«

»

Personalitati romanesti in constructii – Romeo CIORTAN

Share

romeo_ciortanS-a nascut la 1 aprilie 1941 in Constanta.

Dupa terminarea Liceului Ana Ipatescu din localitate, a urmat Fa­cultatea de Hidrotehnica a Insitutului de Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1963.

Activitatea de proiectare a desfasurat-o la IPTANA, incepand din anul 1963 pana in prezent, detinand functiile: inginer proiectant (1963 – 1968); inginer proiectant principal (1968 – 1970); inginer proiectant principal gr. III (1970 -1976); inginer proiectant principal gr. II (1976 – 1985); inginer proiectant principal gr. I (1985 – 1991), inginer specialist – director al Diviziei de lucrari hidrotehnice si portuare (1991 – 2003), director general adjunct (2001 – 2004), consilier (2004 – prezent).

In cei aproape 45 de ani de proiectare si conducere a proiectarii la IPTANA, a realizat numeroase lucrari, dintre care inseram:

• portul Constanta Nord: diguri, cheuri, teritorii, cai de rulare, platforme, bazine si senale, fundatii de cladiri;

• portul Constanta Sud: plan ge­neral, diguri, cheuri, teritorii, platfor­me, bazine si senale;

• portul Mangalia: plan general, diguri, cheuri, teritorii, platforme, bazin si senal, fundatii ale unor constructii;

• porturi fluviale: Giurgiu, Tulcea, Turnu Severin, Galati, plan general, cheuri, teritorii, protectii de mal, dragaje, cai de rulare etc.;

• porturi turistice;

• terminale portuare: contai­nere, minereu, marfuri generale, cereale, Ro-Ro, pasageri, gaze liche­fiate etc.;

• lucrari privind protectia mediului: managementul deseurilor in Portul Constanta (solutii, costuri si organizare); depozit ecologic de deseuri, depozit de deseuri periculoase, incinerator de deseuri; cerinte pentru o nava de depoluare a acvatorului unui port; lucrari de protectie si consolidare a falezei portuare (Constanta); decolmatari de lacuri (Costinesti, Neptun); documentatii privind impactul asupra mediului si solutii pentru diminuarea acestuia pentru diferite obiective: diguri, terminale, depozite de deseuri (Constanta, Tulcea, Midia, Sulina etc.); documentatii privind realizarea unor lucrari pentru colectare, transportul si depozitarea deseurilor solide si lichide rezultate din activitatea portuara (Constanta); realizarea de exca­vatii adanci fara a perturba regimul apelor subterane (incinta drenanta la magazinul Unirea Bucuresti); expertize: rezervorul de 10.000 mc pentru apa potabila la Braila si Ploiesti; expertizarea si verificarea unor do­cumentatii privind pragurile de fund pentru protectia unor poduri; elaborare normativ: cerinte de proiectare, executie si monitorizare a excava­tiilor adanci in zonele urbane; expertizare: amenajarea unei dane de pasageri pe bratul Sf. Gheorghe; zone libere portuare; amenajari costiere, marine: amenajari ale fale­zei la Costinesti, protectia contra eroziunii litoralului, largirea si protectia plajei in statiunea Venus, studiu privind comportarea lucrarilor de protectie a plajelor etc.; amenajarea zonei de plaja in zona Constanta; amenajarea falezelor in zona Constanta – Agigea etc.; regularizari de rauri in zonele lucrarilor pentru transport: rectificari, protectii de mal, praguri in aval de poduri; santiere navale: docuri uscate, cheuri de armare, bazine, platforme etc.;

• platforme de foraj marin pentru exploatarea titeiului: transport, instalare, batere piloti etc.;

• conducte subacvatice la Midia, Isaccea, Canal Dunare – Marea Neagra.

Realizarea proiectelor a impus adoptarea a numeroase solutii constructive cu elemente originale, unele constituind brevete de inventii sau inovatii: structuri de tip cheson plutitor din beton armat pentru podurile fluviale; sisteme de blocuri de ancoraj, executate sub nivelul apei, fundate pe piloti cu inclinare mare, pentru tragerea navelor pe calele de lansare; cheu maritim de mare inaltime din blocuri eficiente din beton simplu de tip evidat; infrastructuri de cheuri fluviale din coloane de beton armat; piloti prefabricati din beton armat de lungimi mari (24 m) fara imbinari; voaluri si ecrane de etansare de mare adan­cime, in diferite tipuri de terenuri; tiranti definitivi de mare capacitate in mediu agresiv; perfectionari ale metodelor de calcul pentru digurile de adapostire cu parament vertical si taluzat, constructii de acostare cu elemente de descarcare, caile de rulare pe traverse pentru macaralele portuare, platformele portuare etc.

Pe baza proiectelor elaborate de prof. Romeo Ciortan au fost realizate – pentru prima data in tara – numeroase lucrari si amenajari ca structuri marine: diguri la adancimi de 24 m si cu inaltime totala de 34 m, cheuri cu adancimi de acos­tare de 19 m, destinate navelor de mare tonaj de pana la 165.000 tdw; chesoane plutitoare cu greutati de peste 3.500 t; terminale specializate: terminalul pentru trafic de minereu, cocs, carbune, echipat cu utilaje de mare capacitate, terminalul multifunctional, terminalul de cereale cu sisteme moderne de incarcare-descarcare si stocare a cerealelor, terminalul de bitum; santiere navale: docuri uscate pentru constructii si reparatii de nave pana la 250.000 tdw, incinte de lucru adanci, de mari dimensiuni, excavate sub nivelul marii etc.

Pentru sistemul de foraj marin a elaborat documentatii in premiera, privind transportul si instalarea, in largul marii, a structurilor metalice, precum si pentru instalarea conductelor pe fundul marii, utilizand instalatii special concepute (elemente originale pe plan mondial care au fost brevetate).

Prof. Romeo Ciortan a efectuat si numeroase expertize, dintre care amintim: starea de viabilitate a constructiilor de acostare in porturile maritime si porturile dunarene; avariile produse digului in larg din portul Constanta; avariile produse de dife­rite furtuni; comportarea docurilor uscate: Constanta, Mangalia, Galati; avariile produse danelor 79 si 80 din cauza manevrei gresite a navelor, avarii produse digului de larg din cauza coliziunii cu navele Paris si You-Xiu, avarii produse cheului danei 69 din cauza coliziunii cu nava Simge si cheului danei 58, din cauza coliziunii cu nava Hisar, rezervoare de apa de 20.000 mc in Ploiesti, Braila etc.

Este verificator si expert autorizat MLPAT in domeniul constructiilor si amenajarilor hidrotehnice, a porturilor si platformelor marine si in domeniul protectiei mediului (1994).

 

Activitate stiintifica. Principalele probleme abordate si solutionate in cercetarea stiintifica sunt: strategia domeniului privind amenajarile portuare si pentru navigatie; amenajari pentru santiere navale; promovarea sistemelor vamale suspensive; promovarea sistemului de transport transmodal; realizarea infrastructurii portuare si pentru navigatie; protectia mediului inconjurator in raport cu activitatile portuare si de navigatie – primele studii de acest gen intocmite in tara; probleme ale ingineriei costiere; lucrari pentru sistemul de foraj marin etc.

De asemenea, a colaborat cu institute de cercetare, proiectare sau consultanta din strainatate, pentru intocmirea, in cooperare, de studii asupra dezvoltarii infrastructurii vizand transporturile navale, in programe nationale, elaborarea de reco­mandari tehnice privind compactarea dinamica intensiva a umpluturilor portuare, calculul cheu­rilor din virole de mare diametru, dimensionarea digurilor cu profil de echilibru etc.

Mentionam ca a intocmit documentatii si oferte pentru lucrari din strainatate: baze navale, terminale, dane, sisteme de alimentare cu apa, docuri, porturi (pescaresc, turistic), santiere navale, bazine etc. (in Irak, Turcia, Iordania, Azerbaidjan, Repu­blica Moldova, Georgia).

Titlul stiintific de doctor inginer l-a obtinut in anul 1979, cu teza: Tipuri economice de constructii hidrotehnice portuare.

Amintim ca a efectuat si unele specializari in strainatate in dome­niile: terminalelor de containere (Jica, Japonia); ingineriei costiere (Universitatea Nationala din Bahia Blanca, Argentina), cat si in tara pe diferite probleme.

 

Activitatea didactica: asistent si sef de lucrari asociat la Catedra de constructii hidrotehnice a Institutului de Constructii Bucuresti (1963 – 1973); conferentiar si profesor asociat la Catedra de constructii hidro­tehnice si Catedra de geotehnica si fundatii a Institutului de Constructii Bucuresti, respectiv UTCB (1973 -2001).

In afara activitatii la seminarii si proiecte, a predat cursurile: Cai na­vigabile si porturi; Regularizari de rauri; Amenajari portuare si pentru santiere navale; Amenajari si structuri portuare; Constructii portuare si pentru foraj marin; Inginerie costiera.

Mentionam ca a predat si la Universitatea Ovidius Constanta, cursurile: Calculul structurilor maritime; Amenajari costiere, Inginerie costiera, ca profesor asociat (din 1997) si titular (din 2001 – prezent).

A predat si in strainatate: cursuri in domeniul constructiilor portuare la Institutul de Inginerie Portuara din Odessa (1990); cursul Coridoare de navigatie la Universitatea Tehnica din Buenos Aires, Argentina (1977).

 

Activitatea publicistica: A publicat peste 160 de lucrari in revistele din tara si strainatate sau prezentate la diferite manifestari stiintifice internationale. De asemenea, a publicat 9 carti (autor sau coautor), dintre care amintim: Betonul si betonul armat in Romania, cap. Cai navigabile si porturi (coautor), Ed. Tehnica, 1969; Porturi maritime si fluviale, Ed. Tehnica, 1984; Inginerie de sistem, automatizari si informatica in transporturi feroviare, navale si aeriene (coautor), Ed. Tehnica, 1989; Amenajari portuare, Ed. Ovidius Univeristy Press, Constanta, 2001; Inginerie costiera. Morfologia si protectia tarmului marin, Ed. Constant Art, 2003; Structuri portuare, Ed. Universitatii Ovidius, Constanta, 2003.

A realizat 4 inventii si 10 inovatii. Inseram inventiile (coautor): Sistem constructiv pentru echilibrarea zidu­rilor de cheu; Zid de cheu din chesoane; Procedeu pentru realizarea digurilor de limitare a teritoriilor castigate asupra marii; Procedeu de ancorare si tirant pretensionat pentru aplicarea procedeului.

Prof. Romeo Ciortan este membru al mai multor asociatii profesio­nale din tara si strainatate, dintre care amintim: reprezentantul Romaniei la Asociatia Permanenta a Congreselor de Navigatie; membru al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geoteh­nica; membru al Societatii Internationale de Geosintetice; membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

Activitatea sa a fost recunoscuta si pe plan international la: Congresul Asociatiei Internationale a Congreselor de Navigatie – subiectele: Gestiunea porturilor maritime si fluviale, si Conceptia si constructia lucrarilor si instalatiilor portuare (Sevilla, 1994); Conferinta europeana privind navigatia pe distante scurte (Bergen, Norvegia, 1996).

O activitate de proiectare remarcabila, cu lucrari care au imbogatit, in special, portul Constanta. De remarcat diversitatea lucrarilor dar, mai ales, solutiile originale adoptate; documentatii si oferte pentru lucrari din diferite tari.

De mentionat si cercetarile stiintifice referitoare la protectia mediului inconjurator in raport cu activitatile portuare si de navigatie – conside­rate printre primele de acest gen din tara.

Devotat profesiei, cu capacitate de sinteza, cu dragoste de semeni, prof. Romeo Ciortan a scris o pagina frumoasa in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 74

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/04/03/personalitati-romanesti-in-constructii-romeo-ciortan/

1 ping

  1. elena dimitriu a spus:

    La multi ani!Felicitari pentru frumoasa cariera !

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.