Asfaltul are o lunga traditie in constructii: inca din antichitate, aproximativ 700 in. Hr., s-a utilizat pentru asfaltarea strazilor. Abia in secolul 19, insa, tehnica asfaltului a inceput sa progreseze. In 1838 s-a asfaltat prima strada in Germania: Jungfernstieg in Hamburg, iar in 1841 s-a creat asfaltul turnat. Este vorba despre un asfalt cu un procentaj mare de bitum (un amestec natural, elasto-vascos, obtinut din pacura si din diverse materiale organice), la care se adauga agregate cu o granulatie mai mica de 0,063 mm (asa-numita umplutura). Asadar, asfaltul se compune din agregate cu granulatii fine si grosiere, piatra zdrobita si o cantitate de bitum calculata astfel incat golurile din pietris sa fie acoperite integral si sa existe si un usor exces de bitum. In aceste conditii, spre deosebire de alte tipuri de asfalt, acesta devine maleabil si poate fi turnat, nemaifiind necesara compactarea.
In anii `20 ai secolului trecut, in Germania au fost testate diverse modalitati de realizare a suprafetelor rutiere folosindu-se materiale cum ar fi: piatra, betonul, gudronul si alte tipuri de asfalt (inclusiv pe soseaua Wahnbachtal, in apropierea fabricii MULTIBETON – drum inundat mai tarziu in urma construirii barajului Wahnbachtal). Concluziile acestor incercari, coroborate cu punerea mai rapida in opera, datorita noilor utilaje, pretul in scadere al materialelor si scumpirea mainii de lucru au facut ca, dupa Al Doilea Razboi Mondial, strazile cu asfalt sa devina standard iar pistele din beton sau cele cu piatra cubica sa dispara.
In anii `80 ai secolului trecut se montau, deja, primele sisteme MULTIBETON de incalzire in asfalt: initial la intrarile in garaje, care trebuiau tinute curate, fara zapada sau gheata, in timpul iernii – la inceput, la hoteluri din Austria. Ulterior, atentia s-a indreptat si spre parcari, la gari in Elvetia, accese pietonale in Alpii francezi si resedinte familiale in toata Europa. Incalzirea s-a facut si de la accesul de la soseaua principala la poteci din masivul central, pana la parcarea unui mare constructor de utilaje sau la cladirile sanitare ale unui camping.
Incalzirea prin pardoseala a spatiilor libere ramane, desigur, din cauza solicitarilor energetice, o exceptie. In spatiile interioare, insa, este intotdeauna necesar un sistem de incalzire si astfel, odata cu folosirea, pe scara tot mai larga, a asfaltului in interior, a crescut si cererea pentru sisteme de incalzire sub sapa asfaltica.
Conform DIN 18560-2, „Sapele si sapele incalzite cu straturi izolatoare (cele flotante)“ trebuie sa aiba, la incalzirea cladirilor sau in industrie, un asfalt de GE 10 (in viitor ICH 10) cu o grosime minima de 3,5 cm si o acoperire de 1,5 cm peste elementele de incalzire.
Sapele din asfalt turnat pot fi acoperite cu orice pardoseala. In industrie, sapele din asfalt turnat se folosesc, de cele mai multe ori, fara acoperire. Si in locuinte sau cladiri administrative se foloseste, tot mai mult, sapa din asfalt turnat fara acoperire dar, de cele mai multe ori, colorat sau slefuit. Daca este slefuita sapa din asfalt turnat poate crea impresia de terasa, in cazul in care porii sunt acoperiti corespunzator iar slefuirea este fina. Sapa din asfalt turnat are si unele dezavantaje, precum rezistenta redusa la uleiuri, grasimi si solventi. In cazul interiorului incaperilor acest aspect nu este, insa, relevant.
Intrucat asfaltul se toarna la temperaturi de cca 200 °C, este obligatoriu ca materialul din care sunt facute tevile de incalzire prin pardoseala sa aiba calitati deosebite. Cu toate ca pe piata incalzirii prin pardoseala cu mase plastice actioneaza numeroase firme, pana astazi teava MB-Euro-Systemrohr este singura care rezista la aceste temperaturi inalte. Rezistenta la temperatura se verifica constant in laboratorul de testare MULTIBETON, conform EN 743: astfel, se aseaza in cuptor mostre de teava timp de 2 ore, la 150 +/- 1°C si se verifica inclusiv stabilitatea formei si contractia. Chiar si la aceasta temperatura, redusa pentru asfalt, tevile MULTIBETON raman singurul castigator in urma testului.
Fata de conditiile deosebite pe care trebuie sa le respecte tevile pentru sapa din asfalt turnat, rezulta o serie intreaga de avantaje pentru incalzirea prin pardoseala:
• Nu sunt pori sau bule de aer, deci caldura se poate imprastia fara restrictii.
• Grosimea redusa de cca 35 mm asigura o incalzire rapida a pardoselii.
• In cladiri, sapa din asfalt turnat nu aduce umezeala in constructie, ci ajuta la uscare, datorita temperaturii ridicate de la montaj.
• De asemenea, sapa din asfalt turnat nu creeaza probleme privind difuzia de abur.
• Sapa din asfalt turnat are o amortizare interna puternica si astfel functioneaza si ca izolator fonic.
• Deosebit de important este si avantajul in ceea ce priveste timpul de uscare: deja dupa 2 ore de racire se poate calca pe sapa din asfalt turnat si se poate acoperi pardoseala cu orice produs.
Teama des intalnita la cladiri, privind emanatiile, nu exista decat la utilizarea de gudron si de aceea, din 1984, folosirea acestuia a fost interzisa in Germania chiar si la construirea de sosele. Dimpotriva, sapa din asfalt turnat este considerata ecologica si complet reciclabila.
Ca izolatie, se recomanda un material care este si el rezistent la apa si abur, ca si sapa din asfalt turnat. Stabilitatea la caldura este o conditie pentru utilizare. S-au incercat izolatii din vata obtinuta din sticla topita care are calitati asemanatoare cu sapa din asfalt turnat: este etansa la apa, rezistenta la presiune, etansa la abur si ecologica.
Avand in vedere toate avantajele pe care le-am mentionat in prezentarea de fata, rezulta ca incalzirea prin pardoseala MULTIBETON cu sapa din asfalt turnat este o alternativa deosebit de interesanta.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 50
Autor:
Christoph Kämper, director marketing – MULTIBETON GmbH
Reprezentant pentru Romania: Niculae Tinis – MULTIBETON Romania SRL
Str. Samuil Vulcan 24, Bucuresti, Sector 5
Tel.: +40 (021) 311 34 90 | Tel./Fax: +40 (021) 311 70 13 | Mobil: +40 (07) 23 54 87 54
E-mail: niculae.tinis@gmail.com
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns