«

»

Noi si cititorii nostri!

Share

rc_100_2Odata cu publicarea numarului 100 al revistei noastre, traim momente de reale emotii si satisfactii, pentru ca nu este usor sa intri in al zecelea an de editare a unei reviste de specialitate, asa cum este cea pe care o cititi dumneavoastra luna de luna: Revista Constructiilor. Debutul si parcursul aparitiei ei ne-au pus in fata unei adevarate competitii, nu numai cu numeroasele publicatii ce au aparut dupa 1990 in acest domeniu al constructiilor, dar si cu noi, micul colectiv care s-a incumetat la un parcurs deloc facil.

Faptul ca am ajuns la numarul 100 ne bucura indeosebi pentru ca am reusit, fara lipsa de modestie, sa satisfacem, in buna parte, exigentele celor carora li se adreseaza Revista Constructiilor. Marturie incurajatoare pentru viitor sunt parerile, aprecierile si indemnurile unor specialisti care, de-a lungul timpului, ne-au fost cititori fideli dar si consemnarile pe care vi le redam mai jos, consemnari care sunt un raspuns la trei intrebari, pe care le-am adresat colaboratorilor nostri cu ocazia numarului 100.

 

 1. Cum apreciati si cat de utila va este Revista Constructiilor?

 2. Ce ati dori sa cuprinda ea in viitor?

 3. Ce credeti ca ar trebui facut pentru revigorarea sectorului de constructii din Romania?

 

 

George Rozorea – director general SC Metroul SA

1. Bucuria dvs. este comuna cu a noastra si pentru faptul ca anul acesta se implinesc 9 ani de la aparitia noastra in aceasta publicatie. Revista Constructiilor este o publicatie utila, intrucat cuprinde prezentari de materiale si tehnologii noi, studii tehnice de specialitate, informatii de la patronate si asociatii profesionale. In mod cert, colaborarea SC Metroul SA cu Revista Constructiilor a fost una de succes.

2. Pentru viitor, din paginile revistei consider ca ar fi necesar sa reiasa nivelul la care se afla piata constructiilor, precum si segmentele de piata care, prin activitatea lor, devin atractive sau chiar „bule” de salvare pentru o piata grav afectata de declinul economic al tarii. Ar fi interesant de aflat si modele de redresare aplicate in alte tari, ale caror probleme, din acest sector, sunt similare cu cele din Romania.

3. Pentru a relansa industria de constructii din Romania, principalul obiectiv ar fi acela al implicarii directe a reprezentantilor sectorului in pregatirea actelor legislative, programelor si actiunilor la nivel international si national, cu impact direct sau indirect asupra activitatilor din constructii. Un alt obiectiv ar fi eliminarea deficientelor in promovarea legislatiei specifice, legislatie care sa sustina investitiile in infrastructura si constructii, prin cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale comunitare si a investitiilor private asigurand, astfel, in mod nediscriminatoriu competitivitatea Romaniei la nivel regional. Firmele participante la licitatiile organizate de autoritatile contractante intampina dificultati din cauza criteriilor de atribuire a ofertelor, de aceea, promovarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, in locul celei care ofera pretul cel mai mic, precum si respingerea ofertelor anormal de mici, ar asigura o concurenta echitabila si eficienta.

 

Ioan Mancea – presedinte C.A. al  SC General Construct SA Piatra Neamt 

1. Din punct de vedere tehnic – tehnologic, revista are un nivel bun, cuprinde noutatile din domeniul constructiilor, realizarile mai de seama ale constructorilor, studiile mai noi facute in mediul academic al ramurii constructiilor. In aceste conditii revista este foarte utila celor care lucreaza in domeniul constructiilor.

2. Cred ca ar fi interesant sa se ocupe mai mult de licitatiile in domeniul constructiilor, iar prin intermediul dumneavoastra, cei care conduc aceasta tara sa fie convinsi si sa faca demersuri pentru ca piata constructiilor sa fie libera si concurentiala. Accesul la lucrari trebuie sa fie al celor mai buni, si la preturi care sa conduca la lucrari trainice, cu finisaje de inalta calitate. Pretul cel mai mic, cerut la licitatii, este o mare eroare, trebuie trecut la pret mediu iar castigarea licitatiilor sa fie a celor mai competenti constructori, cei care au dotarile cele mai adecvate unui anumit tip de constructie. Caietele de sarcini privind eligibilitatea concurentilor trebuie standardizate pe categorii de constructii (cladiri civile, cladiri industriale, drumuri si poduri, constructii speciale). Ar fi util ca revista sa publice, in fiecare luna, cine castiga licitatiile. Cum se conduc licitatiile in tarile UE? – Cred ca ar trebui sa se ocupe mai mult de preturile practicate in domeniu (preturi pentru constructii terminate, preturi la materiale, preturi pentru utilaje, preturi pentru manopera). Care sunt preturile in tarile UE? Revista ar trebui sa publice, in fiecare luna, normativele si cartile care apar in domeniu.

3. Relansarea cresterii economice a Romaniei, accesul romanului de rand la credite pentru locuinte, accesul la fondurile europene, prin simplificarea birocratiei, cointeresarea mediului privat pentru a face investitii, reabilitarea spatiilor de invatamant din Romania (cu prioritate scolile din mediul rural).

 

ing. Emil Timofti – director general SC HIDROCONSTRUCTIA SA

1. Revista Constructiilor este o necesitate pentru piata constructiilor, ca mijloc de informare a tuturor firmelor de profil, precum si a altor institutii interesate, cu privire la problemele specifice acestui domeniu. Prin intermediul ei se faciliteaza un schimb de informatii si opinii intre toti cei implicati in activitatea de constructii, firme de proiectare si arhitectura, constructii, fabricatie, distributie si comercializare de materiale, instalatii, scule si utilaje pentru constructii, beneficiari de investitii, institutii centrale, asociatii de profil etc. Dispunand de un colectiv cu o buna experienta in domeniu, Revista Constructiilor a crescut calitativ de la an la an fiind utila pentru toti cititorii ei.

2. Revista Constructiilor are, in prezent, un continut variat, care acopera, in mare parte, subiectele de interes pentru cei breasla constructorilor. S-ar putea infiinta o rubrica cu titlul “Noi propunem dvs. dispuneti”, care sa se adreseze Legislativului si in care sa se propuna amendamente la legislatia existenta in vederea imbunatatirii activitatii din domeniul constructiilor. Revista Constructiilor ar putea primi, si trebuie sa primeasca, propuneri de subiecte de interes general pentru cei implicati pe piata constructiilor, lansand dezbateri pe aceste subiecte in paginile ei, dezbateri care sa se finalizeze cu propuneri legislative.

3. Tinand cont de conjunctura economica actuala, destul de dificila si de o piata a constructiilor marcata profund de criza economica, este clar ca toti cei implicati vor trebui sa-si uneasca fortele si sa impuna legiferarea unor masuri complexe, care sa rezolve problemele concrete cu care se confrunta in prezent firmele serioase ce actioneaza pe piata constructiilor din tara noastra. Am in vedere imbunatatirea legislatiei, care prevede modul de atribuire a contractelor, stabilirea unei autoritati publice cu atributii in clasificarea / acreditarea agentilor economici din domeniul constructiilor, in functie de lucrarile executate, de potentialul tehnic, economic si financiar reflectat prin evolutia indicatorilor prezentati in situatiile financiare anuale din ultimii 3 ani si care sa asi­gure o selectie a ofertantilor, dupa experienta si potential tehnico-economic pentru participare la licitatii cu valori mari si complexe, asa cum exista in majoritatea tarilor vest europene. Adoptarea unor masuri care sa inlature blocajul financiar ce afecteaza grav activitatea firmelor, sa stimuleze investitorii, sa prevada acordarea de credite pe termen lung cu dobanzi atractive. De asemenea, trebuie gasita o solutie cu privire la obiectivele sistate pe termen lung, de catre beneficiari, din lipsa resurselor financiare, si la care constructorul a investit sume mari in dotari tehnice si personal de specialitate, pe care nu le poate recupera si pentru imobilizarile financiare la lucrari executate si confirmate de beneficiar si pe care acesta nu le poate achita decat esalonat, intr-o perioada mare de timp.

 

prof. dr. ing. Nicolae Botu – director general SC PROEXROM SRL Iasi

1. Faptul ca Revista Constructiilor a rezistat pe piata 10 ani, intr-o perioada extrem de dificila, cel putin din punct de vedere financiar, vorbeste de la sine despre valoarea, utilitatea si importanta ei in lumea constructorilor. Avem toate motivele ca, in continuare, sa sustinem aceasta revista, pentru a aparea si in urmatorii ani.

2. Avand in vedere notorietatea de care se bucura revista in randul constructorilor romani, cred ca nu ar fi lipsit de interes sa organizeze mese rotunde cu specialisti, care sa dezbata modul cum se poate revigora activitatea noastra. Revista poate sa constituie o legatura mult mai directa si mai eficienta intre constructori si factorii de decizie din domeniu, politici sau administrativi.

3. Trebuie modificata sau completata Legea Achizitiilor Publice, cu trimitere directa la criteriile care decid castigatorii licitatiilor (cu precadere in domeniul proiectarii, dar nu numai…). De asemenea, trebuie sa se urmareasca modul in care se realizeaza prospectiunile si analizele geotehnice, proiectele tehnice, dar si respectarea acestora de catre executant. Iar acolo unde este cazul, sa se ia masurile corespunzatoare.

 

arh. Gabriel Ghelmegeanu – director general SC PECCON INVEST SRL

1. Revista Constructiilor este utila, cel putin din trei puncte de vedere:

a. informeaza specialistii din domeniu despre lucrarile cele mai importante (si care sunt din ce in ce mai putine) in curs de realizare in Romania;

b. pune la curent specialistii cu noile tehnologii si solutii adoptate in premiera in industria constructiilor din tara;

c. promoveaza si consiliaza specialistii din domeniu in a folosi materiale noi, materiale testate si, bineinteles, agrementate.

2. Cred ca Revista Constructiilor ar trebui sa prezinte, in viitor, cat mai multe puncte de vedere ale specialistilor din diverse domenii de activitate: arhitectura, structuri, instalatii de toate tipurile etc. si, in special, sinteza punctelor de vedere ale organizatiilor profesionale din care fac parte.

3. Atata vreme cat nu se va schimba legislatia in domeniu, si ma refer in primul rand la Legea Achizitiilor Publice, care porneste de la o premisa total gresita si neadecvata perioadei prezente: “pretul cel mai scazut”, situatia din constructii va avea de suferit. Cand se castiga o licitatie si cu 50% din pretul studiului de fezabilitate, nu exista decat doua variante: ori studiul este neserios si valoarea este umflata peste orice limita (ceea ce nu se intampla niciodata), ori, din dorinta de a lua lucrarea cu orice pret, se face rabat la siguranta constructiei ce urmeaza a fi realizata, iar de calitate nici nu mai poate fi vorba. Tot acest sistem creat in cadrul lucrarilor publice a afectat si sectorul de constructii din zona privata, privind acreditarea unor preturi “asa-zise de piata”, care inseamna folosirea de solutii constructive indoielnice, materiale de calitate foarte proasta si mana de lucru slab calificata, folosita masiv “la negru”. Atata timp cat nu va fi respectata legislatia in domeniul muncii in constructii, nicio firma serioasa nu poate sa faca fata concurentei asa-ziselor “echipe de mesteri”, care sunt promovate de presa autohtona si de rubricile de mica publicitate din aceasta. Cat timp exista firme “senatori de drept”, care castiga toate licitatiile din anumite segmente ale domeniului constructiilor, iar cei care le executa pot fi firme la a treia sau la a patra mana, nu se poate vorbi de o insanatosire in domeniului constructiilor si, implicit, de o revigorare a acestuia.

 

Cornel Udrescu – director general SC Tractor Proiect Comert SRL

1. Colaboram cu Revista Constructiilor de la inceputul activitatii noastre si putem aprecia ca, desi de-a lungul timpului au aparut multe alte publicatii in domeniul constructiilor, si-a pastrat personalitatea si specificul. Este revista care nu s-a limitat la simple articole de reclama si a pus un accent deosebit pe promovarea tehnologiilor noi din domeniul constructiilor si pe analize serioase ale evolutiei pietei. Consider, de aceea, cu toata convingerea, ca Revista Constructiilor este foarte utila, mai ales acum cand piata constructiilor este in plina transformare, iar o astfel de publicatie este capabila sa urmareasca, sa analizeze si sa interpreteze fenomenele in desfasurare.

2. Consider important ca revista sa fie, in continuare, o sursa credibila de informare si documentare pentru firmele de constructii, pentru furnizorii de utilaje, dar mai ales pentru beneficiari si investitori. Este bine ca, pe langa articolele prin care firmele de constructii si furnizorii de utilaje isi fac cunoscute produsele si tehnologiile, revista sa cuprinda informatii privind perspectiva unor noi proiecte, informatii despre santiere importante in activitate, precum si studii de sinteza privind situatia pietei constructiilor si a utilajelor pentru constructii. Lipsesc, in general, din publicatiile dedicate pietei constructiilor situatii statistice privind tipul si volumul lucrarilor din domeniu sau al nivelului vanzarilor de utilaje si de echipamente.

3. In primul rand, ar trebui sa se definitiveze o strategie de baza, pe termen lung, cu proiecte de constructii prioritare, de stricta necesitate, din toate domeniile de activitate, care sa fie permanent valabila, indiferent de guvernul aflat la putere. Pentru aceste proiecte, fiecare guvern in functiune trebuie sa asigure finantare de la buget sau prin credite bancare iar fondurile europene sa fie directionate cu prioritate spre aceste proiecte si mai ales, sa se eficientizeze gradul lor de absortie. Este inadmisibil ca aceste fonduri sa fie accesate aleatoriu, in functie de initiativa, mai mult sau mai putin inspirata, a diverselor companii si ele sa nu fie subordonate unor strategii de dezvoltare coerente, pe termen lung. Este necesara si sustinerea si stimularea initiativei private in dezvoltarea constructiilor, cu facilitati speciale pentru firmele de constructii romanesti.

 

Florin Florian – director Departament Fibre, Betoane SC ROMFRACHT SPEDITION SRL 

1. Revista Constructiilor este un mijloc rapid si util de a fi la curent cu noutati, evenimente si stiri din lumea constructiilor. Eu o vad utila oricarui constructor. Un mare pacat e ca nu e uzitata cat ar trebui si de proiectanti ori arhitecti. Totodata, cred ca e bine venita si beneficiarilor, nu doar constructorilor.

2. Probabil fiecare ar vrea sa fie axata pe domeniul sau de activitate. Eu cred ca trebuie doar sa fie mai agresiva in unele articole, mai taioase fata de ceea ce se intampla in sectorul constructiilor. Este interesant, de asemenea, sa afli cat mai mult despre materiale noi, sa afli care sunt santierele de top si mai ales, sa vezi cum se doarme in institutiile de stat, acolo unde nu se rezolva problemele stringente cu care se confrunta toti participantii la actul investitional etc.

3. In primul rand, deblocarea sistemului finaciar. Apoi, legislatia in domeniu armonizata cu cea europeana. La noi, in Romania, se lucreaza dupa normative care sunt depasite moral, normative care nu mai pot fi aplicate, ceea ce duce la costuri ridicate pentru beneficiari. Este nevoie, de asemenea, de simplificarea procedurilor de obtinere si emitere a autorizatiilor de constructie.

 

Hubert NUCKOWSKI – general manager SC ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL 

1. Cu Revista Constructiilor, firma Aluprof System Romania colaboreaza de aproape 6 ani, chiar dinainte de venirea mea la condu­cerea companiei, in anul 2012. Am mentinut colaborarea cu dvs. si pot afirma ca suntem multumiti de beneficiile aduse de aceasta colaborare. Articolele scrise de noi, in revista dumneavoastra, au avut impact pozitiv asupra clientilor nostri si implicit, au condus la cresterea vanzarilor, pentru sistemele despre care am scris.

2. Din punctul nostru de vedere, Revista Constructiilor este o publicatie completa, paginile sale avand articole diverse, din toate segmentele domeniului constructiilor. Speram ca, in continuare, sa va mentineti aceeasi disponibilitate pentru prezentarea informatiilor despre legislatia din constructii si despre tot ceea ce se intampla pe piata constructiilor.

3. Sectorul de constructii din Romania si nu numai, a avut, are si va avea cresteri si descresteri ale vanzarilor, in functie de anumiti factori: economici, geo-politici etc. Cu toate acestea, pentru a putea “aduce la viata” sectorul romanesc de constructii consider ca un factor important il constituie seriozitatea companiilor, calitatea superioara a marfurilor comercializate pe piata romaneasca, raportul calitate-pret care trebuie sa fie unul foarte bun.

 

Liviu Florea – presedinte VINCI Energies Romania 

1. Atata timp cat ea se adreseaza in primul rand constructorilor, informatiile furnizate ne sunt cu siguranta utile si ne imbogatesc bagajul de cunostinte tehnice. Dar, daca veti reusi sa o transformati si intr-un instrument de promovare a noastra catre potentiali beneficiari, cu siguranta partea tehnica va trebui insotita si de o parte comerciala.

2. Asa cum am spus mai devreme, cred ca va trebui sa ne axam si pe povestile de succes ale fiecareia dintre companiile noastre, pentru a convinge investitorii romani si straini ca, in continuare, constructorii din Romania pot sa raspunda celor mai diverse provocari.

3. Bineinteles ca, aici sunt o multitudine de solutii dar, ca in oricare alt domeniu, cheia se afla la guvernanti si sunt convins ca, prin curaj si o strategie clara si bine pusa la punct, Romania poate fi un nou El Dorado pentru constructorii europeni.

 

Laurentiu Plosceanu – presedinte ARACO 

1. Revista dumneavoastra reuseste sa agrege vocile ce reprezinta, atat la nivel de asociatii profesional-patronale, cat si la nivel de societati de constructii, dimensiunea profesionista a unei bresle al carei potential este, inca, respectabil in Romania. Utilitatea ei este generata de articolele ancorate atat in problematica economico-sociala contextuala dar si de acele articole care promoveaza tehnologii, echipamente sau produse de impact pentru mentinerea unei competitivitati sustenabile pentru societatile de constructii.

2. Cred ca este necesara o deschidere mai mare catre mesajele si solutiile pe care organizatiile patronale si cele profesionale le promoveaza. De asemenea, o deschidere mai generoasa catre informatiile de profil, generate de catre institutiile comunitare, si nu in ultimul rand, prezentarea unor proiecte de constructii aflate in curs de executie.

3. Asumarea unor programe substantiale si coerente de investitii, atat la nivel national cat si regional, este absolut necesara (infrastructurile: rutiera, feroviara, energetica, de mediu, de sanatate, de eficientizare energetica a cladirilor publice si private precum si programe de locuinte sociale). De asemenea, oportunitatea finantarilor europene trebuie fructificata intr-un mod imbunatatit. Si, nu in ultimul rand, credibilitatea si atractivitatea acestui spatiu trebuie redefinite din perspectiva relansarii investitiilor private, inclusiv prin PPP. Pe langa acestea, este absolut necesara actualizarea si imbunatatirea legislatiei specifice achizitiilor publice, mai ales ca noua directiva comunitara a fost aprobata in ianuarie 2014, este nevoie urgenta de implementarea conditiilor contractuale FIDIC in legislatia interna, trebuie onorate integral creantele catre societatile de constructii, trebuie redusa povara fiscala excesiva (reducere de TVA la valoarea dinaintea crizei, reducerea CAS etc.), promovarea unui nivel de calitate a lucrarilor consolidat atat prin actualizarea Legii calitatii cat si prin certificarea obligatorie a capabilitatii tehnice a operatorilor, identificarea unor solutii pentru calificarea/recalificarea fortei de munca necesare, promovarea unor conditii de colaborare imbunatatita cu partenerii din Europa de Vest, atat in Romania cat si pe alte piete. Documentatiile de licitatie, la proiectele din bani publici, trebuie generate astfel incat accesul societatilor locale sa fie cert! Autoritatile contractante trebuie sa isi onoreze datoriile fata de constructori, nu numai din cauza Legii care implementeaza intern, de anul trecut, Directiva privind combaterea platilor intarziate! Este regretabil si inacceptabil modul in care actualul guvern continua sa neglijeze solutionarea amenintarilor cu care sectorul de constructii se confrunta in continuare, in timp ce o serie de politicieni prospera foarte rapid, folosind ca vehicule de business firme de constructii prefabricate!

 

Ioan Burtea – presedinte SC Quality Cert SA

1. Revista Constructiilor este o revista de prestigiu in Romania datorita tematicilor abordate, tematici care imbraca o mare gama de preocupari ale specialistilor din domeniul constructiilor. De remarcat modul profesionist de alegere a subiectelor abordate, participarea la publicarea articolelor a unor personalitati de prestigiu, acordarea de prioritati pentru tematicile care prezinta noi tehnologii si produse performante, strategii privind dezvoltarea sectorului de constructii. In aceste conditii, Revista Constructiilor este o publicatie foarte utila care ar trebui sa se regaseasca in biblioteca tehnica a tuturor opera­torilor din constructii, indiferent de domeniul si/sau preocuparile acestora (conceptie, executie, exploatare, postutilizare).

2. Mentinerea gradului de abordare profesionala a problemelor de actualitate din domeniul constructiilor, marirea gradului de abordare a problemelor legislative, in vederea unei mai bune orientari a specialistilor din constructii in aplicarea acestora, precum si o mai mare colaborare si publicarea de comunicari cu caracter stiintific ale unor personalitati din statele Uniunii Europene.

3. Actiunea prioritara este adoptarea unei Hotarari de Guvern pentru Certificarea Calificarii Tehnico-Profesionale a Operatorilor Economici din Constructii. Adoptarea unei pozitii constructive de cooperare intre marile intreprinderi pentru adjudecarea de lucrari de importanta nationala, utilizarea in subantrepriza a microintreprinderilor si intreprinderilor mici, care detin tehnologii si specialisti consacrati, asigurandu-le eficientizarea activitatii, continuitatea in utilizarea fortei de munca specializata, precum si cresterea nivelului tehnic calitativ al constructiilor. Adoptarea de solutii pentru eliminarea muncii la negru, pentru ca aceasta are un impact negativ major in asigurarea vietii oamenilor si a avutiei nationale.

 

Conducerea societatii MEVA Sisteme de Cofraje SRL

1. Este o revista de specialitate, cu informatii utile din domeniul constructiilor, care se adreseaza nu numai inginerilor constructori, tehnicienilor, antreprenorilor, dar si persoanelor interesate, de la omul de afaceri, care doreste sa investeasca in constructii, pana la simplul cetatean, care doreste sa-si construiasca o casa sau sa se informeze cu privire la ultimele noutati din acest domeniu.

2. O lista actualizata cu cele mai importante proiecte in domeniul constructiilor din tara.

3. • Statul, fiind cel mai mare ordonator de plati, impune termene mari de plata, exemplu urmat si de celelalte firme, ajungandu-se la un alt mod de creditare a clientilor. Ar fi de dorit stipularea, prin lege, a decontarilor la maxim 30 de zile. • Reducerea dobanzilor bancare pentru credite in domeniul constructiilor. • Facilitarea accesarii fondurilor europene.

 

Radu Patrascan, MSc. MBA – general manager SC KONE Ascensorul SA 

1. Revista Constructiilor este foarte utila deoarece peisajul revistelor de specialitate este foarte rarefiat iar al celor profesioniste, as putea spune, extrem de redus.

2. Mai multe informatii despre proiecte noi, ce urmeaza a se realiza (pentru care exista studii de fezabilitate sau intentii de investitii viabile)

3. Bancile sa fie mai active si competente in creditare, statul sa mai reduca TVA pentru activitatea din constructii.

 

ing. Viorica ALEXANDRU MANTA – director general SC ALMA CONSULTING SRL 

1. Revista Constructiilor este extrem de utila specialistilor, ingineri, arhitecti, dar si marilor investitori din Romania, furnizorilor de materiale de constructii si altor categorii din sectorul constructiilor.

2. Pentru disciplina in constructii, consider necesar publicarea unor comentarii, insotite de fotografii, ale unor lucrari executate in asa zisa “regie proprie”. Este cunoscut ca, in acest sistem, beneficiarii inconstienti executa “dupa ureche” adevarate “bombe”. Poate, in acest fel, atragem atentia autoritatilor si legiuitorului.

3. • Cred ca ar trebui demolate toate cocioabele si reconstruit ceva corespunzator pe amplasamentele respective. Ma refer la orice tip de cladiri, inclusiv cele de locuit. Nu intra in discutie monumentele. • Interzicerea functionarii firmelor de constructii si/sau proiectare care au angajati specialisti constructori, doar pe hartie sau prin colaborare!? • Verificarea fortei de munca direct productiva.

 

Bogdan Tronac – director general SC NAUE ROMANIA SRL

1. Revista Constructiilor are un continut bogat de articole tehnice de actualitate si informatii utile cu caracter ingineresc. Sunt prezentate materiale si solutii tehnice noi in constructii, importante pentru a putea evalua stadiul actual in domeniu. Revista este utila pentru ca ramane in contact cu realitatile din sectorul constructiilor, in vederea gasirii oportunitatilor in acest domeniu, chiar intr-o perioada dificila cum este si cea din prezent. Apreciem, in mod deosebit, luarile de pozitie transante din editorialul fiecarui numar, un act de curaj din pacate din ce in ce mai rar in presa de specialitate.

2. Ne-am dori mai multe studii de caz pe proiecte reusite si mai ales, nereusite, din domeniul constructiilor, in care sa se discute impartial despre factorii care au condus la succesul sau insuccesul lor. Ne-am dori, de asemenea, mai multe informatii despre proiectele mari de constructii licitate si atribuite.

3. Revigorarea sectorului de constructii este posibila in masura in care:

a. se profesionalizeaza sistemul de gestiune a achizitiilor publice, foarte slab si expus abuzurilor in momentul de fata;

b. se renunta la atribuirea contractelor licitate doar pe criteriul pretului minim – se vad peste tot efectele nefaste ale unei asemenea abordari;

c. se fac investitii, fie ele cu capital de stat, fie privat;

d. se incurajeaza parteneriatele public private, mai ales in domeniul infrastructurii;

e. se implementeaza un sistem strict de verificare a calitatii in constructii si se profesionalizeaza institutiile de control ale statului cu atributii in domeniu;

f. se adopta o legislatie fiscala unitara, stabila si gandita pe termen lung, care sa atraga investitori pe termen lung in domeniu;

g. se scurteaza timpul necesar pentru plati de la bugetul de stat catre firmele de constructii. Statul a fost si ramane unul dintre marii datornici catre firmele de profil.

 

dipl. ing. Marius Bucur – country manager / reprezentant in Romania al Geobrugg AG – Geohazard Solutions 

1. Una dintre putinele reviste in care se pot citi informatii de actualitate de pe piata constructiilor si care ajuta la realizarea unei imagini asupra activitatii in constructii.

2. Prezentarea si a unor proiecte ce presupun solutii speciale … Lucrari deosebite in desfasurare …

3. Voi vorbi din punct de vedere al domeniului in care activam – Infrastructura Rutiera si Feroviara. In primul rand sa fie stabilit un plan de investitii „realizabil”, care sa fie urmat de toti cei ce au fraiele Ministerului Transporturilor, indiferent de culoarea politica, si asigurarea cofinantarii proiectelor cu fonduri europene.

 

ing. Alexandru Dobre 

1. Utilitatea revistei este indiscutabila, ea se adreseaza firmelor de constructii si producatorilor de materiale de constructii (sunt printre primii deoarece revista le rezolva multe probleme de cunoastere si de desfacere), dar se adreseaza si beneficiarilor (ordonatorilor de credite), cu informatii despre ca­lificarea unitatilor de constructii si despre materialele nou aparute.

2. Cred ca fiecare numar al revistei ar trebui sa aibe cel putin doua pagini cu informatii la zi despre preturile unitare, ori globale, la majoritatea materialelor de constructii: ciment, beton, otel-beton, lemn, tamplarie, tipuri de pardoseli, preturi orare ori unitare pentru unele utilaje: excavatoare mari, mici, pentru transport, preturi per tona km ori per km pentru auto de 30 tone, 40 tone, 20 tone etc. Chiar daca nu apar schimbari de la o luna la alta, rubrica trebuie sa existe.

3. Pentru revigorarea sectorului de constructii este necesara, in primul rand, o schimbare de mentalitate la nivelul organismelor statului care angajeaza investitiile si constructori. Schimbarea se poate face prin legi, prin ordine ori alte prescriptii care sa responsabilizeze cheltuirea, cu ratiune, a banului public in primul rand.

Tot prin lege sa se infiinteze un CSP (Comitet de Stat al Planificarii) poate mai mic, dar sa nu-l mai desfiinteze nimeni. Acest CSP ar trebui:

– sa hotarasca investitiile necesare din buget si din bani atrasi

– sa impuna analiza fiecarei investitii pe baza de studii de fezabilitate-oportunitate

– sa impuna folosirea cu prioritate a resurselor din Romania

– importurile pentru aceste investitii (acolo unde vor fi necesare) sa constituie un capitol separat, cu aprobari speciale de la CSP.

Acest CSP trebuie sa fie nepolitizat (ca Biserica). Personalul specializat trebuie sa fie improspatat pe baza de concurs, similar cu procedura inlocuirii unor parlamentari in America, unde se inlocuiesc circa o patrime la o distanta de 3 ani. Tot CSP ar trebui sa intocmeasca un raport anual, care sa fie public. In acest mod, se revigoreaza capacitatea de a avea constructii utile, de buna calitate. Acum se revigoreaza unii “constructori” care circula cu elicoptere, garda personala, adica se revigoreaza tunarii, chiar daca nu sunt mereu aceiasi.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/01/31/noi-si-cititorii-nostri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>