Se spune ca timpul este metronomul care masoara trecerea noastra prin viata pamanteana. El se afla in stransa legatura cu ceea ce ii este sortit unui om. Pentru unii timpul este prea scurt din cauza sanatatii sau a unor situatii neprevazute. Pentru altii el se scurge in stransa legatura cu modul de viata: linistit, vulcanic, temperamental, inovativ, umanitar si de ce nu, legat de o anumita exprimare a rostului in viata. In raport cu astfel de trairi poti atinge varste de invidiat atunci cand ele sunt insotite de posibilitati reale de prezenta fizica si mai ales mentala.
Exista asemenea oameni in preajma noastra, oameni pe care ii stimam ca au in calendarul lor ani venerabili in care au trait, au creat si lasa in urma stima si pretuire.
Ei bine, un astfel de om se afla si in breasla constructorilor, om care in aceasta luna atinge varsta de 99 de ani de existenta, ani care au dovedit si dovedesc ca n-a trait degeaba nici pentru el si nici pentru societate.
El, constructorul la care ne referim, este profesorul universitar membru al Academiei Romane Panaite MAZILU, care s-a nascut la data de 21 martie 1915 in comuna Brosteni, judetul Vrancea, deci, cu ocazia unui echinoctiu de primavara.
Cel care a ajuns astazi la venerabila varsta de 99 ani face parte dintr-un arbore genealogic reprezentativ pentru acest popor, la modul superlativ al romanilor adevarati. Bunicii din partea mamei se numeau Vernescu, locuitori din Gradistea, oameni cu stare si stiinta de carte.
Bunicul lui Panaite Mazilu din partea tatalui era preot si invatator in sat. De la bunic se presupune ca a mostenit dragostea si respectul pentru carte.
Clasele primare le-a facut la Brosteni, dupa care a urmat liceul internat din Iasi, in urma unui concurs in care a primit si bursa. La bacalaureat a obtinut calificativul exceptional si nu a fost o greutate sa urmeze cursurile Politehnicii din Bucuresti – sectia Constructii, unde a beneficiat, prin concurs la inceputul cursurilor, de bursa V. Adamachi a Academiei Romane.
Revenind la perioada de studii la Politehnica, profesorul de mai tarziu Mazilu a avut ca dascali o serie de personalitati importante. A fost ultima serie de studenti care l-a mai prins la Rezistenta Materialelor pe eminentul Nicolae Filipescu.
Ca tanar absolvent, Panaite Mazilu si-a inceput activitatea intre anii 1940 si 1945, ca inginer proiectant sef de birou pentru calcule statice, la Directia de Studii si Arhitectura CFR apoi, intre anii 1945 – 1986 a parcurs toate gradele didactice in invatamantul superior, de la asistent la profesor emerit.
Intre 1952-1963, a fost profesor de Rezistenta Materialelor si Calcule Speciale pentru Utilaj Petrolier, la Institutul de Petrol si Gaze. De asemenea, intre 1952-1958 si 1993-1995 a fost profesor la Academia Tehnica Militara la disciplinele: Statica Constructiilor, Teoria Elasticitatii, Stabilitatea Constructiilor, Placi curbe subtiri, Calculul Constructiilor subterane.
Dupa 1990 a fost profesor de Statica, Dinamica si Stabilitatea Constructiilor la Universitatea Transilvania – Brasov.
Incepand cu anul 1961 a condus lucrari de doctorat la specialitatea Mecanica Constructiilor, perioada in care a acordat 25 de titluri de doctor inginer precum si inca 5 titluri de doctor inginer pentru cetateni straini.
Domnia sa a fost si profesor al Institutului de Constructii intre 1962 – 1968.
Profesorul Mazilu este o enciclopedie de activitati in cadrul Asociatilor Profesionale cu caracter stiintific: membru al Asociatiei Internationale de Poduri si Sarpante AIPC, cu sediul in Elvetia, participant la congrese si conferinte AIPC in Canada, SUA, Anglia, Spania, Portugalia, Cehoslovacia, Finlanda, membru al Asociatiei „Tall Building“ cu sediul in SUA (a organizat un simpozion al acesteia in 1974 la Iasi).
Dupa 1989 profesorul Mazilu, impreuna cu fidelul sau colaborator, ing. Traian Popp, au format un tandem, in calitate de patroni, la biroul de proiectare AEDIFICIA, care a realizat lucrari importante.
Acum, la cei 99 de ani de viata atinsi de dl profesor universitar emerit academician Panaite MAZILU, suntem emotionati ca-i suntem contemporani si ii uram un sincer La multi ani! si dorinta de a depasi recordul mondial in domeniu.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 101 – martie 2014, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Site Stiri a spus:
14/03/2014 at 20:07 (UTC 2)
O viata plina de realizari. Multa sanatate!