«

»

Monitorizarea seismica a primei cladiri din Romania protejata antiseismic prin metoda izolarii bazei

Share

iordachescu feb foto 1Furati de petrecerea Sarbatorilor Craciunului si ale Noului An, ne-au scapat poate atentiei stirile care ne anuntau ca in zonele Vrancea, Buzau si in alte parti ale tarii au avut loc numeroase miscari ale pamantului, mai cunoscute sub denumirea lor stiintifica de seisme. Sigur, intensitatea lor medie nu ne-a alarmat prea mult pe noi, oamenii de rand, dar specialistii in domeniu le-au consemnat ca importante. Efectele lor sunt resimtite in special in constructii, care suporta cu adevarat consecinte deloc de neglijat.

In aceste conditii este foarte importanta asigurarea protectiei antiseismice a cladirilor.

O metoda originala a fost pusa la punct de cativa specialisti si a fost implementata, in urma cu cativa ani, la cladirea “Victor Slavescu” apar­ti­nand Academiei de Studii Economice, cladire situata in Calea Grivitei nr. 2-2A din Bucuresti.

Solutia a fost denumita “metoda izolarii bazei” deoarece, prin instala­rea unor izolatori si amortizori seismici, cladirea este, practic, decuplata de la efectul undelor seismice distructive.

Reducerea eforturilor in elemen­tele structurale si respectiv, a valorilor deplasarilor relative de nivel, s-a realizat prin amplasarea a 79 de reazeme elastomerice SEP-USA, cu dimensiuni de f700 x 400 mm, capabile sa asigure deplasari laterale de 600 mm, precum si a 18 amortizori seismici Taylor Devices USA, care pot furniza o forta maxima de 1.500 kN, cursa lor fiind de ±500 mm.

La proiectarea acestui sistem si la punerea lui in practica, o contributie importanta au avut cativa specialisti, intre care, conf. dr. ing. Adrian Iordachescu de la SC Proescom SRL, ing. Adrian Grigore de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) si ing. Gheorghe Marcel de la SC Rico SRL.

“Metoda izolarii bazei” si modul de punere in practica au fost prezentate, pe larg, in cateva articole publicate in Revista Constructiilor in octombrie 2008, iulie 2009 si septembrie 2012. Articolele pot fi citite integral pe site-ul revistei, www.revistaconstructiilor.eu.

Pentru a urmari modul cum se comporta la seism cladirea “Victor Slavescu”, la care s-a aplicat “metoda izolarii bazei”, aceasta a fost echipata de INCDFP cu doi senzori seismici triaxiali si cu un inregistrator seismic digital de tipul K2 cu 6 canale. Senzorii seismici au fost instalati de o parte si de cealalta a unui atenuator seismic, astfel incat unul sa fie in cuplaj acustic cu solul de sub cladire iar celalalt, in cuplaj acustic cu structura cladirii.

Analizand valorile inregistrate cu ocazia diferitelor seisme s-a constatat ca amplitudinea semnalului care provine de la accelerometrul instalat pe structura cladirii este mai mica in comparatie cu cea a semnalului care provine de la accele­rometrul instalat in cuplaj cu solul de sub cladire.

Masuratorile la care ne referim au fost efectuate intr-o perioada de peste 3 ani, perioada in care au avut loc numeroase cutremure semnificative, cu magnitudinea intre 4 si 6 grade pe scara Richter. Reducerea amplitudinilor masurate la structura cladirii a fost intre doua si de trei ori, ceea ce dovedeste eficienta instalarii amortizorilor seismici la cladirile pe care dorim sa le protejam la seism.

De altfel, “metoda izolarii bazei” prezinta si alte avantaje importante pe care cei responsabili de consolidarea cladirilor si de protectia lor la seisme ar trebui sa le aiba in vedere:

• institutia nu-si intrerupe activitatea cu publicul, deoarece lucrarile se desfasoara de la cota terenului in jos, in subsolul cladirii;

• pastrarea arhitecturii cladirii, privind plastica fatadelor si volumetria ei (fara schimbarea dimensiunilor elementelor structu­rale);

• durata de executie este mult redusa, deoarece constructorul lucreaza in subsolul cladirii, fara a avea dificultati, din partea beneficiarului, cu eliberarea frontului de lucru.

Autori:
conf. dr. ing. Adrian IORDACHESCU – Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion MINCU” Bucuresti
dr. ing. Eugeniu IORDACHESCU – expert tehnic si verificator proiect SC PROESCOM SRL
ing. Adrian GRIGORE – Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 54

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/01/31/monitorizarea-seismica-a-primei-cladiri-din-romania-protejata-antiseismic-prin-metoda-izolarii-bazei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.