Am scris cu ceva timp in urma un articol cu titlul “CUI II ESTE FRICA DE CERTIFICAREA PROFESIONALA A OPERATORILOR DIN CONSTRUCTII?” avand in vedere ca in Romania se vorbeste despre acest lucru de peste cincisprezece – saisprezece ani.
Revin la aceeasi tema si pun, in continuare, aceasta intrebare intrucat nu am primit niciun raspuns, nu s-a facut niciun pas din partea autoritatii de reglementare (respectiv Ministerul Dezvoltarii), pentru rezolvarea unei asemenea cerinte, pe care mediul de afaceri constructor din Romania si-o doreste, in scopul stabilirii unei ordini pe aceasta piata.
Despre nevoia de certificare s-au scris foarte multe articole, s-au organizat numeroase conferinte de presa. Acest subiect s-a dezbatut, de asemenea, cu reprezentanti ai guvernelor Romaniei care s-au perindat in ultima perioada.
Reamintesc ca evolutia sectorului de constructii dupa 1990 a fost una foarte spectaculoasa, pentru ca a inregistrat cea mai rapida si mai mare rata de privatizare. Din vedeta a cresterilor economice din anii 2006-2009, ea a devenit cenusareasa crizei economice dar, in ciuda acestor oscilatii la extreme, sectorul constructiilor este foarte responsabil atat pentru viata cat si pentru buzunarul oricarui cetatean.
Aceste schimbari majore au aruncat breasla constructorilor, de mai multe ori, de la extaz la agonie si invers. Astfel, s-au distrus unele valente pe care acum, cand ”locomotiva economiei” (am numit constructiile) lipsita de combustibil merge mai incet, speram sa le revitalizam.
O piata a constructorilor cu firme decapitalizate, cu o forta de munca cu pregatire profesionala precara la toate nivelurile (ceea ce a facut sa apara in aceasta lume “personajul Dorel”), cu complexul intrarii in competitie pe piete externe, cu ceea ce presa a sesizat deseori a fi fenomenul “licitatii cu dedicatie” etc. nu poate sa il lase insensibil nici pe politicianul care, pe de o parte, doreste cat mai multe voturi iar pe de alta parte, ar trebui sa fie mai responsabil in ceea ce priveste cheltuirea banului public si nici pe omul de afaceri onest, care trebuie sa se desfasoare in aceasta piata, o piata ce ii devine din ce in ce mai ostila dar care ii este necesara si de unde trebuie sa aduca bani la bugetul statului.
Certificarea profesionala a operatorilor din constructii poate sa constituie una dintre parghiile care contribuie la imbunatatirea situatiei, cel putin sub aspectul transparentei competentei fiecarei societati din constructii, si poate sa conduca la sucombarea lui ”Dorel”.
Este evident ca, odata stabilit nivelul de competenta al fiecarei societati si aceasta facuta cunoscuta in piata in mod transparent, dorinta de mentinere si/sau crestere a profesionalizarii superioare va stimula firmele de constructii sa fie intr-o permanenta alerta de autodepasire.
Nenumaratele intalniri din mediul de afaceri al constructorilor au pus in evidenta ca certificarea profesionala a operatorilor din constructii este foarte necesara, ea reprezentand o cale de introducere a unei discipline ferme in aceasta piata, si ca urmare, o cale de a obtine calitate ridicata a lucrarilor de constructii.
Revin, si de aceasta data, si intreb: daca mediul de afaceri din constructii, prin cele zece asociatii profesionale si patronale, si-a unit fortele pentru promovarea unui act normativ in acest sens, daca ministerul de reglementare in domeniu are, deja, un proiect de hotarare de guvern, atunci se pune, firesc, intrebarea: cui ii este frica de certificarea profesionala a operatorilor din constructii?
FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: contact@pptt.ro | Web: www.fed-psc.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 12
Autor:
Adriana Iftime – director executiv FPSC
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns