Diferentele socio-economice semnificative dintre provincii sau dintre o provincie si capitala nu isi au locul intr-un stat modern. Pe aceste considerente se construiesc si programele structurale europene. Acest principiu fundamenteaza si agenda actuala de reformare a Patronatului Societatilor din Constructii – PSC, reformare initiata in urma cu trei ani.
Una dintre prioritati a fost reorganizarea filialelor si interconectarea acestora la reteaua nationala a patronatului. Un demers dificil date fiind efectele crizei economice actuale, precum si lipsa unei traditii de manifestare asociativa a antreprenoriatului roman. Cu acest scop a fost derulat un lant de conferinte locale care – pe parcursul a cinci editii – a reanimat o activitate coerenta si cursiva, prin care constructorii din regiuni au gasit modalitatea de a se repune in valoare si de a participa la recuperarea bunei imagini a breslei pe care o reprezinta.
Astazi, constructorii din filiale sunt angrenati direct in programele PSC, care prevad atat elemente proactive – creare de premise pentru dezvoltare, pregatirea fortei de munca, promovarea legislatiei tehnice specifice, promovarea de relatii economice interne si internationale – precum si defensive, care tin, in special, de crearea de mecanisme care monitorizeaza evolutia mediului economic si sustin interesele legitime ale membrilor.
Chiar si in aceste conditii dificile, programele pe care PSC le deruleaza cu tinuta si consecventa incurajeaza antreprenorii din constructii, indiferent de dimensiunea sau specialitatea firmei pe care o administreaza, sa se regaseasca in aceste programe si sa utilizeze instrumentele create, pentru sustinerea listei de interese generale cu impact in interesul propriu fiecaruia.
PSC are, in majoritatea regiunilor, lideri recunoscuti si cu viziune moderna, lideri pe care ii prezinta comunitatii pentru a fi urmati si sustinuti.
Domnul Gheorghe Pascariu, vicepresedinte al Patronatului Societatilor din Constructii si presedintele Filialei Locale PSC Sud-Est foloseste ocazia, in acest numar al Revistei Constructiilor, de a exprima cateva dintre gandurile si preocuparile constructorilor pe care ii reprezinta. Iata ce a declarat in acest sens.
“Incertitudinea mediului fiscal, birocratia, nivelul taxelor sunt considerate cele mai mari obstacole in calea antreprenorilor romani si dezvoltarii investitiilor.
De aceea, consider foarte importanta deschiderea unei linii directe de comunicare intre antreprenori si autoritati (centrale, locale) prin care sa se exprime problemele si preocuparile legate de mediul de reglementare. Aceasta reprezinta nevoia antreprenorilor de a fi consultati atunci cand se emit legi cu impact asupra mediului de afaceri.
Societatea romaneasca nu sustine, din pacate, spiritul intreprinzator. De remarcat este faptul ca tineretul sub 35-40 de ani are o disponibilitate mai mare catre antreprenoriat, ceea ce este un lucru imbucurator. Aici cred ca un rol important il pot avea canalele de comunicare media, revistele de specialitate preluand, intr-un procent mai mare, reusitele antreprenorilor, chiar si ale unora mai mici.
Jucatorii din piata intreprinzatorilor mai au nevoie de sprijinul neconditionat si coordonat oferit de organizatiile specializate precum cluburile, asociatiile si retelele informale de antreprenori, iar agentiile guvernamentale trebuie sa se impuna ca incubatoare ale societatilor pentru a se dezvolta ecosisteme antreprenoriale puternice.
O alta problema majora este lipsa scolilor profesionale, scoli care au fost inlocuite de formatori ocazionali prin tot felul de cursuri de calificare, efectul lor fiind zero. Acest fenomen de “descalificare” a fortei de munca se simte tot mai mult, pe masura ce forta de munca calificata in scoli profesionale si licee industriale se retrage din campul muncii, fiind imbatranita.
Membrii din Filiala noastra sunt direct interesati de nivelul de pregatire si formare profesionala, pe toate palierele si se implica, direct, in actiunile intreprinse in acest sens.”
Constructorii din regiunea Sud Est care se regasesc in programele promovate de PSC se pot adresa, pentru a fi parte activa din acestea, la adresa de e-mail: servland2@yahoo.com sau consultand site-ul patronatului www.psc.ro
Autor:
Tiberiu Andrioaiei – secretar general PSC
PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 101 – martie 2014, pag. 17
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns