«

»

Constructiile viitorului!

Share

Valentele imaginatiei

„Oamenii sunt pasari nemaiintalnite,
cu aripi crescute inlauntru,
care bat plutind, planand,
intr-un aer mai curat – care e gandul!“

Nichita Stanescu

 

 

armarada decembrie dreaptaIn lumea arhitectilor si proiectantilor, problemele legate de viitoarele constructii care vor „mobila” mediul ambiant in care traiesc si muncesc oamenii au fost dintre cele mai felurite prin indrazneala inchipuirii lor in spatiu. Lucru deloc de neglijat pentru ca imaginatia bazata pe un grad inalt de profesionalism si posibilitati de realizare au generat intotdeauna nu numai idei ci si obiective la scara naturala.

Gasirea unor forme noi si moderne care sa prefigureze viitorul constructiilor a fost si ramane permanent tema a multor intalniri, conferinte, simpozioane si expozitii. O astfel de provocare a dus si la nasterea proiectului conceput de ARMARADA, un brand romanesc de arhitectura, si prezentat initial la concursul de idei pentru realizarea unei cladiri simbol in strainatate. Ulterior, proiectul a fost perfectionat si se apropie cu inca un pas de o posibila concretizare.

 

Viziunea initiala

Ce noutati cuprinde acest indraznet proiect

1. Aduce o solutionare a problemei actuale a poluarii, prin promovarea unui nou concept arhitectural: Natura pe Verticala – un ecosistem artificial compus din 3 zone: acvatic, cu vegetatie, nori artificiali, menit sa functioneaze singur si sa alimenteze orasul cu oxigen.

2. Desi a fost realizat pentru un sit din MIAMI, el promoveaza indirect cateva idei romanesti inspirate din operele marilor artisti romani: Constantin Brancusi si Nichita Stanescu.

 

Arhitecti:  ARMARADA – Alex Sandulescu, Dan Adrian Ionescu

 

De ce Avis Magica?

In latina Avis Magica inseamna „Pasarea Magica“. Concret, am ales „magic“ deoarece Miami era denumit „orasul magic“ si avand in vedere ca populatia a crescut de la 1.000 la un milion de rezidenti in doar 100 de ani, putem spune ca orasul „si-a luat zborul“ precum o pasare. De aici a rezultat si numele cladirii: Pasarea Magica. Avand un nume pentru cladire, trebuia sa gene­ram si o forma, iar cunoscand o parte din operele sale, ne-am intors privirea catre marele nostru sculptor Brancusi. Analizand opera sa „Pasare in spatiu“ am observat cum stilizeaza Brancusi pasarea, rezultand o forma simpla dar foarte eleganta. Am incercat sa facem acelasi lucru, stilizand o pasare care isi ia zborul.

Dar acest lucru nu a fost de ajuns si ne-am intors din nou privirea, de data aceasta catre literatura, catre versurile lui Nichita Stanescu: „Oamenii sunt pasari nemaiintalnite, cu aripi crescute inlauntru“. Astfel, am definitivat forma cladirii, integrand si imaginea omului, combinand cele doua entitati: Pasarea si Omul.

 

Cum functioneaza cladirea?

„Avis Magica“ a fost realizata ca fiind cea mai inalta cladire din zona – 335 de metri si propune un concept nou: „Natura pe Verticala“. Aceasta incorporeaza: un muzeu dedicat faunei orasului sub nivelul solului (aici se poate observa si baza acva­riului), o scena exterioara de concerte, un acvariu inalt de 120 m, in care apa este pompata si filtrata direct din ocean, o zona de insule cu vegetatie tropicala situata deasupra acvariului, o zona cu nori artificiali, care genereaza ploaie la un interval de timp , zona de observatie situata la 335 m si „aripa“ cladirii – formata dintr-o multitudine de „pene“, care vibreaza la actiunea vantului, producand energie electrica. Penele sunt realizate dintr-un material semi-translucid care permite trecerea razelor solare, necesare procesului de fotosinteza, catre vegetatie. Turnul este ca un rezervor de oxigen pentru oras, oxigenul creat de plante fiind eliminat prin spatiile libere dintre pene, catre exterior.

Pentru a putea vedea, in intregime, spectacolul oferit de cele 3 zone, turnul incorporeaza si 2 lifturi. Astfel, vizitatorii trec mai intai prin acvariu, unde pot admira viata marina, apoi prin zona de vegetatie populata cu pasari, iar in final, ajung la norii artificiali. Deasupra  celor 3 zone se afla puntea de observatie.

 

 

Avis Magica – Natura pe verticala

 

O noua viziune

 

Traim intr-un prezent confortabil cu un nivel ridicat de consum. Foarte multe materiale si combustibili sunt folositi pentru a-i satisface nevoile omului: lemn, metale, plastice, petrol. Acest consum duce la un grad ridicat de poluare a planetei, iar cei care vor avea de suferit de pe urma ignorantei vor fi tot oamenii.

Daca am caracteriza vremurile noastre in doua cuvinte ar fi: masini si viteza. Masinile sunt momentan peste tot, si probabil in viitorul apropiat, vor fi si prin aer. Nevoia acerba de conectivitate, transport, viteza ne-a adus intr-un stadiu in care depindem constant de mijloacele nostre de transport. Imaginati-va un oras fara masini.

Imposibil!

Odata cu evolutia tehnologiilor, omul a inceput sa se gandeasca mai mult la protejarea mediului, la folosirea combustibililor alternativi. Dar este oare de ajuns? Daca in viitorul apropiat nivelul poluarii va deveni incontrolabil, si chiar oprirea totala a poluarii nu ne-ar mai ajuta, atunci vom avea nevoie de un ajutor diferit.

Cum ar fi daca am avea o cladire destinata curatirii aerului, si aceasta ar putea fi plantata in orice loc? O cladire care sa functioneze pe principiul unei plante?

 

Avis Magica incearca sa vina in intampinarea problemei cu un concept nou. Natura pe Verticala.

 

Construirea

Nu este o noutate faptul ca oamenii deja testeaza diverse metode prin care sa “creasca” cladiri. Bacterii cu toata informatia structurala a cladirii integrata in ADN ar putea fi o solutie. “Eliberate” intr-un loc, si folosind o combinatie de Celuloza si Calciu, bacteriile ar putea construi cladirea, fara a mai fi necesare utilaje grele, materii prime etc.

 

Daca am putea combina aceasta tehnologie cu ideea de natura pe verticala?

Daca, in viitor, am putea sa ne deplasam intr-un loc foarte poluat, am “planta” o astfel de cladire, si usor-usor, precum o planta, ea ar consuma nivelurile ridicate de CO2 eliberand O2? Aerul ar deveni respirabil si oamenii si-ar continua viata intr-un mod mai sanatos. Suna Science Fiction, dar s-ar putea sa vina o vreme cand va trebui sa ne gandim la aceasta posibilitate.

 

Varianta Initiala – este o constructie clasica, cu o structura metalica, in care sa se incerce folosirea spatiului vertical pentru plantarea naturii.

Odata cu avansarea tehnologiei, Avis Magica nu ar mai avea nevoie de plante. S-ar putea incerca integrarea celulelor producatoare de oxigen, asemanatoare plantelor, chiar in structura cladirii. Aceasta ar capata, implicit, o culoare verzuie datorata clorofilelor care absorb lumina rosie si albastra, si o reflecta pe cea verde.

 

Materiale?

In functie de procentajul de utilizare a calciului si a celulozei, cladirea poate deveni mai opaca sau mai translucida, lucru ce ar ajuta la captarea luminii. Din absorbtia luminii, a CO2 si a apei, ar rezulta O2, energie si glucoza.

 

Absorbtia apei?

In proiectul initial Avis Magica, acvariul imens are un singur rol – estetic. Cele doua lifturi conduc oamenii prin acvariu, prezentandu-le viata marina, urmand zona de vegetatie si zona cu nori artificiali. Senzatia ar fi unica, vizitatorul experimentand o prezentare in miniatura a intregului ecosistem planetar.

In varianta nou propusa cladirea nu ar mai avea nevoie de atata apa, nutrientii fiind extrasi din pamant cu tot cu apa prin tuburile Xylem (in realitate exista tesuturi specializate ale plantei care au acelasi rol) care, datorita translucentei materialului, ar putea parea albastre.

 

Dar daca solul ar fi poluat?

In functie de nivelul de poluare al solului, cladirile Avis ar putea avea un circuit inchis. Dotate cu propriile rezerve de pamant si cu o instalatie de nori artificiali, intregul ecosistem s-ar dezvolta, indiferent de mediul inconjurator.

 

Contact:
ARMARADA
www.armarada.com
Tel.: 0765 21 84 48

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 78

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/02/07/constructiile-viitorului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.