«

»

EDILCOM: Armare profesionala cu fibre din polipropilena pentru betoane si mortare

Share

edilcom iulie foto 4SC EDILCOM SRL este prezenta pe piata materialelor de constructii inca din anul 2005 cand a inceput poductia fibrelor de armare din polipropilena.

In prezent firma acopera toata gama de armaturi sintetice, incepand de la microfibre la macrofibre, toate sub marca comerciala de EDIFIBER 3®.

 

Istoricul si avantajele fibrelor de armare

Armarea cu fibre a materialelor de constructii are o vechime seculara. Caramizile nearse (chirpici) au fost armate cu paie tocate sau cu par de animale pentru a evita fisurarea si pentru a le oferi o rezistenta sporita la rupere si umezeala. Extrapolarea s-a realizat de la  argila la ciment si, implicit, de la paie si par de animale la fibre. Datorita cresterilor progresive de pret la otelul-beton pe piata mondiala si in urma unor studii tehnico-economice elaborate s-a optat, ca solutie moderna, simpla si eficienta, pentru  folosirea ca armatura  in dispersie a fibrelor polimerice.

Caracteristicile fizico-mecanice  surprinzatoare ale acestor fibre in comparatie cu fibrele metalice au dus la o crestere exponentiala a utilizarii si implicit  a cererii acestui tip de material pe piata mondiala a constructiilor.

In epoca moderna, primul patent de utilizare a betonului armat cu fibre a fost creat de  A. Berard in anul 1874, in SUA. Prin studiile sale in anii 40, inginerul roman Gogu Constantinescu introduce si detaliaza conceptul  de beton armat cu fibre fiind printre promotorii noului material.

Fibrele de armare sunt obtinute din polipropilena pura printr-un proces de extrudare clasica (prin racire cu apa) pentru fibrele de tip MULTI si FIBRI care prin diverse procese de transformare ajung la caractristici fizico-mecanice de exceptie cum ar fi: rezistenta mare la rupere, tenacitatea si alungirea. Procesul continua cu taierea la diferite dimensiuni incepand de la 5 mm pana la 70 mm, urmand a se ambala in saci de hartie solubila in apa. In timpul taierii fibrele sunt acoperite cu o pelicula subtire de superplastifiant care le confera o alunecare superioara si libertatea de a se dispersa tridimensional in toata masa amestecului, nemaifiind necesar a se adauga in betoane sau mortare alte tipuri de aditivi. Pe intregul parcurs al procesului tehnologic se efectueaza un control al calitatii riguros si sever, atat asupra materiilor prime utilizate si respectarii parametrilor tehnologici cat si asupra produselor finite, control efectuat in conformitate cu prevederile Manualului de Management al Calitati ISO 9001:2008.

Polipropilena este absolut inerta si stabila, nu se corodeaza, este rezistenta la alcalii, este antistatica si antimagnetica, avand o durabilitate practic nelimitata. La temperatura camerei este rezistenta la toti solventii organici, nefiind periculoasa.

Fibrele de armare din polipropilena imbunatatesc proprietatile betonului simplu. Oportunitatea utilizarii armarii cu fibre apare in situatia folosirii unui procent mic de armatura sau in cazul armarii constructive a betonului armat obisnuit.

Posibilitatile de utilizare se maresc datorita imbunatatirii comportarii la fisurare, a micsorarii deformatiilor din contractii prin uscare sau din marirea rezistentei la forfecare.

Un domeniu important il constituie elementele de constructii solicitate dinamic, la care se poate mari capacitatea de preluare a energiei din aceasta soli­citare. In cazul unor lucrari cu incarcaturi mari sau la un ecartament de imbinare marit apare necesara armarea cu fibre.

Adaugarea in betonul obisnuit a fibrelor de armare EDIFIBER 3® are ca prim efect o crestere semnificativa a indicelui de tenacitate. Fibrele de armare din poli­propilena EDIFIBER 3® sunt folosite cu succes in substituirea plasei sudate, la placile de beton, pardoseli industriale, placile de fundare a cailor de comunicatii si a pistelor aeroportuare precum si la alte aplicatii, deoarece toate elementele din beton sunt solicitate la incovoiere.

Rezistenta la solicitarea dinamica pentru majoritatea materialelor de constructii este mai mica decat solicitarea statica. Betonul armat cu fibre este avantajos in realizarea fundatiilor de masini cu solicitari dinamice, a fundatiilor pentru liniile de tramvai datorita rezistentei sporite la soc, a comportarii favorabile la amortizare si la deformare.

Betonul armat cu fibre EDIFIBER 3® are o multime de  avantaje, dintre care amintim:

• asigura o armare tridimensionala in toata masa amestecurilor, betoane sau mortare;

• elimina crapaturile si fisurile datorate tensiunilor si contractiilor, acestea fiind generatoare de rupere;

• creste considerabil rezistenta la uzura, impact si la cicluri inghet-dezghet;

• reduce in mare masura permeabilitatea betoa­nelor si a mortarelor;

• fibrele de armare sunt practic neutre la agentii chimici corozivi;

• mareste plasticitatea si lucrabilitatea betoanelor si a mortarelor eliminand segregarea, mustirea si tasarea;

• datorita peliculei de superplastifiant de pe suprafata fibrelor, betoanele si mortarele nu necesita alti aditivi.

 

DOMENII DE UTILIZARE

Domenile de utilizare a betonului armat cu fibre au o arie extinsa, din care mentionam:

• pardoseli industriale;

• platforme exterioare, parcari, piste betonate;

• piste aeroportuare;

• fundatii la liniile de tramvai;

• consolidari cu beton torcretat si armat pentru tune­luri si povarnisuri;

• prefabricate pentru orice destinatii;

• fundatii cu solicitare dinamica mare;

• conducte din beton;

• ziduri de sprijin;

• elemente subtiri de fatada;

• fundatii de masini unelte.

Utilizarea fibrelor de armare EDIFIBER 3® inlocu­ieste total sau partial plasa sudata in majoritatea cazurilor.

Dozarea si punerea in opera

La utilizarea fibrelor EDIFIBER 3® se va tine cont de urmatoarele recomandari:

• la amestecurile cu granulometrie mai mica de 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi de pana la 19 mm.

• la amestecurile cu granulometrie mai mare de 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi peste 19 mm.

Doza standard pentru betoane si mortare obisnuite este de 1 kg/mc, cu toleranta de ±10%.

Adaugarea fibrelor in masele de amestec se poate face in statiile de betoane, direct in autobetoniere pe santier sau in betonierele mici de santier.

Dupa ciclul obisnuit de preparare al amestecului (beton sau mortar) se adauga doza de fibre si se continua malaxarea inca cca. 3 – 4 minute pana la omoge­nizarea completa.

Datorita sacului din hartie solubila in care sunt amba­late fibrele, se recomanda adaugarea fibrelor in autobetoniere sau mixere cu tot cu ambalaj fara a fi desfacut.

Fibrele EDIFIBER 3® se pot folosi la prepararea oricarui tip de beton, inclusiv al betonului fluid. Se poate utiliza pompa sau dispersorul de beton pentru aplicarea betonului obtinut.

 

Important

Datorita superplastifiantului folosit in tehnologia de obtinere a fibrei, se recomanda a nu se modifica raportul apa/ciment (A/C) corespunzator clasei de beton utilizate.

Pentru betoanele si mortarele speciale, dozele de adaos al fibrelor vor fi stabilite de proiectantul de specia­litate, impreuna cu reprezentantul producatorului si pot ajunge pana la 2,5 kg.

 

Mod de ambalare

Produsul este livrat in saci de hartie solubila in apa.

Cantitatea unui sac este de 1 kg +/- 2% si se livreaza pe europaleti, acestia avand 250 kg.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/04/03/edilcom-armare-profesionala-cu-fibre-din-polipropilena-pentru-betoane-si-mortare-5/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.