«

»

PPTT: Patronatul producatorilor de tamplarie termoizolanta. Realizari si planuri de viitor

Share

pptt logo 2014PPTT a fost infiintata in 2004 ca o organizatie a patronilor din ramura producatorilor de tamplarie si vitraje termoizolante, dar si a celor din sectoarele furnizoare de materiale pentru aceasta breasla.

Cu o experienta profesionala de 18 ani in domeniul productiei de tamplarie si vitraje termoizolante, dl Lorincz Barnabás a fost desemnat, la finele anului 2013, in functia de director executiv al PPTT.

 

pptt mai foto 1Conform statutului, organizatia are ca obiect de activitate sustinerea si apararea intereselor producatorilor si montatorilor de ferestre, usi, fatade si vitraje termoizolante in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, atat in plan national, cat si international. Un alt obiectiv principal al organizatiei este promovarea si dezvoltarea productiei de calitate a tamplariei si vitrajelor termoizolante.

In decursul anilor, de la infiintare, PPTT a avut numeroase realizari importante pentru breasla, dintre care enumeram:

• PPTT a fost preocupat efectiv pentru a le crea membrilor sai conditii facile de implementare a procedurilor pentru aplicarea marcajului CE pe produsele lor si respectarea prevederilor legale. In 2009 a incheiat cu IFT Rosenheim un contract de parteneriat pentru realizarea, sub auspiciile acestui organism, a procedurilor necesare de certificare a produselor CE, pentru firmele membre ale patronatului.

• PPTT a avut o contributie efectiva la traducerea in limba romana a SR EN 14351-1:2006 si a amendamentului A1:2010 si SR EN 1279-5:2005 si a amendamentelor A1:2009, A2:2010.

• In 2011, la solicitarea MDRT, PPTT s-a implicat in actualizarea unui standard de cost pentru lucrarile de tamplarie exterioara cuprinse in programul national de reabilitare termica si in vederea respectarii noilor performante prevazute de modificarile aduse in 2010 la C 107–2005 „Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor”.

• PPTT realizeaza certificarea (atestarea) calificarii tehnico-profesionale a operatorilor economici cu activitate in domeniul tamplariei termoizolante. Certificarea reprezinta o recunoastere a competentei acestora in derularea proceselor care fac obiectul lor de activitate, solicitarea certificarii fiind voluntara.

• PPTT este autorizat, de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), drept Centru de Evaluare si Certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, pentru ocupatiile: “Confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice”, “Confectioner geam termoizolator”, “Montator tamplarie din aluminiu si mase plastice”. In cadrul centrului, au fost evaluati si certificati un numar de 125 angajati ai companiilor din intreaga tara.

• De la 1 octombrie 2013 a inceput, in calitate de partener, implementarea proiectului Build Up Skills Pilon II – QualiShell, proiect finantat de Uniunea Europeana, si care se va derula in perioada 1.X.2013 – 31.V.2015. Proiectul are ca scop elaborarea schemei nationale de calificare pentru forta de munca din constructii in vederea realizarii de anvelope de inalta performanta ale cladirilor. Pe baza acestor scheme de calificare se va realiza, la nivel national, formarea profesionala a montatorilor de sisteme termoizolante de anvelopa si de sisteme de tamplarie termoizolanta. In acest proiect, patronatul se va autoriza si ca furnizor de formare profesionala pentru viitoarea calificare “Montator sisteme tamplarie termoizolanta”.

• PPTT sprijina ASRO, prin participarea la activitatea comitetelor tehnice din domeniul specific al executiei si montajului de ferestre, usi si fatade cortina, aducandu-si astfel contributia la standardizarea nationala, europeana sau internationala:

1. ASRO – TC 33 – “Pereti cortina”, reprezentat prin ing. Dragos Stoca – contract angajament;

2. ASRO – CT 122 – “Sticla pentru constructii” reprezentat prin ing. Valentin Petrescu;

3. ASRO – CT 318 – “Usi, ferestre, elemente de inchidere si accesorii pentru constructii”, presedinte doamna prof. arh. Ana-Maria Dabija si membru permanent ing. Lorincz Barnabás din 2014.

• P.P.T.T. este reprezentat si in componenta altor comisii tehnice, prin persoane delegate, dupa cum urmeaza:

1. Comisia CTS11 „Cerinte functionale pentru constructii si fizica constructiilor” de la MDRAP prin prof. dr. ing. Horia Asanache si ing. Viorel Ruseti;

2. UGIR – Consiliu Director prin FPSC (PPTT – membru fondator FPSC) – in cadrul careia s-a dezvoltat un parteneriat durabil si care reprezinta, practic, organismul prin care putem dialoga cu reprezentantii statului, conform noii legislatii;

3. Parteneriat cu UTCB;

4. Parteneriat cu CNIPMMR;

5. La nivel european suntem membri ai: IFT Rosenheim (membru cotizant) si membru corepondent CEN TC 33 – wg 1 si 2 – ferestre si usi; wg 6 – pereti cortina.

• In urma solicitarii ALUCO SRL (membru PPTT), in cursul anului 2013 am demarat procesul ”Cererii de revocare a Brevetului de Inventie nr. RO 125978 eliberat de OSIM” atribuit ca fiind inventia lui Nita Adrian din Suceava (conducatorul fostei societati comerciale REGAL)” din cauza solicitarii unor despagubiri materiale importante de catre acesta pe marginea inventiei. La solicitarea PPTT, domnul prof. univ. dr. ing. Vlad Ion si domnul ing. Dragos Stoca au aratat, in urma analizelor, ca modelele de elemente de fixare prezentate in cadrul brevetului contin grave erori tehnice de proiectare si nu reiese, in niciun fel, care este aportul tehnico-stiintific sau caracterul de noutate al modelelor de elemente de fixare schitate in brevetul nr. 125978, fata de modelele de fixare deja existente. La ora actuala, cazul este pe rol, urmand a se pronunta, in acest sens, Comisia Juridica OSIM. Va vom tine la curent privind demersul acestui caz deoarece intreaga breasla care activeaza in domeniul peretilor-cortina ar putea fi blocata de eventualele actiuni de revendicare a unor presupuse drepturi materiale venite din partea lui Nita Adrian.

In cazul in care OSIM acorda, totusi, acest Brevet de Inventie, PPTT va informa reprezentantii OSIM asupra faptului ca va sesiza institutiile abilitate (Ministerul Economiei, I.S.C., Judecatoria Bucuresti etc.) cu privire la acordarea acestui Brevet de Inventie. In cazul in care OSIM decide, totusi, sa declare valabil acest Brevet de Inventie, P.P.T.T. va transmite colaboratorilor din strainatate acest Brevet, impreuna cu solicitarea de a obtine un punct de vedere avizat din partea institutiilor similare OSIM din tarile respective.

• Organizatia a asigurat servicii de consultanta si asistenta de specialitate, medieri, elaborarea punctelor de vedere tehnice, similar expertizelor tehnice.

Nu se poate trece cu vederea ca nu tot ceea ce si-a propus Consiliul Director a si fost realizat.

Principala si permanenta sarcina a Consiliului Director si a Executivului a fost aceea de atragere, in randul membrilor Patronatului, a noi societati cu activitate in domeniu si cu pondere pe piata de tamplarie termoizolanta. Una dintre principalele nerealizari, pe care ne-o asumam, este ca nu am reusit sa demonstram, in totalitate, atat companiilor membre cat si celor care nu sunt membre, avantajele pe care le confera statutul de participare intr-o astfel de organizatie.

Experienta si rezultatele acumulate ne-au determinat ca, in anul 2014, sa propunem cateva directii de actiune necesare a fi urmarite, pentru a ridica la un nivel calitativ superior activitatea noastra patronala.

Astfel, ne-am propus:

• Sa consolidam organizatia din punct de vedere al reprezentativitatii (in virtutea legii 62/2011 a dialogului social) prin cooptarea unor companii-etalon din industria de profil, in special firme care deruleaza activitati sustinute de productie. Doar asa consideram ca putem sa purtam un dialog constructiv cu autoritatile publice si, in acelasi timp, sa maximizam sansele de a obtine rezultatele dorite in urma discutiilor respective, in deplina concordanta cu interesele de afaceri ale societatilor care fac parte din asociatia patronala. De aceea, in anul curent, in lunile mai si iunie, vom organiza intalniri informale, atat pentru membrii organizatiei cat si pentru cei care ar dori sa adere la organizatia patronala. Astfel, in luna mai va avea loc intalnirea dintre producatorii de vitraje termoizolante, intalnirea dintre producatorii de tamplarie din profile aluminiu si intalnirea dintre furnizorii profilelor de aluminiu. In luna iunie se va organiza intalnirea dintre producatorii de tamplarie din profile pvc, intalnirea dintre furnizorii de profile pvc si intalnirea dintre furnizorii de sticla si materiale necesare realizarii vitrajelor termoizolante. In urma acestor intalniri vom putea evalua necesitatile, respectiv interesele cele mai importante ale membrilor patronatului si, pe baza acestora, vom intocmi un plan de prioritati prin care sa concepem pilonii de sustinere a actiunilor si programelor viitoare.

• Identificarea oportunitatilor de export, organizarea de misiuni economice pentru promovarea exportului, participare directa si mai activa la lucrarile Consiliului de Export.

• Rebranduirea website-ului PPTT, in vederea unei informari mai bune si a unei comunicari mai eficiente pentru membrii patronatului. Sub forma noua, site-ul va contine:

a. serviciul de publicitate gratuita si contra-cost (plata si prin sms);

  1. servicii de vanzare-cumparare, produse, utilaje de productie;
  2. posibilitati de investitii si propuneri de afaceri;
  3. serviciul de mica publicitate, anunturi gratuite;
  4. sectiune membri (legislatie, stiri, targuri);

f. lista neagra a antreprenorilor constructori, a producatorilor de tamplarie si vitraje termoizolante;

  1. rubrica: „Asa nu se face”;
  2. activitate de blog (pagina specialistului).

• Continuarea programelor actuale, deja functionale, ale PPTT cum ar fi programul „Build Up Skills QualiShell”, precum si cel de certificare a activitatii companiilor, evaluarea si certificarea competentelor profesionale ale angajatilor din domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante.

• Indeplinirea programului „Rabla”, cat si a celui denumit „Fereastra Termoizolanta” (propuse in anul 2010) care, desi au fost foarte bine gandite, nu au fost, din pacate, acceptate ca prioritati de catre autoritati si astfel, nu au dat rezultatele scontate. Avem de luptat cu inertia functionarilor publici, iar aceasta confruntare este dificila si se va derula pe termen lung. Probabil ca stabilirea unei legislatii a institutiei de „lobby” ar fi binevenita.

• In domeniul profesional si al calitatii, comisia tehnica a PPTT a elaborat, cu participarea efectiva a unor specialisti din cadrul patronatului precum si din mediul academic prin prezenta dlui profesor dr. ing. Horia Asanache, un GHID – caiet de sarcini pentru montajul tamplariei termoizolante, pe care l-a inregistrat la Directia Tehnica din cadrul ministerului de resort si care trebuie finalizat spre aprobare. Acest demers este continuarea ghidului – caiet de sarcini pentru confectionarea tamplariei termoizolante, care a fost apreciat din 2010 ca un document de referinta.

• Impreuna cu PSC, intensificarea eforturilor comune pentru legiferarea, cat mai urgenta, a H.G. privind certificarea calificarii tehnico-profesionale a operatorilor din constructii. – In domeniul reglementarilor legislative: comisia tehnica, alcatuita din specialisti – AAIR, ARACO, PSC si PPTT, a inaintat, cu nota de fundamentare, ministerului de resort proiectul de H.G. privind certificarea capacitatii tehnico-profesionale a operatorilor din constructii, in vederea aprobarii, in guvern, a acestui act normativ, menit sa faca ordine in participarea companiilor la licitatii pe bani publici.

• Negocierea de contracte de grup cu diferiti furnizori, pentru reducerea costurilor la combustibili, comunicatii, info tehnic, info legislativ, info financiar etc.).

• Impreuna cu organele de control competente ale statului, ne vom implica, mai mult, in procesul de clarificare a diverselor dispute si de sanctionare a companiilor cu un comportament incorect in afaceri, care lezeaza atat interesele competitorilor, cat si pe cele ale utilizatorilor finali.

Desigur, aceste masuri vor avea efectele dorite daca toti membrii consiliului director, executivul si membrii PPTT se vor implica corespunzator si vor participa activ la solutionarea, in interesul comun, a problemelor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 103 – mai 2014, pag. 44

Autor:
Lorincz Barnabás – director executiv PPTT

 

PATRONATUL PRODUCATORILOR DE TÂMPLARIE TERMOIZOLANTA
Bd Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, et. 8, ap. 130, Bucuresti, Sector 3
Tel.: +4 021-311.16.30 | Fax: 021-311.80.10 | Mobil: 0740-507.307, 0722.507.307
E-mail: office@pptt.ro | Web: www.pptt.ro

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/05/07/pptt-patronatul-producatorilor-de-tamplarie-termoizolanta-realizari-si-planuri-de-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.