«

»

Noi si cititorii nostri! (II)

Share

revista constructiilor siglaPublicarea opinillor unor colaboratori ai nostri in legatura cu momentul aniversar al Revistei Constructiilor nr. 100 a starnit interes, interes reiesit si din faptul ca primim in continuare raspunsuri la cele trei intrebari formulate de noi.

 1. Cum apreciati si cat de utila va este Revista Constructiilor?

 2. Ce ati dori sa cuprinda ea in viitor?

 3. Ce credeti ca ar trebui facut pentru revigorarea sectorului de constructii din Romania?

Iata, asadar, in cele ce urmeaza, raspunsurile unor specialisti in domeniu, raspunsuri care insereaza pareri concrete cu precadere in ceea ce priveste revigorarea sectorului de constructii din tara noastra.

 

dr. ing. Victor POPA – vicepresedinte CONSITRANS Bucuresti

1. Revista Constructiilor este una dintre cele mai importante publicatii cu referire la domeniul constructiilor. Aceasta le este utila atat lucratorilor din domeniul pe care il reprezinta, cat si tuturor acelora care doresc sa se informeze de starea, evolutia si progresele inregistrate intr-una dintre cele mai importante ramuri ale economiei. Revista se remarca prin informatiile interesante, necesare si utile pe care le furnizeaza, gratie unor profesionisti sufletisti si pasionati, care o conduc si o elaboreaza.

2. Revista este foarte bine structurata cu teme bine alese, utile si de mare interes. Ar fi, de asemenea, foarte bine sa fie prezentate, chiar in detaliu, constructiile deosebite, evolutia si progresele inregistrate in domeniul constructiilor, tehnologii de executie si materiale moderne si eficiente. In acelasi timp, ar trebui aratate si dificultatile cu care se confrunta constructorii in realizarea investitiilor, masurile luate sau metodele aplicate pentru inlaturarea lor, propuneri si invataminte pentru evitarea acestor probleme.

3. Revigorarea sectorului de constructii din Romania se poate face prin luarea in considerare a mai multor criterii: • constientizarea asupra rolului investitiilor in economia societatii; • cresterea increderii in constructorii autohtoni si incurajarea acestora la participarea, cu preponderenta, pentru realizarea investitiilor; • reanalizarea procesului de formare si pregatire a cadrelor medii din domeniul constructiilor (maistri si tehnicieni); • pregatirea si instruirea continua, la cel mai inalt nivel, a tuturor categoriilor de constructori, pentru a corespunde cerintelor de performanta actuale.

 

Tiberiu Andrioaiei – secretar general Patronatul Societatilor din Constructii

1. Revista Constructiilor este utila tuturor celor care iubesc breasla constructorilor deoarece este intre putinele platforme de comunicare tiparite prin care se pot exprima expertii cu care ne mandrim astazi si care ne fac onoare. Aici se regasesc deopotriva antreprenorii dar si reprezentantii mediului academic, care sunt angrenati direct in activitatea economica.

2. Fiind un material tiparit cu aparitie lunara, consider potrivit a gasi mai frecvent studii de caz si realizari de succes ale celor pe care ii reprezinta.

3. Societatile din constructii isi asigura revigorarea prin dezvoltarea si protejarea asociatiilor patronale si profesionale care le reprezinta, capabile sa le sustina interesele, la nivelul institutiilor statului si prin care sa isi asume autoreglementarea sectoriala de care au nevoie, constiente fiind ca nimeni altcineva nu ar putea sa o faca mai bine.

 

Michaela Baccanti – administrator INJECTOFORAJ DRILLING TOOLS SRL

1. Consideram ca Revista Constructiilor este una dintre cele mai prestigioase publicatii de specialitate din Romania si faptul ca a atins cota 100 si a intrat in cel de-al 10-lea an de activitate reprezinta utilitatea si eficienta ei.

2. Articole privind tehnologii, utilaje si noutati din domeniul constructiilor ar trebui sa ocupe spatii mai largi si sa fie publicate cat mai des posibil in functie de inovarea si necesitatea folosirii lor in sectorul constructiilor. S-ar contribui astfel la introducerea in executarea investitiilor a factorilor performanti.

3. In ceea ce priveste revigorarea sectorului de constructii din tara noastra, in momentul de fata este greu de spus, pentru ca nu exista finantari sau, mai exact, este aproape imposibil ca acestea sa fie accesate. Ar trebui, totodata, ca platile intre parteneri si cele de finantare sa respecte termenul de maximum 60 de zile si, de asemenea, ar trebui sa existe mai putina birocratie, in tot ceea ce priveste autorizatiile, achizitiile etc.

 

Petre Badea – director general Aedificia Carpati

1. Revista Constructiilor are personalitate. Subiectele prezentate sunt alese profesionist, din toate activitatile derulate de constructori si producatorii de materiale de constructii. Este publicatia cu care ne mandrim cand o vedem la cititori.

2. Consider ca ar trebui sa cuprinda mai multe subiecte despre firmele de proiectare in constructii. Proiectele de executie sunt din ce in ce mai nesigure, necoordonate si verificate superficial. Este vizibila lipsa fostelor comisii tehnice care odinioara aduceau proiectele in domeniul optim (tehnic/ economic) si asigurau coordonarea specialitatilor. La multe proiecte specialitatile nu se intalnesc sau nu se cunosc. Este de comentat de ce prevederile legii nr. 10/1995 privind Calitatea in constructii, privind defectiunile de proiectare nu se aplica in Romania. Este vorba despre capitolul IV. Sanctiuni.

3. In acest moment al crizei economice principala posibilitate de revigorare a sectorului constructiilor o reprezinta investitiile facute de catre stat.

 

Adriana Iftime – director executiv Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii

1. Felicitari Revistei Constructiilor, cu ocazia publicarii numarului 100. Daca revista exista de peste un deceniu si daca perspectiva este una optimista inseamna ca isi atinge scopul. Apreciez aceasta revista ca fiind un reper in publicistica de specialitate deoarece abordeaza un spectru larg de problematici, tratate cu mult profesionalism.

2. Poate ca ar fi binevenita o monitorizare a promisiunilor facute de guvernanti in domeniul investitiilor. Dupa aprobarea bugetului sa fie publicata lista investitiilor iar derularea acestora sa se faca transparent, incepand cu licitatiile, cu stadiile fizice (o data pe trimestru), cu costuri, termene, receptii, probleme speciale, puneri in functiune etc. (Cred ca ar fi interesant de incercat, macar pentru cateva investitii importante).

3. Cred ca revigorarea sectorului de constructii este o chestiune de maxima urgenta, avand in vedere ca Romania are nevoie, inca, de foarte multe investitii, incepand cu infrastructura, atat la nivel national cat si local. Am incredere in puterea de repliere si revigorare a constructorilor, chiar daca, in momentul acesta, sectorul este in suferinta, restul este doar vointa politica…

 

Lorand Sata – director tehnic SBR Soletanche Bachy Fundatii

1. Aparitia regulata a Revistei Constructiilor reprezinta o afisare constanta a problemelor si a solutiilor din domeniul geotehnic si al fundatiilor. Exista o perioada cand Revista Constructiilor era sigura revista de pe piata constructiilor care trata informatii legate de terenul de fundare. Revista Constructiilor are un rol foarte mare in informarea specialistilor si promovarea solutiilor, tehnologiilor, materialelor, indeosebi intr-un domeniu unde conceptul de design-build este foarte bine venit in contextul unui climat economic extrem de concurential.

2. Credem ca in viitor ar fi interesant sa cuprinda: • editoriale, analize legate de piata constructiilor, tendinte investitionale, date statistice din economia de profil • studii de caz prezentand solutiile (deseori inovative) utilizate • anunturi legate de evenimente din domeniu (seminarii, conferinte, cursuri de profil) • modificarile legislative din domeniu, noi aparitii de standarde, normative, ghiduri, instructiuni, recomandari.

3. Momentan, in licitatiile publice, punctajul maxim se acorda pretului cel mai scazut, parametru care nu reflecta clar calitatea si eligibilitatea ofertei/ofertantului. Perioada de executie, experienta/expertiza acestuia, respectiv “renumele” cuantificabil in ceea ce priveste garantiile oferite, relationarea cu subantreprenorii-furnizorii ar trebui cantarite cu o pondere accentuata. In relatiile de Parteneriat-Public-Privat nerespectarea obli­gatiilor partenerilor ar trebui urmarita si sanctionata pentru a creste credibilitatea in succesul unor asemenea contracte, in prezent existand foarte multe cazuri de abuzuri ale partii publice, indeosebi in perioada de dupa finalizarea investitiei precum si incercarea partenerului privat de a-si derula planul de afaceri bazat pe amortizarea cheltuielilor si generarea profitului aferent.

O alta problema o reprezinta executarea abuziva a garantiilor oferite, in speta a garantiilor bancare, de prim rang, la prima cerere, cu scop de a genera profit unor clienti care nu au ca scop continuarea activitatii in Romania. In asemenea situatii, dupa finalizarea demersurior legale (cu durata de 2-3 ani), recuperarea acestor garantii este imposibila. Schimbarea legislatiei, prin tratarea in regim de urgenta, a unor asemenea spete este absolut necesara.

 

Dragos Marcu – Popp & Asociatii

1. Consider Revista Constructiilor bine conceputa, destul de bogata in informatii, dar si utila. Este un mijloc de informare  coerent si competent, in sectorul constructiilor.

2. Aici vad trei directii: • O mai bogata documentare si informare, in ceea ce priveste cele mai noi realizari pe plan mondial. • Este fara indoiala o revista de nisa, dar cu un public target limitat, adica altfel spus, ne citim noi intre noi. Cred ca ar fi util ca ea sa aiba o sectiune care sa se adreseze si unui public mai larg si nu limitat la profesionistii din constructii. Despre formatul acestei sectiuni, ce trebuie ea sa contina, e de discutat.  • Cred ca trebuie facute eforturi pentru sporirea capacitatii, astfel incat anumite articole tehnice care sunt prezentate si care necesita o lecturare cursiva, sa nu se intinda pe doua numere (“continuare in numarul viitor”).

3. Pentru revigorarea sectorului de constructii in Romania sunt mai multe de spus: • Este evident ca este un sector puternic rezonant cu conditiile economico-politice dintr-o anume zona si pe un anumit interval de timp. Un sistem ezitant, asupra caruia planeaza mereu si mereu suspiciunea coruptiei, un sistem care adopta, fie si fortuit, decizii economice care nu asigura increderea investitorilor, nu poate conduce la un avant in constructii. • Trebuie generalizata o atitudine din care sa reiasa profesionalism, competenta, calitate. Admitand ca un pret mare nu inseamna, neaparat, calitate, tot asa criteriul fundamental de atribuire  a lucrarilor publice, anume acela al pretului celui mai mic, este de-a dreptul anti-economic. Vrem, astazi, constructii mai bune, mai de calitate, mai sigure, mai durabile si mai ecologice, dar alocam resursele ….din trecut!!! Vrem sa fim contemporani, atunci trebuie sa intelegem asta si sa actionam in consecinta. • Desigur, nimic nu se poate face fara un plan economic bine structurat, programat si urmarit. Consider ca ar trebui sa ne gandim mai mult ca poate e momentul sa redam tehnicienilor mai mult credit. Cand spun tehnicieni, ma refer la arhitecti, ingineri, muncitori etc., adica oamenii care detin meseria. Desigur, leadership-ul, economicul, politicul chiar, au locul lor bine definit, dar…. • Este necesara reconstruirea unui sector de invatamant si de cercetare mai riguros, mai eficient. Produsul lor astazi este indoielnic, tocmai pentru ca s-a pierdut rigoarea, pentru ca a devenit un fenomen de masa (mult prea mult), pentru ca nu exista competitie, pentru ca s-a diluat competenta. Nu doresc sa ne intoarcem in trecut, trebuie sa fim “open mind” (e la moda si nu neaparat lozincard), sa privim “in afara”, la ce fac altii bun si ce nu, insa trebuie sa luam deciziile cele mai potrivite pentru noi. Faptul ca ne bucuram de confortul secolului 21 nu este numai un privilegiu, ci si o responsabilitate. De reflectat adanc la una dintre cele mai simple dar mai complete definitii ale sustenabilitatii (de care vorbim toti, dar cel mai adesea nu stim despre ce vorbim): “Sa ne construim ceea ce ne trebuie, cu resursele pe care le avem la dispozitie, dar sa o facem in asa fel incat sa nu compromitem sansele generatiilor viitoare de a face acelasi lucru pentru ele”.

 

dr. ing. Aurel BARARIU – director SC GEOSTUD SRL

1. In primul rand felicit colectivul redactional cu prilejul editarii celui de-al 100-lea numar al revistei. An de an si luna de luna, am gasit in Revista Constructiilor articole si reclame care au prezentat un interes deosebit pentru activitatea noastra.

2. Am dori ca in revista sa apara si punctul nostru de vedere – lucru vazut si la alti interlocutori ai dumneavoastra -, referitor la „pretul cel mai scazut” pe care il practica unele societati de stat. Acesta este deosebit de daunator, intrucat nu promoveaza competitia si deseori, lucrari mari sunt ajudecate de firme care nu au capacitatea tehnica si umana sa le poata finaliza la nivelul exigentelor prevazute in caietele de sarcini si in timpul acordat, scumpind inutil lucrarea, prelungind exagerat timpul de executie si afectand calitatea executiei.

3. Trebuie simplificate procedurile pentru accesarea fondurilor europene, cat si documentatia aferenta cererilor de rambursare. Practic, in prezent daca nu dispui de fonduri proprii nu poti accesa fondurile europene. Este necesar sa se prevada posibilitatea platirii directe a furnizorilor de catre AUTORITaTILE DE MANAGEMENT AL FONDURILOR EUROPENE.

 

Claudiu Georgescu – presedinte Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii

Stimate dle Ionel Cristea
Stimate dle Ciprian Enache

In numele meu si al A.P.M.C.R va adresez cele mai calde felicitari pentru realizarea numarului 100 al publicatiei Revista Constructiilor.

Exemplul dumneavoastra de tenacitate si profesionalism, in aceste perioade economice delicate, sau chiar grele, pe care le traverseaza industria constructiilor din Romania, ne face sa privim mai optimisti viitorul!

Si cum timpul trece repede, asteptam cu interes numarul 125, un alt viitor reper al publicatiei pe care o conduceti.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 101 – martie 2014, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/03/05/revista-constructiilor-noi-si-cititorii-nostri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.