«

»

Sperante desarte?

Share

ciprian_enacheMai mereu, pentru a reusi in viata in tot ceea ce intreprind pe parcursul ei, oamenii, in general, zic ca ar fi optimisti. Si este, poate, normal sa fie asa pentru ca altfel totul ar fi negru si, deci, dezolant, lipsit de orice progres uman, tehnico-stiin­tific si cultural.

Nu numai dupa parerea mea, dar si a altora, oamenii au menirea de a face multe, foarte multe lucruri care sa le asi­gure existenta si proliferarea existentei lor.

Din acest punct de vedere, este clar cred pentru toata lumea ca singura posibilitate si cale de a exista este ca oamenii sa faca orice pentru a construi si iar a construi, altfel nimic nu-si are sens in a le asigura existenta.

Construct Expo, ce are loc in aceasta luna la Romexpo, este un exemplu de loc reprezentativ pentru a consemna ca sectorul constructiilor are un rol dinamic si hotarator in progresul tarii. Putinatatea firmelor prezente si structura ofertelor lor ne ingrijoreaza. Unde sunt oare editiile trecute ale Construct Expo?

Revenind la zilele noastre, dupa 1990 lucrurile n-au evo­luat intr-un trend ascendent, cu toate ca inainte de aceasta data, prost sau bun, s-a construit enorm.

Nu sunt bani, sau nu se cheltuiesc pentru ceea ce trebuie: infrastructura, edificii economice si administrative, spatii de locuit, comerciale, culturale etc.?

Este, poate, o nebuloasa in randul clasei politice postdecembriste care, cu sau fara buna stiinta, nu stie sau nu vrea sa stie incotro trebuie sa mearga Romania, pentru a fi competitiva altor tari dezvoltate.

Altfel nu se explica situatia pe care o traversam, cu precadere in ultimii ani, in care o mana de „baieti destepti” au devenit nababi iar tara este tot mai saraca. Daca este sa ne referim la sectorul constructiilor, cel care asigura dina­mica dezvoltarii economice, aici, de ani buni, cu exceptia lui 2013, se bate pasul pe loc pentru ca nu se fac investitii suficiente, nu se platesc firmele care au lucrat ceva, licitatiile au sine-die aceiasi beneficiari, certificarea potentialului tehnic si uman al firmelor este lasata in derizoriu, folosirea fondurilor interne sau europene a fost si este haotica si prefe­rentiala politic si nu economic si competitiv etc.

Este suparator ca, din lipsa frontului de lucru, societati de prestigiu din domeniul constructiilor au ajuns in insolventa sau sunt pe cale sa-si dea ultima suflare, falimentand.

Ce este de facut?

In primul rand sa se paraseasca preocuparile si timpul afectat propagandei electorale si „meseriasii”, tehnocratii adica, aflati in ministere si alte institutii ale statului sa-si organizeze in asa fel activitatea incat sa construim si nu sa „consumam” resursele tarii pentru afaceri personale sau politice.

In al doilea rand, sa se recurga legal la stoparea risipei si fraudei.

In al treilea rand, sa ne vina mintea cea de pe urma la cap si sa intelegem ca hotarator pentru viata noastra sunt constructiile.

Etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 102 – aprilie 2014, pag. 3

Autor:
Ciprian Enache

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/04/03/sperante-desarte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.