«

»

BAUDER: Acoperis terasa. Bitum sau material plastic folosit pentru hidroizolatie

Share

membrana bituminoasa bauder termTipul hidroizolatiei si proiectarea ei depind, in mod direct, de constructia pe care se aplica: de structura acesteia, de forma si de modul de utilizare a cladirii si a acoperisului, de cerintele clientului.

Important este ca proiectantul, arhitectul si clientul sa consulte specialistii inca din fazele timpurii ale proiectarii, pentru a se realiza un sistem complet de acoperis dintr-o singura sursa. Numai astfel se pot obtine acoperisuri sigure, in conditii de eficienta maxima.

 

Acoperisurile terasa sunt cele mai soliciate parti ale oricarei cladiri. Numai hidroizolatiile de calitate ridicata, cu suficiente rezerve de pu­tere, pot sa reziste unor asemenea solicitari.

 

Influente exterioare:

• temperatura cu schimbari de la  -30°C pana la peste +90°C, precum canicula;

• suctiuni ale vantului;

• solicitari mecanice cauzate de miscarile cladirii, precum si de os­ci­latii si vibratii ale acoperisurilor usoare;

• solicitari de compresiune ale suprafetelor circulabile;

• influente climatice, precum vapori, ploaie, zapada si gheata, apa, radiatie UV, solicitari chimice, murdarie si cresterea vegetatiei.

Stratul suport, impreuna cu modul de utilizare a cladirii, reprezinta factorii decisivi pentru alegerea corecta a structurii acoperisului.

 

Membrane bituminoase

Constructiile in doua straturi sunt realizate, de regula, cu membrane bituminoase.

Hidroizolatiile in doua straturi sunt folosite la acoperisurile cu strat suport din beton.

Hidroizolatiile intr-un singur strat sunt potrivite pentru acoperisurile usoare cu tabla trapezoidala, precum halele de productie sau depo­zitele.

Acoperisurile usoare prezinta, datorita constructiei, cerinte ridicate de calitate si flexibilitate a hidro­izolatiei.

Constructia unui acoperis industrial tipic, cu o panta de doua procente, necesita de regula:

• o bariera de vapori;

• termoizolatie cu o densitate mare, precum PIR;

• membrana din material plastic intr-un singur strat, cu prindere mecanica.

Fiecare produs este pretabil pentru un anumit domeniu de utilizare, acolo unde se potriveste cel mai bine iar rezistenta lui depinde foarte mult de modul cum a fost pus in opera.

Membranele bituminoase sunt sigure la perforare, elastice, stabile dimensional si permit o prelucrare buna. Caracteristicile membranelor bitu­minoase sunt reglementate de normele europene si nationale.

Avantajele bitumului aditivat cu elastomer sunt: sensibilitatea redusa la temperaturi inalte si o buna flexibilitate la rece, comportament elastic, precum si o durata indelungata de viata, cu stabilitate la imbatranire.

Caserarea cu ardezie, din fabricatie, creste mult durata de viata a hidroizolatiei. Avantajul major il ofera aplicarea in doua straturi, cu intercalare a straturilor.

 

Membranele din material plastic

In functie de cerinte, exista hidro­izolatii compatibile cu bitumul, cu capacitate de difuzie, rezistente chimic sau la saruri, pentru diferite amenajari: renovare sau constuctie noua.

Acoperisurile usoare industriale se hidroizoleaza intr-un singur strat, cu membrane din material plastic aplicate flotant.

Asigurarea hidroizolatiei pe pozitie se realizeaza prin fixarea mecanica a membranei de stratul suport sau prin lestare mecanica.

Membranele din material plastic se deosebesc in functie de calitate sau de modul cum rezista la foc. De pilda, o membrana moderna din poliolefina flexibila FPO prezinta o siguranta mai mare decat membrana din PVC, in cazul unui incendiu.

 

Concluzie

Bauder este unul dintre cei mai renumiti producatori de sisteme pentru acoperisuri din Europa. Preocuparea constanta pentru cres­terea calitatii produselor, precum si consultanta pe care o ofera proiec­tantilor, arhi­tectilor si constructorilor fac ca sistemele Bauder sa repre­zinte hidroizolatii sigure, realizate in con­ditii de eficienta ridicata.

 

Contact:
SC Bauder SRL
Piata 1 Mai nr. 4-5, Cluj-Napoca
Tel.: +40/ 264 20 66 38
Fax: +40/ 264 20 66 39

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/02/07/bauder-acoperis-terasa-bitum-sau-material-plastic-folosit-pentru-hidroizolatie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.