Primim in continuare ecouri la nr. 100 al Revistei Constructiilor cu opinii ale cititorilor nostri privind existenta si viitorul publicatiei, dar si despre necesitatea reconsiderarii viitorului sectorului constructiilor din tara noastra. Aceste opinii sunt un raspuns la cele trei intrebari adresate managerilor din constructii:
1. Cum apreciati si cat de utila va este Revista Constructiilor?
2. Ce ati dori sa cuprinda ea in viitor?
3. Ce credeti ca ar trebui facut pentru revigorarea sectorului de constructii din Romania?
In numarul de fata inseram opiniile dlui Niculae Dusu, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA „Pro BCA”.
1. Consideram utila Revista Constructiilor pentru specialistii in domeniu; este nevoie de aceste informatii pentru a putea avea o privire de ansamblu asupra sectorului. Companiile romanesti trebuie sa fie permanent informate cu noutatile aparute pe plan national si european, sectorul constructiilor aflandu-se intr-o perioada de dezvoltare si adaptare la normele UE.
2. Am dori ca in revista dumneavoastra sa gasim si informatii despre norme si legi aparute in sectorul constructiilor, dar si o sectiune dedicata proiectelor aflate in desfasurare sau chiar incheiate, in care sa fie descrise materialele utilizate, utilajele specializate, metodele de constructie folosite etc.
De asemenea consideram importanta includerea proiectantilor si arhitectilor in targetul cititorilor si dorim sa gasim si informatii legate de sectorul lor de activitate: interviuri, norme de proiectare, criterii pentru a obtine o constructie eficienta energetic si care sa corespunda normelor impuse de directiva UE 2020. Revista Constructiilor ar putea deveni, astfel, un suport comun de comunicare si informare intre cele doua sectoare care se intersecteaza si au nevoie de sprijinul reciproc.
3. Desi in Romania exista o nevoie acuta de dezvoltare in ceea ce priveste piata constructiilor, atat in infrastructura cat si in segmentul rezidential, cea mai importanta provocare cu care se confrunta sectorul constructiilor este cea de ordin financiar. Platile sunt intarziate din cauza conditiilor grele de creditare oferite firmelor de constructii. Bancile creditoare au un comportament opresiv fata de majoritatea IMM-urilor si in mod deosebit, vizavi de cele implicate in ramura constructiilor. Astfel, institutiile de creditare nu sprijina activitatea firmelor, carora, desi isi platesc la timp toate datoriile, nu le accepta niciun fel de reesalonare a datoriilor, pentru a le usura efortul financiar in aceasta perioada de criza. Rezultatul este ca firme viabile sunt duse la faliment, poate chiar in mod intentionat, de catre banci.
Alte masuri necesare revigorarii sectorului de constructii trebuie sa vizeze aspecte legate de contractia pietei constructiilor noi, de strategiile neproductive ale statului fata de mediul privat – concomitent cu alungarea marilor dezvoltatori din Romania. Mentalitatea generala, existenta la nivelul institutiilor guvernamentale si al celor locale, nu este de constientizare a nevoilor de dezvoltare a investitiilor, de sprijin si ajutor pentru investitori. Este o mentalitate invechita, paguboasa si de blocare. Institutiile guvernamentale de profil trebuie sa sprijine competitivitatea durabila a sectorului de constructii, care s-a confruntat cu multe provocari in ultima perioada. Nu in ultimul rand, pe fondul scaderii puterii de cumparare a populatiei, producatorii romani de materiale de zidarie au trebuit sa reduca progresiv preturile de vanzare ale produselor, incepand cu anul 2010, perioada care coincide si cu majorarea TVA, care a devenit una dintre cele mai impovaratoare taxe din Europa. Peste 90% din proiectele noi sunt reprezentate de investitii in constructii private unifamiliale. O cota semnificativa in dezvoltarea acestui sector o genereaza investitiile muncitorilor romani care lucreaza in strainatate. Cresterea cotei TVA este motivul principal pentru scaderea drastica a remiterilor de valuta catre Romania dupa anul 2010. In Europa media cotei TVA este de 20%, muncitorul roman fiind mai interesat, in aceste conditii, sa consume sau sa-si investeasca economiile in alte tari europene.
Consideram ca scumpirea transportului este descurajatoare in ceea ce priveste extinderea zonelor de distributie, multi producatori fiind constransi sa isi desfasoare activitatea in arealele din proximitatea unitatilor de productie.
Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA „Pro BCA” subliniaza importanta inlocuirii fondului locativ existent, invechit, cu cladiri noi, eficiente din punct de vedere energetic, asa cum prevad si normele europene. In acest sens este imbucuratoare decizia de a trece de la programul „Prima Casa” la „Noua casa”, acesta fiind un impuls pentru mediul constructiilor in anul curent si, totodata, pentru a putea raspunde solicitarii de a avea pana in 2020 cat mai multe constructii cu un consum de energie cat mai mic.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 72
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns