«

»

Constructiile: istorie si personalitati

Share

De-a lungul timpului, istoria unor constructii din tara noastra a consemnat ridicarea a numeroase cladiri cu diferite destinatii, care au stat si stau marturie maiestriei si imaginatiei unor oameni de exceptie. Ele consemneaza etape ale civilizatiei omenirii, opere care dainuie in timp, in ciuda anilor care au trecut sau a actiunilor nepevazute ale naturii. De sanatatea si prelungirea duratei lor de existenta s-au ocupat cu grija numerosi specialisti din breslele arhitectilor, proiectantilor si bineinteles a constructorilor.

Pe teritoriul Romaniei putem spune ca exista suficient de multe cladiri istorice care marcheaza cultura noastra de-a lungul mileniilor care au trecut si pe aici, ca in intreaga lume.

Este meritoriu ca ele nu sunt ignorate si li se acorda atentia cuvenita fiind, atunci cand este nevoie, ingrijite si restaurate, pentru a le asigura, in continuare, existenta si functionalitatea. De retinut ca si in prezent apar numeroase constructii care fac parte, pana la urma, tot din categoria celor care vor deveni si ele istorie. Elementul primordial al aparitiei pe harta omenirii si la noi a acestor edificii il reprezinta fara indoiala omul, omul cu insusirile sale de ctitor de istorie.

Ne face deosebita placere ca in acest numar aniversar al Revistei Constructiilor sa consemnam calitatile, inventivitatea, tenacitatea si profesionalismul unui constructor de exceptie, care a „scris” si „scrie”, la randul sau, istorie constructiva.

Se numeste Petre Badea si este director general al SC Aedificia Carpati din Bucuresti.

 

petre_badeaS-a nascut la 1 aprilie 1948 in comuna Negresti, judetul Arges.

Dupa absolvirea cursurilor liceale la Mozaceni, judetul Arges, a urmat Facultatea de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1970.

A inceput activitatea ingine­reasca in acelasi an, ca sef de punct de lucru la realizarea Complexului Hotelier Saturn si Cap Aurora. Ulterior, a continuat ca sef de lot, la cladirea noii Ambasade a R.P. Chineze si sef de santier la lucrarile de consolidare si finisaje speciale ale Palatului Snagov.

Intre anii 1980 – 1984, a activat ca inginer sef la Grupul de Santiere Bucuresti Sud, realizand lucrari de consolidare, finisaje speciale si restaurare a Palatului Cotroceni, imobile in Drumul Taberei, structuri metalice si din beton armat si izolatii speciale la Institutul de Fizica Ato­mica Magurele, consolidare Spital Panduri, terasamente si structura din beton armat la Casa Pionierilor – toate din Bucuresti.

Intre anii 1984 – 1989, ca director al Antreprizei Bucuresti – Trustul de Constructii Carpati – a coordonat lucrari de consolidari, finisaje speciale si restaurari la Palatul Cotroceni, Palatul Snagov, Foisor Sinaia, Castelul Peles, Complexul Olanesti, Casa Lido – toate monumente de arhitectura – si lucrari noi, precum cele structurale si de finisaje speciale de la Casa Republicii (corpurile E1, E2, E3, E4 si saloanele corpurilor A1, C1, C2, C3, C5, C6 – cotele 0,00 + 9,00), Opera Romana, Teatrul National din Bucuresti.

Intre anii 1990 – 1992, a fost director al Directiei l din Regia Autonoma Constructii Carpati.

Din anul 1992 pana in prezent, ing. Petre Badea este presedinte si director general al SC AEDIFICIA CARPATI SA, perioada in care a realizat si coordonat lucrari de anvergura, precum:

• restaurarea si consolidarea unor monumente istorice si de arhitectura de referinta pentru patri­moniul Romaniei: Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei (fostul Palat Regal), Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Muzeul Taranului Roman. De men­tionat ca, la realizarea acestor obiective, a antrenat ingineri si arhitecti de valoare care au contribuit la revitalizarea unor meserii traditionale de speciali­zare in lucrari de restaurare.

• constructii noi si de arta ingi­nereasca: Sanatoriul si Ansamblul de locuinte Soci, Ambasada Romaniei de la Sofia, reconversie Crowne Plaza Bucuresti, sediul si hotelul Federatiei Romane de Fotbal, Scoala Americana, reconversie Muzeul de Arta Contemporana a Romaniei, Institutul de Fizica Pamantului, sediul Servi­ciului de Telecomunicatii Speciale, fabricile Tuborg si Angelli, moder­nizarea Stadionului Dinamo din Bucuresti;

• restaurari si sustinere a unor lacasuri de cult, construind (in calitate de ctitor): Biserica Sf. Grigore Palama din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti; refacere (ca sponsor) a bisericii demolate a Cantacuzinilor – Memorialul Cotroceni; consolidare si restaurare a Capelei Elena Doamna si a Facultatii de Teologie din Bucuresti etc.

Sub conducerea meritorie a ing. Petre Badea, SC AEDIFICIA CARPATI a dobandit prestigiu, obtinand distinctii acordate de asociatii profesionale si guvernamentale: trofee ale calitatii, diplome de merit, locuri fruntase in topul firmelor de constructii. De subliniat ca a alocat o parte din profitul societatii in domenii ca medicina, invatamant, cultura, biserica, sport, social.

Pentru rezultatele obtinute in intreaga cariera, inginerul Petre Badea a primit: Ordinul National Serviciu credincios in grad de Cavaler, acordat de presedintele Romaniei pentru activitatea profesionala; Medalia Cotroceni la 100 de ani, 1895 – 1995 pentru opera de restaurare a Palatului Cotroceni; Ordinul National Serviciu credincios in grad de Ofiter, acordat de presedintele Romaniei; Placheta Camerei Depu­tatilor, 1996, pentru contributia adusa la darea in folosinta a Salii de sedinte a Camerei Deputatilor; Crucea Patriarhala, acordata de P. F. Parinte Teoctist, fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane; Titlul de Arhonte al Ortodoxiei, acordat de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhi­episcop al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic, cu ocazia sfintirii Bisericii Sf. Grigore Palama din Campusul Universitatii Politehnice Bucuresti, ctitorita de SC AEDIFICIA CARPATI SA.

De remarcat ca, in ultimii 25 de ani, sub conducerea ing. Petre Badea in calitate de director general al SC AEDIFICIA CARPATI SA, s-au realizat unele dintre cele mai importante edificii din tara (constructii noi, monumente istorice si de arhitectura consolidate si restaurate) si a fost ctitor al unor importante lacasuri de cult etc.

Prezenta in topul firmelor de constructii din tara, prestigiul de care se bucura societatea pe care o conduce, se datoreaza, in buna masura, presedintelui, directorului general ing. Petre Badea.

De amintit ca a sprijinit afirmarea unor colegi de fa­cultate, a dovedit onestitate, obiectivitate, caracter, mo­destie – nefacand caz de pozitia sa fruntasa in lumea constructorilor romani – dragoste fata de semeni si dorinta de a face bine prin mecenatul sau.

Acesta este inginerul si omul Petre Badea care, prin fapte, s-a inscris in randul celor mai de seama personalitati ale tehnicii romanesti.

Redactia

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/01/31/constructiile-istorie-si-personalitati/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.