«

»

Consultanta juridica: Contractele in desfasurare la o firma in insolventa

Share

consultanta_juridica1-150x128Si in sectorul constructiilor parte­nerii contractuali sunt pusi de cele mai multe ori, in fata faptului implinit si afla de starea de insolventa a debitorului abia dupa ce s-a deschis procedura de insolventa.

In aceste conditii, partenerii contractuali au, de obicei, o perioada de bulversare, in care isi pun diverse intrebari cu privire la situatia contractelor aflate in derulare cu debitorul insolvent:

• Suntem obligati sa continu­am sa livram marfa catre debitor, conform contractelor in derulare?

• Ce garantii avem ca debi­torul ne va achita pretul pentru marfa?

• Putem inceta contractele in derulare? Daca da, in ce mod? etc.

Pentru a limita riscurile, ras­pun­surile la aceste intrebari trebuie aflate cat mai rapid, astfel incat sa se poata lua toate masurile necesare in termenele limita aplicabile in cadrul procedurii insolventei.

Vezi mai jos ce prevede legea cu privire la situatia contractelor in derulare si ce masuri pot fi luate cu privire la aceste contracte.

 

Efectul deschiderii procedurii insolventei cu privire la contractele in derulare

Cu privire la contractele in deru­lare, legea insolventei (art. 86, alin. 1) prevede, ca regula gene­rala, faptul ca acestea „se consi­dera mentinute la data deschiderii procedurii”. Totodata, legea pre­vede faptul ca „orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare, pentru motivul deschiderii procedurii, sunt nule”.

Prin urmare, in cazul in care aveti contracte in derulare cu o societate intrata in insolventa, aceste contracte nu inceteaza, in mod automat, ca urmare a des­chiderii procedurii insolventei ci, conform legii, acestea vor continua sa-si produca efectele.

Continuarea executarii obliga­tiilor prevazute de contractele in derulare: avand in vedere ca des­chiderea procedurii nu implica si incetarea contractelor in derulare, partile contractuale vor fi tinute sa-si indeplineasca obliga­tiile contractuale, in conditiile agreate prin contractul respectiv.

Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca debitorul, aflat in insolventa, nu poate fi obligat sa-si indeplineasca obligatiile contractuale de plata, nascute anterior deschiderii procedurii, ci doar obligatiile aferente unor prestatii viitoare. Aceasta deoarece, pentru plata creantelor anterioare deschiderii procedurii insolventei, legea prevede o procedura speciala care trebuie urmata, si anume inscrierea in „Tabelul de creante“ si incasarea eventua­lelor plati doar la termenele si in conditiile stabilite in cadrul procedurii.

In ceea ce priveste prestatiile viitoare, debitorul insolvent va avea obligatia de a achita sumele datorate, conform contractului. Sumele respective vor fi consi­derate creante curente si se vor achita, cu prioritate, din sumele existente in patrimoniul debi­toarei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 59

Autor:
av. Marius Vicentiu COLTUC – fondator Casa de avocatura Coltuc

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/consultanta-juridica-contractele-in-desfasurare-la-o-firma-in-insolventa/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.