«

»

Pe cand revigorarea sectorului de constructii din Romania?

Share

ciprian_enacheAr fi posibila in 2014 o asemenea solutionare a unei asteptari de ani buni de catre toti cei implicati in feno­menul investitional?

E greu de raspuns astazi cand inca se bate pasul pe loc in ceea ce priveste acest sector promotor al intregii economii.

Greu de spus pentru ca in afara unor proiecte (unele doar continuate) din sfera infrastructurii rutiere, alte zone ale dome­niului investitiilor nu sunt enuntate, unele dintre ele conditionand in mod obiectiv si continui­tatea eficienta a unor acti­vitati mereu actuale de asigurare cu energie sub toate formele ei a tuturor consumatorilor, privati, de stat sau simpli cetateni.

Ne gandim, desigur, la marile combinate energetice, metalu­r­­gice, chimice si din alte domenii care ajungand la o „varsta” inaintata nu mai prezinta siguranta. Chiar daca unele sunt privatizate pericolul prabusirii lor la un posibil seism va afecta multe sectoare ale economiei si populatiei. In acest sens cosurile de fum si turnurile de racire a apelor folosite sunt date uitarii desi exista firme specializate pentru redresarea lor, firme care someaza sau sunt in insolventa. Acesta nu-i un exemplu singular pentru ca alte si alte investitii sunt intr-o situatie similara.

Se cauta solutii de revigorare a investitiilor?

Iata unele dintre ele, formulate de catre colaboratorii si specialistii cititori si prezenti cu reclame publicitare in Revista Constructiilor. Le furnizam celor care trebuie sa decida masuri concrete. Iata-le:

• Relansarea cresterii economice a Romaniei, accesul romanului de rand la credite pentru locuinte, accesul la fondurile europene, prin simplificarea birocratiei, cointeresarea mediului privat pentru a face investitii, reabilitarea spatiilor de invatamant din Romania (cu prioritate scolile din mediul rural).

• Tinand cont de conjunctura economica actuala, destul de dificila si de o piata a constructiilor marcata profund de criza econo­mica, este clar ca toti cei implicati vor trebui sa-si uneasca fortele si sa impuna legiferarea unor masuri complexe, care sa rezolve pro­blemele concrete cu care se confrunta in prezent firmele.

• Trebuie modificata sau completata Legea Achizitiilor Publice, cu trimitere directa la criteriile care decid castigatorii licitatiilor (cu precadere in domeniul proiectarii, dar nu numai…).

• Atata vreme cat nu se va schimba legislatia in domeniu, si ma refer in primul rand la Legea Achizitiilor Publice, care porneste de la o premisa total gresita si neadecvata perioadei prezente: “pretul cel mai scazut”, situatia din constructii va avea de suferit.

• Cat timp exista firme “senatori de drept”, care castiga toate licitatiile din anumite segmente ale domeniului constructiilor, iar cei care le executa pot fi firme la a treia sau la a patra mana, nu se poate vorbi de o insanatosire in domeniului constructiilor.

• Ar trebui sa se definitiveze o strategie de baza, pe termen lung, cu proiecte de constructii prioritare, de stricta necesitate, din toate domeniile de activitate, care sa fie permanent valabila, indiferent de guvernul aflat la putere.

• Sunt o multitudine de solutii dar cheia se afla la guvernanti si sunt convins ca, prin curaj si o strategie clara si bine pusa la punct, Romania poate fi un nou El Dorado pentru constructori.

• Actiunea prioritara este adoptarea unei Hotarari de Guvern pentru Certificarea Calificarii Tehnico-Profesionale a Operatorilor Economici din Constructii.

• Ar fi de dorit stipularea, prin lege, a decontarilor la maxim 30 de zile si reducerea dobanzilor bancare pentru credite in domeniul constructiilor. Facilitarea accesarii fondurilor europene.

• Bancile sa fie mai active si competente in creditare, iar statul sa mai reduca TVA pentru activitatea din constructii.

• Pentru revigorarea sectorului de constructii este necesara, in primul rand, o schimbare de mentalitate la nivelul organismelor statului care angajeaza investitiile si constructori. Schimbarea se poate face prin legi, prin ordine ori alte prescriptii care sa responsabilizeze cheltuirea, cu ratiune, a banului public in primul rand.

Autor:
Ciprian Enache

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 101 – martie 2014, pag. 3

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/03/05/pe-cand-revigorarea-sectorului-de-constructii-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.