«

»

ORLEN ASFALT: Bitumuri inalt modificate ORBITON HiMA

Share

ORLEN ASFALT logo

Calitatea si durabilitatea imbracamintilor rutiere bituminoase reprezinta cel mai important scop al industriei bituminoase. Desi rezultatul final este influentat nu numai de eforturile producatorului de bitumuri, ci si de cele ale firmelor care executa lucrarile in teren, si care pregatesc patul de fundatie si infrastructura stradala, cele mai mari cerinte revin bitumurilor. De aceea, pentru a indeplini asteptarile pietei si ale utilizatorilor drumurilor, societatea ORLEN Asfalt, care face parte din Grupul ORLEN si este una dintre cele mai mari societati din Europa Centrala si de Est in productia si vanzarea de bitumuri, efectueaza nu numai o monitorizare permanenta a calitatii productiei sale, ci si investeste, in fiecare an, in lucrari de cercetare si inovatie in domeniul liantilor bituminosi.

In anul 2011, in departamentul de tehnologie, cercetare si dezvoltare al ORLEN Asfalt au fost demarate lucrarile de concept si cercetare in scopul pregatirii unei noi categorii de lianti bituminosi modificati, cu un continut mare de polimer special. In tehnica bituminoasa este cunoscut faptul ca modificarea cu un continut mare de polimer SBS permite obtinerea unui liant cu proprietati functionale foarte bune. Avantajul principal al utilizarii bitumurilor inalt modificate este rezistenta perfecta la fisurile de suprafata, prevenirea deformarilor permanente, adica a fagaselor, precum si cresterea rezistentei la oboseala a intregii imbracaminti. Pana nu demult, tehnologia nu permitea utilizarea bitumurilor cu un continut foarte ridicat de polimer, din cauza vascozitatii foarte mari a liantului, care ingreuna nu numai productia acestuia, ci si transportul si mai ales, incorporarea in imbracaminte. Progresul in productia polimerilor a permis, totusi, aparitia pe piata a unor materii prime prin care se poate obtine un bitum modificat nou, bitum care poate fi prelucrat usor din punct de vedere tehnologic, atat la producator, cat si pe santier.

orlen mai foto 5In cadrul ORLEN Asfalt a fost elaborat un program de cercetare, in urma caruia a luat nastere o noua categorie de produse – bitumurile inalt modificate cu polimeri ORBITON HiMA (Highly Modified Asphalts). De la inceputul lucrarilor a fost urmarita cea mai buna calitate a produselor, usurinta utilizarii acestora de catre firmele care le pun in opera, precum si influentarea favorabila a proprietatilor imbracamintilor rutiere. Lucrarile de cercetare desfasurate de numeroase centre stiintifice in ultimele decenii au aratat ca un continut mai mare de polimeri in bitum permite obtinerea unor beneficii suplimentare in privinta calitatii, avand o contributie semnificativa la imbunatatirea durabilitatii imbracamintilor bituminoase, precum rezistenta la fisurare, la formarea de fagase si la oboseala. Un aspect deosebit de incurajator a fost depasirea limitei continutului de polimer SBS (cca. 7-7.5% m/m), dupa care faza polimerica a devenit faza continua in bitumul polimeric, actionand in liant si in mixtura mineral-asfaltica precum o „armatura” continua, flexibila. Drept rezultat al numeroaselor lucrari in laborator si testelor de productie, au fost adaugate in oferta ORLEN Asfalt trei noi bitumuri modificate, cu duritate diferita: ORBITON 25/55-80 HiMA, ORBITON 45/80-80 HiMA, ORBITON 65/105-80 HiMA. Toate bitumurile ORBITON HiMA sunt clasificate conform sistemului european EN 14023.

 

ORBITON HiMA – formarea de fagase

Pe langa testele liantilor ORBITON HiMA, au fost efectuate si teste ale mixturilor mineral-asfaltice cu acesti lianti. Conform opiniei expertilor, mostrele de imbracaminte cu ORBITON HiMA au obtinut cele mai bune rezultate la rezistenta la fisurare la temperaturi joase, de pana la -35 0C, comparativ cu alti lianti cu duritate similara. In paralel cu testele de rezistenta la fisurare, au fost testate proprietatile la temperaturi de +60 0C – rezistenta la formarea de fagase. O rezistenta foarte buna la oboseala a imbracamintii cu ORBITON HiMA le face ideale pentru utilizarea in imbracaminti cu durata lunga de viata, respectiv cele a caror perioada de viata se ridica la peste 20 de ani, perioada admisa in Polonia.


ORBITON HiMA – fisurarea

In toamna anului trecut, ORLEN Asfalt a desfasurat o productie test a liantului ORBITON HiMA 65/105-80 in Rafinaria Trzebinia, iar din bitumul produs a fost executat un segment experimental de imbracaminte rutiera cu o lungime de 1.000 m. Acesta a fost primul segment din Polonia si al saselea din Europa cu acest tip de bitum inalt modificat executat de un producator de bitumuri. Crearea unui segment experimental a furnizat o serie de informatii tehnologice si a demonstrat ca parametrii de productie si incorporare a mixturii mineral-asfaltice cu liant inalt modificat de tip HiMA sunt similari cu cei ai bitumurilor modificate SBS obisnuite, considerate drept „armatura rutiera” flexibila.

Lucrarile de cercetare de-a lungul mai multor ani, lucrari desfasurate in cadrul ORLEN Asfalt, in legatura cu elaborarea si implementarea in productie a unei noi categorii de lianti inalt modificati SBS cu denumirea ORBITON HiMA, au fost finalizate anul trecut. In urma analizei rezultatelor testelor liantilor, mixturilor mineral-asfaltice si a concluziilor tehnologice de pe santier, tehnologii au convingerea ca liantii de acest tip, care reprezinta o parte importanta a ofertei ORLEN Asfalt, vor deschide noi posibilitati in prelungirea semnificativa a durabilitatii imbracamintilor bituminoase.

 

ORLEN Asfalt Group

ORLEN Asfalt Sp. z o.o. face parte din Grupul de Societati ORLEN, fiind una dintre cele mai mari companii poloneze de productie si comercializare a bitumurilor.

Incepand cu luna octombrie 2012, ORLEN Asfalt este proprietarul societatii cehe ORLEN Asfalt Ceská republika, aparute ca urmare a achizitionarii in proportie de 100% a partilor sociale ale societatii Paramo Asfalt, care comercializeaza bitumuri produse la Litvínov si Pardubice.

Pe 17 aprilie 2013 a fost inregistrata oficial filiala cu numele ORLEN Asfalt Sp z o.o. PLOCK Sucursala Bucuresti, Romania, care a permis companiei continuarea si dezvoltarea intensiva a activitatilor pe pietele din sud, precum si prelungirea sezonului de vanzare. In prezent, compania noastra este cel mai mare exportator de bitumuri din Polonia si unul dintre principalii furnizori de produse de acest tip pe piata romaneasca.

Din oferta societatii fac parte bitumuri rutiere, bitumuri modificate ORBITON, multigrad BITREX si bitumuri industriale. In urma consolidarii segmentului de bitumuri, ne-am extins oferta cu bitumurile din Cehia (centrele de productie Pardubice si Litvínov) si din Lituania (centrul de productie Mazeikiai).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 103 – mai 2014, pag. 16

ORLEN Asfalt Sp. z o.o. PLOCK – Sucursala Bucuresti
Strada  Buzesti nr. 75-77, et. 6, cam. 61 – 64
011013 – Bucuresti, Sector 1, Romania
Tel.: +40 21 589 73 26, +40 21 589 73 29, +48 24 256 67 04, +40 21 589 73 49
www.orlen-asfalt.ro

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/05/07/orlen-asfalt-bitumuri-inalt-modificate-orbiton-hima/

1 ping

  1. Nimsoc a spus:

    Cum se poate ajunge la temperatura de -350 Celsius cand zero absolut este la -273.15 „ORBITON HiMA au obtinut cele mai bune rezultate la rezistenta la fisurare la temperaturi joase, de pana la -350 C”
    Ce tehnica extraterestra au folosit in laborator ?

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.