatile necesare, curent electric, apa, echipamente, aparate de masura, resurse umane si se trece la aplicarea propriu-zisa.

 

Amestecarea mortarului Bentogrout se realizeaza intr-un mixer cu palete si ax vertical. Peste cantitatea recomandata de apa se toarna pulberea de Bentogrout care se amesteca timp de cateva minute pana la obtinerea unei paste omogene de consistenta uniforma.

 

Aplicarea se face, dupa caz, de la exteriorul sau interiorul structurii, utilizand pompe de injectie cu snec pentru mortare fluide, prin dispozitive de injectie furnizate de catre producatorsau similare.

Aplicatiile de la exterior se realizeaza prin pomparea mortarului Bentogrout prin tuburi de injectie perforate introduse in sol pana la baza fundatiei, folosind ca mediu de foraj chiar mortarul propriu-zis.

Injectiile de la interior, cum ar fi cazul peretilor subsolurilor cu mai multe niveluri sau radierelor, se realizeaza prin orificii de injectie dispuse intercalat la anumite distante si, la nevoie, pe mai multe linii. Fiecare dispozitiv de injectie este prevazut cu manometru pentru controlul permanent al presiunii de injectie. Injectia sub presiune face ca acest mortar fluid si tixotrop sa formeze o membrana continua de tip cuva la exteriorul structurii subterane si sa ocupe toate cavitatile si golurile din sol aflate in proximitatea peretilor exteriori. De asemenea, datorita granulatiei sale controlate, Bentogrout patrunde usor prin toate interstitiile colmatand eventualele fisuri ale suportului.

 

Prepararea corecta si aplicarea corespunzatoare, in conformitate cu specificatiile producatorului garanteaza eficacitatea acestui sistem, efectele fiind imediate, in acest scop lucrarile trebuie permanent monitorizate, respectand cu strictete modul de dispunere a orificiilor de injectie si parametrii de injectie impusi de natura solului deoarece, in caz contrar, contrapresiunile generate pot crea eforturi suplimentare asupra structurii cu posibile efecte negative.

 

Avantaje:

•    Remediaza hidroizolatia fundatiilor pe la partea pozitiva

•    Elimina cauza infiltratiilorfara decopertare perimetrala

•    Protejeaza structura

•    Etanseaza fisurile din substrat

•    Bentogrout ramane permanent in stare plastica, nu se usuca, nu este afectat de ciclurile de inghet-dezghet si nu se degradeaza in timp pe toata durata de viata a structurii

•   Se   autoregenereaza  in   cazul   aparitiei   unor  tasari ulterioare preluand eventualele noi fisuri ale suportului

•    Se aplica rapid si usor

•   Are o eficacitate garantata

Exemple de aplicatii:

•    Peretii fundatiilor din beton sau zidarie

•    Radiere

•    Retele de canalizare

•   Tuneluri

•    Camine de vizitare

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 20

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/02/iridex-remedierea-hidroizolatiilor-fundatiilor-fara-excavare-prin-injectii-cu-bentogrout/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.