«

»

FPSC: Din nou despre certificarea profesionala

Share

fpsc logoAm scris cu ceva timp in urma un articol cu titlul “CUI II ESTE FRICA DE CERTIFICAREA PROFE­SIO­NALA A OPERATORILOR DIN CONSTRUCTII?” avand in vedere ca in Romania se vorbeste despre acest lucru de peste cincisprezece – saispre­zece ani.

Revin la aceeasi tema si pun, in continuare, aceasta intrebare intru­cat nu am primit niciun raspuns, nu s-a facut niciun pas din partea auto­ritatii de reglementare (respectiv Ministerul Dezvoltarii), pentru rezol­varea unei asemenea cerinte, pe care mediul de afaceri constructor din Romania si-o doreste, in scopul stabilirii unei ordini pe aceasta piata.

Despre nevoia de certificare s-au scris foarte multe articole, s-au organizat numeroase conferinte de presa. Acest subiect s-a dezbatut, de ase­menea, cu reprezentanti ai guvernelor Romaniei care s-au perindat in ultima perioada.

Reamintesc ca evolutia sectorului de constructii dupa 1990 a fost una foarte  spectaculoasa, pentru ca a inregistrat cea mai rapida si mai mare rata de privatizare. Din vedeta a cresterilor economice din anii 2006-2009, ea a devenit cenu­sa­reasa crizei economice dar, in ciuda acestor oscilatii la extreme, sectorul constructiilor este foarte responsabil atat pentru viata cat si pentru buzunarul oricarui cetatean.

Aceste schimbari majore au arun­cat breasla constructorilor, de mai multe ori, de la extaz la agonie si invers. Astfel, s-au distrus unele valente pe care acum, cand ”locomotiva economiei” (am numit construc­tiile) lipsita de combustibil merge mai incet, speram sa le revitalizam.

O piata a constructorilor cu firme decapitalizate, cu o forta de munca cu pregatire profesionala precara la toate nivelurile (ceea ce a facut sa apara in aceasta lume “personajul Dorel”), cu complexul intrarii in competitie pe piete externe, cu ceea ce presa a sesizat deseori a fi feno­menul “licitatii cu dedicatie” etc. nu poate  sa il lase insensibil nici pe poli­ticianul care, pe de o parte, doreste cat mai multe voturi iar pe de alta parte, ar trebui sa fie mai respon­sabil in ceea ce priveste cheltuirea banului public si nici pe omul de afaceri onest, care trebuie sa se desfasoare in aceasta piata, o piata ce ii devine din ce in ce mai ostila dar care ii este necesara si de unde trebuie sa aduca bani la bugetul statului.

Certificarea profesionala a ope­ratorilor din constructii poate sa constituie una dintre parghiile care contribuie la imbunatatirea situatiei, cel putin sub aspectul transparentei  competentei fiecarei societati din constructii, si poate sa conduca la sucombarea lui ”Dorel”.

Este evident ca, odata stabilit nivelul de competenta al fiecarei societati si aceasta facuta cunoscuta in piata in mod transparent, dorinta de men­tinere si/sau crestere a profesionalizarii superioare va stimula firmele de constructii sa fie intr-o permanenta alerta de auto­depasire.

Nenumaratele intalniri din mediul de afaceri al constructorilor au pus in evidenta ca certificarea profesio­nala a operatorilor din constructii este foarte necesara, ea reprezentand o cale de introducere a unei discipline ferme in aceasta piata, si ca urmare, o cale de a obtine calitate ridicata a lucrarilor de constructii.

Revin, si de aceasta data, si intreb: daca mediul de afaceri din constructii, prin cele zece asociatii profesionale si patronale, si-a unit fortele pentru promovarea unui act normativ in acest sens, daca ministerul de reglementare in domeniu are, deja, un proiect de hotarare de guvern, atunci se pune, firesc, intrebarea: cui ii este frica de certificarea profesionala a operatorilor din constructii?

FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: contact@pptt.ro | Web: www.fed-psc.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 12

Autor:
Adriana Iftime – director executiv FPSC

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/04/03/fpsc-din-nou-despre-certificarea-profesionala/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.