«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Sistemul integrat de gestionare a deseurilor in judetul Mures

Share

hidroconstructia mai foto 3Investitia “Constructia depozitului zonal de deseuri, a instalatiei de tratare mecano-biologica si inchiderea depozitelor neconforme in judetul Mures” s-a realizat in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, Axa prioritara 2 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate. Investitia a fost realizata cu fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat si local.

Amplasamentul lucrarilor este situat in extravilanul comunei Sanpaul, la aproximativ 4 km sud de centrul administrativ al comunei. In acest amplasament s-au realizat un depozit de deseuri nepericuloase si o instalatie de tratare mecano-biologica.

Suprafata totala a amplasamentului este de 31,14 ha, din care:

• 24,88 ha ocupate de depozit, zona administrativa si instalatiile de epurare a apelor uzate;

• 6,26 ha ocupate de instalatia de tratare mecano-biologica (hala tratare mecanica, platforme pentru descompunerea intensa si maturare).

Pana in anul 2016 depozitul va deservi o populatie de cca 510.000 de locuitori din zonele Targu Mures si Reghin, iar dupa acest an cca 560.000 de locuitori din intreg judetul Mures.

Contractul a cuprins urmatoarele obiecte: depozitul de deseuri nepericuloase Sanpaul, statie de tratare mecano-biologica Sanpaul si inchiderea depozitelor neconforme Cristesti, Reghin, Iernut, Ludus si Sovata si a fost executat in asociere cu Iridex Group si SC Argif Proiect SRL, SC Hidroconstructia SA fiind lider al asocierii.

 

STATIA DE TRATARE MECANICA SI BIOLOGICA

In cadrul statiei de tratare mecano-biologica se prelucreaza numai deseurile municipale solide colectate din pubelele destinate deseurilor reziduale rezultate de la populatie, industrie, comert si institutii.

Capacitatea initiala a instalatiei este de 65.000 tone/an. Deseurile care vor fi tratate vor proveni din zona Targu Mures si zona Reghin, fiind transportate de la statiile de transfer cu mijloacele de transport aflate in dotarea statiilor.

Deseurile municipale prelucrate in Statia de tratare mecano-biologica sunt eliminate prin depozitarea lor in Depozitul de deseuri nepericuloase din acelasi amplasament.

Statia cuprinde urmatoarele obiecte: zona de receptie a deseurilor, garajul si atelierul mecanic, zona de tratare mecanica, zona de descompunere intensa, zona de maturare, drumuri interioare, zona administrativa comuna cu cea a depozitului.

Alte lucrari executate in cadrul statiei: realizarea de retele electrice, instalatii de iluminat, retele de comunicatii, alimentarea cu apa potabila, reteaua de canalizare, zone verzi etc.

Fluxul tehnologic in STMB Sanpaul

• Receptia preliminara. Are loc in zona de cantar de la intrarea in amplasament si consta in verificarea documentelor de provenienta, cantarirea transportului si inregistrarea intrarilor.

• Primire/receptie/depozitare temporara. Are loc in doua zone de receptie/depozitare temporara, pe pardosela halei de tratare mecanica si este efectuata de un incarcator frontal, care aseaza deseurile in gramezi si le incarca in cuva tocatorului din fluxul tehnologic.

• Tratarea mecanica. Se face pe doua linii tehnologice, fiecare fiind compusa dintr-un tocator, o sita rotativa, cate doua separatoare magnetice, benzi transportoare adecvate si containere de transport de 40 t, special proiectate.

Incarcatorul frontal alimenteaza buncarul tocatorului, care are o capacitate de maruntire de 20 t/h. Tocatorul se descarca pe o banda transportoare, care le depune in ciurul rotativ fix, cu ochiuri de 100 mm. Ciurul descarca materialul mai mic de 100 mm pe o banda care il incarca in autobasculante, pentru a fi transportat pe platforma de descompunere intensa, iar fractia mai mare de 100 mm pe o banda care incarca containerul de 40 t ce va fi transportat, de un hook-lift, direct in depozitul de deseuri. Pe benzile de transport sunt montate cate doua separatoare magnetice.

Avand in vedere gazele si mirosurile emanate de deseuri, in timpul procesului de tratare hala este ventilata iar epurarea gazelor se face printr-un biofiltru.

• Tratarea biologica. Descompunerea intensa si maturarea sau tratarea biologica a deseurilor se bazeaza pe descompunerea substantelor organice de catre diverse microorganisme. Tratarea biologica se realizeaza pe o platforma asfaltata de 36.860 mp, in doua etape distincte:

Faza 1-a de descompunere intensa, prin aplicarea tehnologiei GORE Cover. Deseurile sub 100 mm, aduse din hala, sunt asezate in 9 padocuri de cca 830 mc si acoperite cu o membrana din material plastic, fixata de peretii laterali ai padocului, care asigura un mediu aproximativ etans. Acest sistem de compostare functioneaza prin introducerea fortata a aerului in deseurile care trebuie compostate. Sub fiecare padoc se gasesc doua canale, care au rolul de a introduce aer in material si de a colecta levigatul dirijat spre rezervorul de levigat. Procesul dureaza cca 4 saptamani.

Faza a 2-a de maturare, de pe platforma asfaltata, consta in organizarea a 23 de gramezi trapezoidale neacoperite, avand un volum de cca 570 mc fiecare. Procesul dureaza cca 8 saptamani, timp in care gramezile vor fi intoarse o data pe saptamana, cu ajutorul unui incarcator frontal. Dupa definitivarea tratamentului biologic, materialul rezultat este transportat in depozitul conform.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 103 – mai 2014, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/05/07/hidroconstructia-sa-sistemul-integrat-de-gestionare-a-deseurilor-in-judetul-mures/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.