«

»

ZUBLIN: O noua metoda de imbunatatire a terenului de fundare

Share

zublin logo

Pornind de la necesitatea imbunatatirii capacitatii portante a terenurilor din zona constructiei infrastructurii de transport a tarii noastre, Züblin Romania a dezvoltat o noua metoda de imbunatatire a terenului de fundare, prin coloane de balast sau piatra sparta vibropresate cu preindesare.

Metoda consta, de fapt, in combinarea tehnologiei clasice de executie a coloanelor vibropresate de balast / piatra sparta, conform normativ C 29-85 cu o metoda de indesare prin insurubarea unui con cu filet, pana la cota prevazuta in proiect. Cu aceasta se realizeaza o preindesare a materialului local si un orificiu in care se introduce, ulterior, lancea vibranta.

zublin noiembrie foto 2

In aceasta varianta, metoda se preteaza foarte bine la terenurile coezive sau semicoezive, fara nivel hidrostatic, la care terenul, cu capacitate portanta redusa, are grosime de 12-15 m sau se afla la astfel de adancimi sub un teren cu caracteristici mai bune.

Executia coloanelor se face in doua etape: prima consta in preindesarea terenului natural pana la adancimea ma­xima prevazuta in proiect a coloanelor, actiune care, in mod clasic, s-ar opri la intalnirea refuzului in teren (fig. 1).

Urmeaza etapa a doua, executata de un al doilea utilaj, prevazut cu o lance metalica si vibrator, care introduce materialul granular de adaos si creeaza coloana de balast / piatra sparta vibropresata (fig. 2).

Coloanele de balast se executa in mai multe faze simplu vibropresat sau multiplu vibpropresat, prin retra­gerea si reintroducerea succesiva a lancei metalice, concomitent cu adaugarea de material granular.

 

Proprietatile coloanei de balast/piatra sparta obti­nute prin aceasta metoda sunt:

• Atingerea unor adancimi mari, pentru coloanele vibro­presate, in conditiile preindesarii materialului local;

• Capacitate portanta individuala foarte buna;

• Imbunatatirea caracteristicilor masivului de teren imbunatatit pe adancimi mari de pana la 12-15 m;

• Consolidarea terenului natural, in jurul coloanelor, pe toata suprafata unde s-a realizat reteaua de coloane vibropresate;

• Timpi de executie mai scurti, comparativ cu simpla executie a coloanelor vibropresate fara preindesare in terenuri slabe dar cu rezistenta suficient de mare la vibpropresare.

 

Dimensiunile uzuale pentru coloanele vibropresate de balast/piatra sparta sunt:

• lungimi uzuale de 12 – 15 m;

• diametre echivalente de 600 – 1.000 mm.

In cadrul proiectului au fost executate coloane vibropresate cu o lungime totala de 70.000 ml, intr-un timp de 60 de zile, cu un ritm de aproximativ 120 de coloane pe zi executate cu un utilaj de preindesare si doua utilaje de vibroindesare.

In cazul in care terenul este sensibil la umezire, se poate inlocui materialul granular cu un beton de clasa inferioara dar minimum pompabil, ce se poate introduce dupa preindesare, renuntandu-se, in acest fel, la vibropresare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 98 – noiembrie 2013, pag. 58

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/11/02/zublin-o-noua-metoda-de-imbunatatire-a-terenului-de-fundare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>