«

»

Despre experti si expertize

Share

cncisc siglaLegea fundamentala a constructiilor – Legea nr. 10/1995, denumita „Legea calitatii in constructii“ – are prevazute doua reguli interesante, care nu se regaseau in vechea lege similara, emisa inainte de 1990 si anume:

• orice interventie asupra unei constructii existente (modernizare, modificare, transformare, consolidare, reparare etc.) se face prin avizarea proiectului respectiv de catre proiectantul initial al constructiei sau pe baza unei expertize tehnice elaborata de catre un expert tehnic atestat;

• proiectele elaborate pentru realizarea unei constructii sau a unei interventii de tipul celor amintite mai sus trebuie sa fie insusite obligatoriu de un verificator de proiecte atestat, altul decat elaboratorul.

 

Nu stiu cate tari au prevazute, in legislatia lor, aceste reguli, dar sunt convins ca legiuitorul, care le-a introdus in „Legea calitatii in constructii“ din tara noastra, s-a gandit, cu siguranta – pe de-o parte sa puna ordine in modul haotic in care se realizau lucrarile de constructii dupa 1990, iar pe de alta parte – sa elimine urmarile negative, uneori destul de grave, care ar fi putut aparea, in timp, la lucrarile executate dupa aceste proiecte.

Au aparut, astfel, doua ocupatii noi: expert tehnic in constructii si verificator de proiecte. Si unii si altii provin, in general, din domeniul conceptiei, mai precis din proiectare, cercetare sau inva­tamant, activitatea lor fiind legata, in principal, de conceptie. Atat expertii, cat si verificatorii de proiecte, provin dintre cei mai buni profesionisti in domeniu, atestati pe baza unei serioase exa­minari de catre comisii compuse din cadre remarcabile din invatamant si productie, cu multa experienta si cu realizari de succes in domeniul pe care il atesteaza.

Este bine cunoscut ca investitiile in constructii sunt costisitoare si cel putin din acest motiv, trebuie sa fie economice. In acelasi timp, constructiile adapostesc sau sunt folo­site de oameni. De aceea, trebuie sa satisfaca, pe deplin, cerintele de exploatare stipulate chiar de Legea calitatii: rezistenta si stabilitate, buna functionalitate, siguranta in exploatare, durabilitate, sanatate si protectia mediului etc. Este evident ca, intre cele doua categorii de cerinte, respectiv economicitate si cerinte optime de exploatare pare a fi o contradictie si anume: ca sa realizezi o constructie de cea mai buna calitate trebuie sa investesti mai mult si respectiv, pentru a realiza o constructie mai ieftina trebuie sa reduci anumite calitati.

In realitate lucrurile stau cu totul altfel. Daca pentru constructii noi solutiile sunt oarecum limitate, exista, totusi, si aici posibilitatea gasirii unor variante economice care pot sa satisfaca foarte bine si conditiile de exploatare. Aceasta depinde de experienta si pregatirea profesionala a celui ce concepe constructia, persoana care trebuie sa aibe aptitudinea de a imbina materialele si tehnologiile de executie, astfel incat solutia propusa sa indepli­neasca, cat mai bine, cerintele men­tionate. Conceptia unei constructii are o importanta covarsitoare in gasi­rea solutiei optime de realizare, trebuind sa indeplineasca optim cele doua tipuri de cerinte aparent antagonice.

In cazul interventiilor, exista o multitudine de solutii, astfel incat expertul are de analizat mai multe variante, dintre care trebuie sa o aleaga pe cea optima. Din aceasta cauza, se impune ca expertul sa aiba suficienta experienta si foarte buna pregatire profesionala. Dar nu fac acest expozeu pentru a scoate in evidenta calitatile principale pe care trebuie sa le aiba un expert, ci pentru a atrage atentia ca solutia data prin expertiza si care trebuie respectata in proiectul de interventie ce se va elabora, este de o importanta majora pentru investitia care se va realiza.

Daca solutia data de expert nu este corecta, investitia poate fi costisitoare, fara a rezolva temeinic problemele care au condus la necesitatea ei. Totodata, as dori sa atrag atentia asupra faptului ca alegerea expertilor prin licitatii, pe baza costului cel mai mic, nu poate garanta efectuarea unei expertize corecte.

Desigur, fiecare investitor doreste sa cheltuiasca cat mai putin, dar trebuie avut in vedere ca economisirea minora ce se face printr-o expertiza ieftina poate duce la costuri foarte mari la capitolul executie, care au o pondere mult mai mare. Costurile devin si mai mari daca solutia din expertiza este incorecta, iar durabilitatea lucrarii nu este, deci, asigurata.

Nu fac apologia costurilor mari ale expertizelor, ci doar subliniez importanta acestora. De aceea, consider ca la alegerea expertilor trebuie tinut cont nu numai de costul cel mai mic, ci si de performantele acestora, de modul in care au capabilitatea de a rezolva optim solutiile constructive.

Poate va puneti intrebarea de ce am fost tentat sa scriu acest material. Este simplu. Am intalnit in decursul activitatii mele o serie de expertize necorespunzatoare (ca sa nu folo­sesc alt termen). Unele au trebuit sa fie refacute, caci prevedeau solutii neaplicabile. Altele prevedeau solutii mult prea costisitoare, fara a rezolva problemele de fond. Sunt multe de spus despre experti si expertize dar deocamdata ma opresc aici.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 99 – decembrie 2013, pag. 20

Autor:
dr. ing. Victor Popa – vicepresedinte CONSITRANS S.R.L., presedinte CNCisC, membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/12/04/despre-experti-si-expertize/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.