Perioada intersectiei 2013 – 2014 este una a detalierii bilantului activitatii de peste an pentru firmele din constructii. Antreprenorii isi concentreaza acum resursele si atentia, in special catre a aborda o noua etapa. Una dificila, dar promitatoare in acelasi timp. Dificila pentru ca 2013 a fost un an al scaderii in industria constructiilor, iar pentru 2014 nu au fost facute cunoscute, inca, intentii ferme de investitii publice, deoarece economia romaneasca – chiar daca stabila – nu da semne de revenire “in forta”. Promitatoare pentru ca, fiind un an cu doua campanii electorale, este de asteptat sa apara unele proiecte la nivel local si regional. In acest sens, este relevant cum se manifesta antreprenorii, in aceste conditii, prin intermediul asociatiei care ii reprezinta – PSC.
Cred ca, pentru toti membrii nostri, si nu numai, trecerea prin sase ani de criza a constituit o importanta lectie de viata antreprenoriala. Cei care sunt, inca, acum in activitate merita felicitati. Impreuna cu cei ce vor reusi sa iasa din insolventa, ei sunt aceia care vor fixa noile repere ale performantei in constructii. Din punct de vedere asociativ, PSC isi continua, in 2014, reforma initiata in urma cu cativa ani, prin derularea proiectelor deja incepute si abordarea unor actiuni noi.
Este evident, deci, ca vom pastra aceeasi linie de dezvoltare care ne-a adus rezultatele pozitive de pana acum, rezultate obtinute chiar si in cunoscutele conditii dificile pe care le-am intampinat in ultimii ani de activitate. In primul rand este vorba de o reprezentare mai buna si din ce in ce mai performanta a intereselor membrilor, la nivelul autoritatilor centrale si locale, la nivel european, precum si pe linia relatiilor cu partenerii traditionali din domeniu: asociatii patronale si profesionale, institutii publice etc.
La rubrica noutati cred ca s-ar putea incadra reluarea intalnirilor la nivel teritorial cu membrii filialelor PSC si introducerea unei noi destinatii pentru promovarea exportului. Este vorba de Kazahstan. De asemenea, ne vom manifesta mai activ in trei directii cheie: Ministerul Educatiei, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe.
Evenimentele care ne-au solicitat mai intens in 2013 au fost destule. Dintre ele cred ca merita amintit, in primul rand, faptul ca ne-am confruntat cu o cerere de suport legislativ si tehnic din partea Comisiilor Tehnice de la MDRAP, pentru un volum foarte mare de noutati, in ceea ce priveste modificarile reglementarilor care tin de tehnica in constructii, modificari ce vor influenta activitatea tuturor celor implicati in sectorul constructiilor, respectiv producatori, furnizori, executanti etc.
PSC a facut pasi semnificativi si pentru imbunatatirea mecanismului de Certificare Tehnico-profesionala a Firmelor din Constructii. In acest sens, am reusit sa introducem pe traseul parlamentar, adica in Camera Deputatilor, reglementarile dorite de noi.
Ne-am confruntat si cu trei situatii negative mai deosebite in care a trebuit sa ne folosim de toate metodele specifice si colaborarile cu partenerii nostri, pentru a apara interesele membrilor. Este vorba, intre altele, de blocarea unui proiect de act normativ, emanat in cadrul Ministerului Muncii, care prevedea ca firmele cu mai mult de 20 de angajati vor fi obligate sa permita accesul la decizie al reprezentantilor angajatilor si sa asigure toate cheltuielile aferente acestor reprezentanti.
As mentiona aici si un succes deosebit, consemnat cu ocazia organizarii Forumului International PSC din noiembrie 2013. Cu aceasta ocazie, patronatul nostru a demonstrat forta si consistenta in programele derulate, atat partenerilor internationali (liderii asociatiilor de constructori din peste 15 tari europene si non-europene) cat si celor locali.
Poate ca e relevant sau nu, dar pentru noi este o confirmare a rezultatelor obtinute chiar si afluenta semnificativa de membri din ultimul an, care s-au regasit in programele PSC.
Cerintele actuale sunt complexe iar membrii PSC solicita, cu prioritate, crearea de premise pentru lucrari, asigurarea recuperarii banilor cheltuiti pana acum la lucrarile efectuate, asigurarea cadrului legislativ stabil si favorabil investitiilor dar si o serie de activitati suport, care ajuta sectorul pe termen mediu si lung, cum ar fi: pregatirea numerica si calitativa a fortei de munca, imbunatatirea reglemetarilor de specialitate, ca stimul pentru performeri, cultivarea relatiilor internationale si altele. Nu excludem nici obiectivele de creare si sustinere a unei imagini bune a sectorului si a Patronatului, pentru ca un dialog eficient cu autoritatile si sindicatele necesita un grup antreprenorial legitim, reprezentativ si performant. Ori, noi la asta lucram.
Agenda actiunilor pentru sustinerea obiectivelor enuntate mai sus este si ea cuprinzatoare. Vom continua proiectul co-finantat din fonduri europene, prin care dorim sa perfectionam metodele optime de pregatire si asigurare a fortei de munca din domeniul reabilitarii termice a cladirilor.
Reluam, de asemenea, turneul de intalniri la nivelul filialelor si vom derula patru actiuni de promovare internationala la care sunt invitate sa participe toate firmele interesate de lucrari in afara tarii, indiferent de marimea lor. Acest din urma program este cu atat mai bine venit cu cat este foarte dificil de prevazut ce fel de lucrari vor fi disponibile in tara in 2014, iar actiunile noastre din ultimii trei ani au demonstrat ca firmele romanesti sunt competitive pe piete internationale, chiar daca nu este usor startul. In acest an, misiunile noastre vor avea loc in Kazahstan, Algeria, Qatar si se vor incheia cu un Forum International, in Bucuresti, similar celui de anul trecut.
Agenda completa a actiunilor noastre se poate gasi pe site-ul: www.psc.ro, iar pentru detalii echipa manageriala a Patronatului este permanent disponibila.
Contact:
PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
Autor:
Tiberiu Andrioaiei – Secretar General PSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns