«

»

6 ani de la infiintarea Federatiei Patronatelor din Constructii

Share

fpsc logoIn anul 2006, avand sediile in aceeasi cladire, cele doua patronate, PSC si PPTT, au colaborat la realizarea si dezvoltarea activitatii patronale, incercand sa identifice, cat mai corect si exact, proble­mele legate de asigurarea unui climat concurential sanatos membrilor nostri. Obiectivele acestora trebuiau sa conduca la realizarea unor conditii care sa asigure lucrari de buna calitate la nivelul cerut de reglementarile in vigoare, precum si alinierea la normele europene in perspectiva aderarii la Comunitatea Europeana in 2007.

Dupa tatonari reciproce, cei doi presedinti, dr. arh. Gheorghe Polizu de la PSC si ec. Marin Crutescu de la PPTT, secondati de cei doi directori executivi, ing. Adriana Iftime si ing. Harilaus Kilaiditis, au incheiat protocolul de infiintare a Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, prin care se defineau direc­tiile de actiune pentru dobandirea calitatii de persoana juridica a noii organizatii.

Au urmat demersurile de elaborare a statutului, identificarea membrilor, precum si intocmirea documentatiei privind noua configuratie a breslei noastre. Ele au fost finalizate in noiembrie 2007, atunci cand a luat fiinta, oficial si juridic, Federatia Patronatelor din Constructii – FPSC, sub prese­dentia unanim recunoscuta a regretatului arhitect Gheorghe Constantin Polizu. Asadar, in noiembrie s-au implinit 6 ani de la infiintarea FPSC.

Asa cum mentionam anterior, FPSC are ca obiectiv principal asi­gurarea, cu sprijinul autoritatilor, a conditiilor de relansare a activitatii in constructii in asa fel incat domeniul nostru sa redevina un factor important in economia romaneasca. In acest sens, la nivelul conducerii fe­deratiei s-au stabilit urmatoarele directii de actiune:

a. dezvoltarea federatiei si cres­terea reprezentativitatii in teritoriu, prin atragerea de noi membri si crearea de filiale regionale.

b. cresterea competitivitatii ope­ratorilor din constructii, in urma promovarii legii privind evaluarea si certificarea capacitatii tehnico-profesionale a acestora.

c. elaborarea standardelor de cost, care sa asigure cerinte de ca­litate la un PRET CORECT.

d. realizarea unor programe de calificare si perfectionare a fortei de munca, in scopul cresterii producti­vitatii si calitatii productiei.

e. Cresterea si dezvoltarea spiri­tului de asociativitate la nivelul membrilor, in scopul atacarii cu succes a proiectelor de anvergura de pe piata interna si internationala.

f. Identificarea si realizarea unor proiecte, prin atragerea fondurilor europene.

Dupa un an de la infiintare, FPSC a fost afiliata la UGIR – Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – asociatie patronala multisectoriala. Presedintele FPSC, dl Cristian Romeo Erbasu, a fost ales si inde­plineste functia de Vicepresedinte UGIR, ca reprezentant al sectorului de constructii. De aceea trebuie sa su­bliniem faptul ca suntem la curent cu problemele care privesc activi­tatile de investitii in domeniul construc­tiilor, in acest fel putand sa ne declaram si sa sustinem punctele de vedere in cadrul comisiilor de dialog social.

Conducerea federatiei, presedintele, prim-vicepresedintele, au intalniri permanente cu prilejul unor evenimente organizate de agentii de presa ca Mediafax, Bussines Press si altele, cu reprezentanti de prim rang ai Guvernului, cu ocazia carora sunt abordate cele mai importante probleme cu care se confrunta constructorii.

Odata cu implinirea celor 6 ani de activitate a federatiei, experienta acu­mulata, necesitatea asigurarii continuitatii derularii unor proiecte, toate, deci, au produs o serie de mo­dificari privind actul de condu­cere, modificari menite sa asigure o buna functionare si o responsabilitate sporita a intregii activitati pe care o desfasoara in ansamblul sau FPSC.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 13

Autor:
ing. Harilaus Kilaiditis, director executiv FPSC

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/6-ani-de-la-infiintarea-federatiei-patronatelor-din-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.