«

»

2014, anul TIAB 65!

Share

In ultima perioada de timp, exigentele economiei de piata au impus intreprinzatorilor si, mai ales societatilor romanesti din toate ramurile de activitate, sa se alinieze cerintelor privind competitivitatea si eficienta, in tot ceea ce desfasoara ele.

Privatizarea a fost un bun prilej pentru ca acestia sa-si revizuiasca si sa-si puna pe baze noi intreaga organizare si desfasurare a activitatii lor, pentru a nu falimenta mai devreme sau mai tarziu. Rolul hotarator, in toate aceste situatii, l-a jucat abordarea tuturor problemelor pe baza unui management performant si deci, eficient.

Una dintre firmele de prestigiu in economia romaneasca, dinainte si dupa 1990, este TIAB SA, o firma al carei profil de activitate isi are aplicabilitate in ramurile de varf ale industriei si economiei nationale.

Ce este in prezent TIAB si ce perspective sunt oferite pentru viitor, ne explica interlocutorul nostru, dl Liviu Florea, presedintele Vinci Energies Romania.

 

Ciprian Enache: In ultimii ani, TIAB a trecut printr-o perioada de insem­nate masuri organizatorice, care sa permita societatii sa fie competitiva si eficienta. In ce au constat aceste prefaceri manageriale?

liviu_floreaLiviu Florea: De-a lungul celor 65 de ani de activitate pe piata din Romania, ne-am confruntat cu numeroase reorganizari ale companiei. As putea spune, totusi, ca dupa actiunea de privatizare prin MEBO, din anul 1994, cea mai importanta reorganizare a companiei a avut loc dupa iulie 2007, cand TIAB a devenit parte a grupului VINCI Energies. Din acel moment am devenit o companie romaneasca cu o strategie internationala si cu 14 Business Unit-uri dispersate la nivelul Romaniei, din dorinta de a fi cat mai aproape de clientii nostri si a le furniza cele mai bune solutii.

Segmentarea activitatii noastre si specializarea acesteia, pe diverse domenii din economia nationala, ne-au permis sa ne consolidam pozitia pe piata furnizorilor de instalatii.

 

C.E.: Cu ce se confrunta TIAB in ansamblul dezvoltarii economice a Romaniei?

L.F.: In momentul de fata, TIAB se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta toate companiile care nu au dorit sa faca rabat de la calitate in favoarea unui pret mai mic.

Aceasta problema ar trebui sa fie o prioritate pentru guvernanti, tinand cont ca tot mai multe licitatii publice se castiga cu preturi de dumping (50% din bugetul prognozat), ulterior lucrarile neputand fi finalizate.

Contextul european, care ingrijo­reaza analistii financiari si care, normal, a pus la incercare si economia noastra, a dus la o scadere a inves­titiilor straine in industrie si bineinteles ca acest lucru ne-a afectat in mod direct.

 

C.E.: Se stie ca industriile la care TIAB a participat inainte de 1990 si-au redus destul de mult activi­tatea. Ca urmare a acestei situatii, in ce masura TIAB mai are de lucru?

L.F.: Intr-adevar, o mare parte a industriei din Romania si-a redus mult activitatea dupa 1990, dar incercand sa fim aproape de clientii nostri si sa le cunoastem tot mai bine nevoile si asteptarile, am reusit sa cream parteneriate de lunga durata cu marea lor majoritate, pe mai toate domeniile, de la industria constructoare de masini, la industria chimica, industria alimentara, industria farmaceutica, industria energe­tica sau infrastructura de transport.

 

C.E.: Unele combinate industriale din chimie, metalurgie, energe­tica etc. s-au privatizat. In aceste conditii, mai apeleaza ele la servi­ciile dumneavoastra?

L.F.: Spre bucuria noastra, calitatea lucr­a­rilor executate de TIAB de-a lungul anilor a facut ca si noii proprietari sa apeleze la serviciile noastre. Companii precum INTER­AGRO, Arcelor Mittal, Alum Tulcea, Alro Slatina, Michelin, Unilever, Timken, Pirelli, Enel, CEZ, E-on au in continuare incredere in noi si ne apreciaza pentru proiectele realizate impreuna. Clientii nominalizati sunt din cele trei zone industriale precizate de dumneavoastra in intrebare. Portofoliul TIAB este, insa, mult mai mare si sper ca nu am suparat pe nimeni oprindu-ma la aceasta sumara enumerare.

 

C.E.: Cati angajati lucreaza in prezent la TIAB? Aveti in plan noi angajari? Care sunt oportunitatile in companie pentru un proaspat absolvent?

L.F.: Echipa noastra este formata din oameni pasio­nati si determinati sa fie cei mai buni in domeniul lor. In prezent, aceasta este formata din 750 de specialisti pregatiti sa anti­cipeze nevoile clientilor si sa le ofere solutiile cele mai bune, acest lucru reprezentand bazele parteneriatelor noastre. De asemenea, stim ca oamenii confera valoare unui business si  reprezinta un avantaj competitiv, motiv pentru care investim permanent in dezvoltarea programelor de training, programe care vizeaza perfecti­onarea abi­litatilor si competentelor resurselor umane implicate in acti­vitatile pe care le desfasuram.

Referitor la angajari, pot spune ca acest proces este unul aproape continuu. As dori sa subliniez si faptul ca oferim oportunitati de angajare si dezvoltare a carierei pentru tinerii absolventi, atat din domeniul tehnic, cat si economic, prin intermediul programului PEPINIERE, care a format, pana in prezent, peste 30 de specialisti, specialisti ce sunt acum parte integranta a echipei noastre.

 

C.E.: Cum vedeti perspectiva economiei romanesti si participa­rea TIAB la lucrarile de instalatii si automatizari din profilul dumnea­voastra de activitate?

L.F.: Intr-o economie care se afla in refacere, pentru 2014 – anul TIAB 65 – imi doresc sa depasim performantele de pana acum si sa le putem arata clientilor, dar si concurentei, un TIAB matur, puternic si capabil sa faca fata oricarei provocari. Pentru aceasta, vom fi implicati in ceea ce avem de facut si vom respecta valorile noastre – INCREDERE, SERIOZITATE, PASIUNE, RESPECT – acest lucru facand diferenta dintre o firma efemera si o mare companie.

Ciprian Enache

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/02/07/2014-anul-tiab-65/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>