«

»

QUALITY CERT: Calitatea in constructii – traditie si continuitate

Share

quality siglaLa 2 noiembrie 1999, data la care QUALIBAT Franta sarbatorea 50 de ani de la incheierea Protocolului din 2 noiembrie 1949 intre “Ministerul Reconstructiei si Urbanismului” si “Organismul de calificare si clasificare a cladirilor si activitatilor”, actualii QUALIBAT, am avut ocazia, in calitate de unic invitat din tarile din Estul Europei, sa remarc ca Romania are o atestare documentara de 167 de ani privind adoptarea de principii si de instituire de reguli in domeniul calitatii in constructii.

Din datele detinute, din documen­tele consultate (publicatii, comunicari stiintifice), rezulta clar continuitatea actiunilor destinate perfectionarii meto­delor pentru tinerea sub control a cali­tatii constructiilor.

Iata, in continuare, un minimum de date care pot crea o imagine a evolutiei conceptiei in domeniu si care este necesar sa fie cunoscute de catre toti cei ce lucram in acest sector de activitate.

 

In anul 1832, pe vremea Regulamentului Organic, se elaboreaza pri­mele principii si se creeaza un serviciu al drumurilor. Acesta a fost inceputul unui drum lung, plin de realizari, care s-au concretizat prin adoptari de metode de control al calitatii constructiilor si produselor si instituirea si perfectionarea continua a unor proceduri de atestare a calitatii.

La 12 decembrie 1841 se infiin­teaza in Moldova “Departamentul din Launtru din Moldova – Sectia Ingine­reasca” departament care elaboreaza reglemen­tarea “Asezamant pentru chipul lucrarii soselelor din Moldova”. Se stabileste, cu aceasta ocazie, “conceptul de alcatuire a sectiunii drumurilor” in care sunt prevazute tehnologiile de reali­zare a drumurilor, metode de compactare, stabilirea de date privind performantele echipamentelor, materialelor, personalului, acesta anticipand, prin tematica si continutul cadru, prevede­rile actualelor fise tehnologice.

Cinci ani mai tarziu, in februarie 1847 “Ministerul din launtru” din Tara Romaneasca infiinteaza, la randul lui, “Directia lucrarilor publice” cu sectia inginereasca, drumuri si poduri, arhitectura si lucrari publice.

In septembrie 1849, Departamentul Lucrarilor Publice din Moldova infiinteaza “Asezamantul Organic”, care continua activitatea de imbunatatire a sistemului de urmarire a calitatii, prin stabilirea de reguli privind exercitarea profesiei de antreprenor si instructiuni pentru executarea de lucrari, in care se precizeaza ca acestea asigura “aducerea de reguli si legi statornicite in alte tari”.

Anul 1850 se remarca prin abordarea unor probleme de o importanta deosebita, care se mentin in topul preocuparilor actuale si anume, “atesta­rea obligatorie a lucrarilor” si instituie reguli privind executarea zidurilor.

Atestarea calitatii produselor si stabilirea conditiilor de punere pe piata, preocupare deosebita a zilelor noastre, nu este o inventie actuala, in 1850 legiuitorii, prin ministerul de resort, stabilind regula “producatorii de cara­mida sa nu poata vinde caramida pana nu a fost cercetata calitatea”.

Desfasurarea cronologica a evenimentelor demonstreaza preocuparea permanenta pentru calitate a Principatelor Romane, precum si traditia constructorilor romani, care au executat lucrari durabile, ce au rezistat conditiilor climatice deosebite, calamitatilor, seismelor, lipsei de preocupare a autoritatilor pentru conservarea patrimoniului, patrimoniu cu care multe tari s-ar mandri si l-ar valorifica superior.

Unirea principatelor romane, in anul 1859, il aduce la conducerea tarii pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care, imediat dupa numire, se ocupa de domeniul constructiilor aproband, in anul 1860, “Conditiile generale pentru lucrarile publi­ce” si “Regulamentul pentru adjudecari”. Acestea preced, cu peste 140 de ani, Directiva Europeana 2004/18/CEE si Ordonanta OUG 34/2006.

Doi ani mai tarziu, la 4 august 1862, Alexandru Ioan Cuza semneaza Decretul 629 privind aplicarea “Regulamentului privind organizarea Corpului de Ingineri Civili” din tara noastra, prin care se infiinteaza, in cadrul Mi­nisterului Lucrarilor Publice, primul serviciu de inspectori ai statului, format din 5 inspectori generali. In luna noiembrie a aceluiasi an se stabileste regula de inaintare, de catre inginerii sefi de circumscriptie, a unor “Probe de materiale” din zona lor, pentru a fi verificate din punct de vedere al caracteristicilor fizico-mecanice, prevederi care confirma aplicarea, la acea data, a unor metode de incercare pe produse.

La un interval de numai 3 luni – ianuarie 1863, Ministerul Lucrarilor Publice da o circulara privind un continut minim de date pe care trebuie sa le cuprinda proiectele.

Ministrul Lucrarilor Publice, Alexandru Catargi, initiaza actiunea de intocmire a “Listei exacte a Constructiilor Publice, Porturilor, Cheiuri etc”, pentru a se putea stabili Sarcini de Control diferentiate, specializate, premergatoare actualului cod CAEN si a Nomenclatorului de lucrari si stabileste, prin Ordinul 4160, atributiunile inspectorilor generali cu privire la verificarea probitatii personalului, controlului pe faze de executie, utilizarea numai de materiale corespunzatoare.

Din momentele importante ale istoriei constructorilor din Romania, care dovedesc traditia in domeniu, fac parte si prima incercare in situ a unei constructii, efectuata de Ing. Panaite Donici la podul de peste Doftana, precum si infiintarea, in anul 1879, de catre dr. ing. Alfons Oscar Saligny a primului laborator de incercari.

Remarcabile sunt si preocuparile privind formarea de personal (in anul 1867 se infiinteaza Scoala de Poduri si Sosele), elaborarea de documente si reglementari (in anul 1868 apare primul manual de constructii si intre­tinere a drumurilor).

Anul 1879 marcheaza infiintarea Consiliului Tehnic al Lucrarilor Publice, care primeste atributiuni de avizare a proiectelor si intocmire de reglementari tehnice.

Anul 1889 se remarca prin infiin­tarea “Serviciului Central de masuri si greutati”, condus de Stefan C. Hepites.

Enumerarea momentelor deosebite din Istoria Constructiilor in tara noastra poate continua prin marcarea unor actiuni si reglementari, prin adoptarea de reguli privind personalul, procesele, metodele de control, nivelele de performanta etc., dar din toate acestea vom mentiona doar adoptarea a doua legi deosebit de importante: Legea 8/1977 privind Rezistenta, Stabilirea si Durabilitatea Constructiilor si Legea 10/1995 privind Calitatea in Constructii, legi adoptate ca urmare a seismului din 8 martie 1977 si a necesitatii alinierii la conceptul modern si la legislatia Uniunii Europene.

Astazi, dupa 182 de ani de traditie din care am enumerat doar cateva date semnificative privind atestarea documentara a primelor actiuni din domeniul conceptiei, executiei, si reglementarii, suntem in stadiul adoptarii, cu o frecventa deosebit de mare, de reglementari, unele dintre acestea ca urmare a modificarii la intervale foarte scurte a legislatiei la nivelul Uniunii Europene, precum si a adoptarii de principii noi in domeniul evaluarii competentei personalului, a stabilirii performantelor produselor, ca urmare a introducerii de tehnologii noi, precum si a cresterii gradului de complexitate a unor constructii, toate acestea impunand luarea de masuri drastice de tinere sub control a competentei tehnice.

Asigurarea premiselor privind reali­zarea de constructii durabile, care sa protejeze viata oamenilor si avutia nationala, se face prin utilizarea unui sistem modern de certificare a siste­melor de management si a produselor.

Remarcam, insa, ca de cca. 20 de ani sunt marginalizate, in mod constant, problemele privind calificarea profesionala a personalului utilizat in constructii, care necesita reinstituirea sistemului de scolarizare / instruire / calificare a personalului muncitor si a maistrilor, in institutii de inva­tamant de tipul scolilor de arta si meserii, reinfiintarea liceelor tehnice, pentru crearea corpului de personal tehnic specializat pe domenii de activitate, precum si cu privire la certificarea calificarii tehnico-profesionale a intreprinderilor din constructii.

In prezent, Guvernul Romaniei si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au in vedere modernizarea legislatiei, adoptarea de hotarari in domeniul constructiilor, care sa asigure apararea vietii oamenilor si avutiei nationale, continuand astfel traditia, atestata documentar de peste un secol si jumatate, privind performanta si competenta profesionala a institutiilor si personalului implicat in procesul de construire.

Conducerea organismului de certificare QUALITY CERT, cu experienta de peste 25 de ani in domeniul sistemelor de management al calitatii, a participat direct la elaborarea legislatiei privind aplicarea prevederilor “Legii 10/1995 privind Calitatea in Constructii”.

In vederea modernizarii legislatiei in constructii, am initiat, in mod cons­tant, actiuni, inca din anul 1995, privind certificarea calificarii profesio­nale a intreprinderilor, am inaintat la Guvernul Romaniei si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice un proiect de Hotarare de Guvern, avizat intr-o prima varianta in anul 2002, privind “Certificarea Calificarii Tehnico-Profesionale a Operatorilor Economici din Constructii”, menit sa asigure aplicarea de criterii stiintifice privind stabilirea competentei profesionale a operatorilor economici din domeniul constructiilor, inclusiv a microintreprinderilor strict specializate pentru realizarea de lucrari de specia­litate (ex.: microintreprinderi cu efective mai mici de 7 oameni cu profil de activi­tate in domeniul de montaj cofraje, schele, otel, beton, prefabricate, sarpante etc.).

Prin certificarea calificarii profesionale se asigura operatorilor economici din constructii evaluarea competentei pe baza criteriilor utilizate in cele 14 state ale UE care aplica un sistem de certificare (ex: Marea Britanie, Franta, Spania, Italia etc.) si participarea, in conditii de egalitate, a acestora la adjudecarea de lucrari in Romania si in Statele Uniunii Euro­pene si/sau in alte tari cu care se stabilesc relatii de recunoastere reciproca.

Ca urmare a desfiintarii Institutului National al Lemnului, in vederea mentinerii traditiei privind constructiile din lemn precum si a industriei lemnului, QUALITY CERT a facut eforturi substantiale pentru asigurarea efectuarii tuturor testelor de stabilire a performantelor produselor si structurilor din lemn, eliminand necesitatea ape­larii de catre operatorii economici din Romania la organisme din alte state ale UE.

Mentinerea traditiei pe care o avem este o datorie de onoare, cu o importanta deosebita pentru institutiile, personalitatile si specialistii din domeniul constructiilor, inclusiv a celor din domeniul invatamantului universitar, a asociatiilor profesionale si patronale, a organismelor de certificare si a operatorilor economici care dispun de un management cu experienta in domeniul elaborarii legislatiei in constructii si/sau care detin un nivel deosebit de competenta profesionala.

Intrarea in cel de-al 10-lea an de existenta a Revistei Constructiilor si editarea acestui numar 100 este un moment de referinta, care trebuie sa ne reaminteasca faptul ca toti factorii implicati in procesul de construire, autoritatea de reglementare, asociatiile profesionale si patronale, institutii de cercetare, invatamant universitar, organisme de certificare, operatorii economici, avem datoria de a mentine, la nivel competitiv, traditia detinuta de tara noastra de a utiliza toate mijloa­cele de care dispunem pentru participarea, la nivel european, la actiunile ce pot pune in valoare competenta detinuta.

 

Contact:
QUALITY CERT SA
Soseaua Panduri, nr. 94, Sector 5, Bucuresti
Telefon: 031/71 00 753
Fax: 031/71 00 752, 021/411 71 51

Autor:
Ioan Burtea – presedinte SC QUALITY CERT

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 100 – ianuarie-februarie 2014, pag. 72

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/02/07/quality-cert-calitatea-in-constructii-traditie-si-continuitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.