«

»

BENNINGHOVEN: Arzatorul – “inima” statiei de asfalt

Share

benninghoven logo

Calitate si inovatie

Benninghoven, un nume legat de traditie dar si de pricepere, pasiune, talent… Totul a inceput acum mai bine de 100 de ani, mai precis in anul 1909, in orasul Hilden din Germania, atunci cand Otto Benninghoven punea bazele unei firme care producea roti dintate si diferite mecanisme industriale. Toate aceste componente presupuneau, pentru a le proiecta si fabrica, precizie dar si cunostinte tehnice avansate, spiritul inovator al acestor inceputuri pastrandu-se intact pana in zilele noastre.

Se deschidea, de fapt, atunci, drumul spre tehnologii de inalta calitate. Producatorul Benninghoven se va afirma incepand cu anii ’50, atunci cand compania a inceput sa-si diversifice gama de produse prin fabricarea de tehnologie de combustie pentru industrie. Anii ’60 au marcat intrarea definitiva in domeniul proiectarii si productiei echipamentelor pentru instalatii de fabricare a mixturilor asfaltice, prin producerea primelor arzatoare, a sistemelor de uscare, a instalatiilor de stocare a bitumurilor si a echipamentelor pentru asfaltul turnat.

Benninghoven a cunoscut un succes deosebit cu toate aceste echipamente si instalatii din domeniul bitumului, pe care le-a dezvoltat permanent. In anul 1970 producatorul inaugura prima fabrica de echipamente pentru instalatii de fabricare a asfaltului in Mülheim/Mosel – Germania. Cresterea permanenta a  comenzilor, dezvoltarea portofoliului, prin noi produse create de catre proprii specialisti si construite in fabricile proprii, au impus deschiderea unei noi fabrici de statii de asfalt la inceputul anilor 1990, in orasul Wittlich. In prezent, compania Benninghoven detine doua unitati de productie in Germania si una in Anglia.

Arzatoarele fabricate de Benninghoven sunt utilizate in intreaga lume. Este o recunoastere implicita a tehnologiilor avansate utilizate, dar si a calitatii lor, atat in cadrul statiilor de asfalt cat si pentru alte sisteme de uscare industriala. Rezistente la orice conditii de lucru, acestea acopera intregul spectru de aplicare in procesul de ardere, fie prin utilizarea combustibililor clasici, precum motorina, gazul natural, CLU sau a celor neconventionali, ca praful de carbune, bio-masa, kerosen-ul, deseurile sau uleiurile petroliere.

 

Tehnologii avansate – aplicatii in Romania

Benninghoven s-a implicat activ pe piata constructiilor din Romania, unde a inregistrat o cerere sustinuta pentru statii de asfalt, necesare, mai ales, la constructia autostrazilor. Calitatea acestora, dar si pregatirea personalului de specialitate au facut, in scurt timp, din Benninghoven Romania un promotor al tehnologiilor moderne, dar si unul dintre cei mai mari distribuitori de asemenea tehnologii.

„Inima“ unei statii de asfalt, arzatorul, a reprezentat intotdeauna o prioritate pentru echipele de cercetare si proiectare ale producatorului german. In Romania, primul arzator pe baza de praf de carbune brun pentru o statie de asfalt a fost pus in functiune de Benninghoven in luna mai a anului 2009, deschizandu-se astfel o noua piata de desfacere pentru acest tip de energie. Prima care a sustinut acest demers in Romania a fost firma Delta A.C.M., cunoscut intreprinzator in domeniul constructiilor, dar si un antreprenor cu experienta in privinta statiilor de producere a mixturilor asfaltice. In apropierea orasului Bals, Benninghoven Romania a realizat un prim proiect pentru acest tip de combustibil, iar statia de asfalt montata aici, care functiona din anul 2008, a fost dotata cu un arzator nou. Pentru a putea beneficia de toate avantajele noii tehnologii, statia a suferit si alte modificari, la nivelul tamburului de uscare si al instalatiei electrice, iar suplimentar, s-a montat un siloz de stocare a prafului de carbune de 120 m3 si un sistem de dozare a prafului.

Pentru a nu afecta randamentul fabricii, timpii de stationare ai statiei de asfalt au fost redusi, preferandu-se, in acest caz, un montaj in doua etape. Astfel, in prima etapa, dupa numai o saptamana, statia de asfalt a repornit, fiind posibila reluarea fabricatiei de asfalt prin utilizarea combustibilului alternativ, motorina sau gaz natural. In a doua etapa a fost finalizat montajul arzatorului, fiind data in functiune aprinderea pe baza de praf de carbune brun.

 

Eficienta si simplitate

Dincolo de calitatea utilajelor, de tehnologia incorporata, bene­ficiarul doreste un utilaj fiabil, performant si usor de operat. Statiile de asfalt cu functionare pe baza prafului de carbune brun reprezinta nu numai un varf tehnologic, dar ofera si o simplitate deosebita in operare. Praful de carbune brun, cu un indice caloric inalt, este adus direct din Germania, din zona de exploa­tare a firmei Rheinbraun, pana la consumatorul din Romania.

Transportul prafului de carbune se face cu autovehiculele tip siloz, cu o capacitate de 25 t. Umplerea silozului de stocare se face de catre soferul camionului, procedura fiind similara cu cea de alimentare a unui siloz de filer.

Praful de carbune este introdus in arzator cu ajutorul unei instalatii de dozare montata la gura de evacuare a silozului. Apoi, praful este introdus de o suflanta in partea frontala a arzatorului principal si aprins de un arzator secundar, care functioneaza pe motorina sau gaz natural. Flacara, astfel formata, este sustinuta de azatorul secundar pana la stabilizare, dupa care procesul de ardere este continuat doar de arzatorul principal, arzatorul secundar fiind oprit.

Aceasta tehnologie permite ca, dupa ce se formeaza, flacara produsa de praful de carbune sa arda uniform, fara a fi necesara o alta sursa aditionala de energie pentru mentinere. In prezent se lucreaza la un proiect de construire a unei baze de silozuri ca depozit intermediar, unitate care va fi aprovizionata pe calea ferata. Din acest depozit se vor alimenta autosilozurile care se vor des­carca apoi la fiecare beneficiar din Romania.

O alta tehnologie in care Benninghoven a investit continuu este cea a reciclarii asfaltului. Utilizarea efectiva a materialului reciclat a ajuns un „dicton“ economic ce se impune la realizarea lucrarilor de infrastructura, scopul fiind acela de a economisi resursele naturale limitate. Un alt aspect, cu implicatii directe pentru utilizator, este acela de obtinere a unui pret cat mai bun pentru productia de mixtura asfaltica si costuri optime de prelucrare.

Reciclarea la rece este un proces simplu: materialul este introdus in dozator si apoi transportat cu ajutorul unei benzi sau printr-un elevator, respectiv un jgheab de alimentare, pana in turnul de malaxare. Practic, alimentarea este supravegheata de un sistem controlat electronic, extrem de exact, materialul fiind preluat cu exactitate de dozele de cantarire. Aburul rezultat in urma procesului de incalzire a materialului este evacuat printr-o tubulatura izolata de dimensiuni mari, ajungand la sistemul de filtrare. In functie de calitate, consistenta si grad de umiditate, materialul reciclat poate fi adaugat in malaxor.

Contact:
Benninghoven Sibiu SRL
Calea Dumbravii 149, Ap. 1, Sibiu
Tel.: 00 40 369 40 99 16
Fax: 00 40 369 40 99 17

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/02/07/benninghoven-arzatorul-inima-statiei-de-asfalt/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.