«

»

CONSITRANS: Solutii inedite pentru protectia mediului in proiectele de infrastructura

Share

consitrans iunie foto 3Ca urmare a pasilor ascendenti inregistrati in domeniul “protectiei mediului”, si in Romania se urmareste adoptarea solutiilor adecvate pentru limitarea si reducerea impactului drumurilor asupra speciilor si habitatelor protejate.

Aceste solutii prevad, de cele mai multe ori, lucrari, fie pentru a facilita traversarea anumitor specii si a compensa fragmentarea habitatului, fie pentru a semnaliza existenta proiectelor in teren si a reduce riscul de mortalitate pentru unele specii.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care are in componenta evaluarea ariilor protejate, a condus la schimbari majore in considerarea si includerea lucrarilor de protectie a mediului in cadrul etapelor de proiectare pentru drumuri si poduri.

 

Solutii inedite pentru protectia mediului

Schimbarile procedurale au de­ter­minat ca, in procesul de proiec­tare, sa se studieze o serie de masuri de protectie, in functie de specificul proiectului si de caracteristicile am­plasamentului.

Masurile de protectie si limitare a impactului asupra speciilor de herpeto-fauna, care includ podete pentru traversare adaptate la nece­­sitatile speciilor si parapeti de ghidare, au fost solicitate prin acte de reglementare pentru protectia mediului, pentru prima data in Romania, in anul 2009, datorita importantei in conservarea acestor specii la nivel national si european.

Podetele de traversare pentru amfibieni au o caracteristica esen­tiala si anume, alternanta treptelor umede si uscate, care favorizeaza folosirea acestora, deoarece pas­treaza elementele primare ale habitatului natural folosit de acest tip de specii. Exista mai multe tipuri de podete pentru protectia amfibienilor, insa cel mai des utilizat este cel cu treapta umeda mediana si doua trepte uscate laterale, asa cum este pre­zentat in figura 1.

In vederea utilizarii eficiente a acestor podete, se folosesc, in gene­ral, parapeti din material reciclat, care au o suprafata alune­coasa, pentru ghidarea acestora catre podetele special adaptate, impiedi­candu-se, astfel, iesirea amfibienilor in afara zonei de protectie.

Panourile fonoabsorbante, cu elemente pentru protectia pasarilor, sunt un alt exemplu de adaptare a unei masuri de protectie standard la necesitatile unei specii.

Aceste panouri sunt o varianta imbunatatita a panourilor transpa­rente din plexiglas. Ele se integreaza foarte bine in peisaj, avand elemente de siguranta pentru speciile de pasari, care asigura vizibilitatea acestora la o distanta optima fata de capacitatea de reactie a pasarilor.

In prezent se utilizeaza doua tipuri de panouri pentru protectia pasarilor: unul cu forme geometrice sau cu poze de rapitori inserate pe suprafata panourilor iar celalalt model, cu linii orizontale sau verticale la distanta de 2 – 5 cm, pe toata suprafata panourilor.

Studiile au aratat ca o eficienta mult mai mare o au panourile care au inse­rat pe ele un model de linii, deoarece acestea sunt vizibile de la o distanta sporita, fata de cele cu poze cu rapitori.

Un alt aspect important, introdus de evaluarea adecvata pentru proiectele care afecteaza arii naturale protejate, incluse in reteaua ecologica europeana Natura 2000, este proiectarea si dimensionarea corespunzatoare a lucrarilor pentru reducerea fragmentarii habitatelor. Astfel, se studiaza diferite tipuri de ecoducte, viaducte sau pasaje, pentru a raspunde necesitatilor speciilor afectate, cu diferentiere intre carnivorele mari si mamiferele mici.

 

Concluzii

Prezentarea solutiilor pentru protectia mediului este utila deoarece permite cunoasterea caracteristicilor si necesitatea adaptarii lor la comportamentul anumitor specii.

Un pas important in evolutia po­zitiva a protectiei mediului a fost facut si de procedura actuala de evaluare a impactului asupra mediului, care este mai eficienta in tratarea impactului proiectelor de infrastructura, punand, pe aceeasi treapta, realizarea proiectului si protectia factorilor de mediu. Studierea solutiilor, dialogul cu autoritatile competente in domeniul protectiei mediului si buna planificare a proiectelor trebuie sa fie baza oricarui proces de dezvoltare a proiectelor de infrastructura.

 

BIBLIOGRAFIE

1. *** Hotararea Guvernului nr. 445 din 13 iulie 2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, 2009;

2. *** Ordinul nr. 135 din 10 febru­arie 2010 privind aprobarea “Metodo­logiei de aplicare a evaluarii impactului supra mediului pentru proiecte publice si private”, 2010;

3. *** Ordinul Nr. 19 din 13 ianu­arie 2010 pentru aprobarea “Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra arii­lor naturale protejate de interes comunitar”, 2010;

4. *** Reabilitare DN19 Oradea – Satu Mare, 2009;

5. *** Proiectul de Autostrada Deva – Orastie, 2010.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 104 – iunie 2014, pag. 58 

Autor:
ing. Cristina Maruntu, director Calitate-Mediu SC CONSITRANS SRL, drd. Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri – UTCBDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/06/06/consitrans-solutii-inedite-pentru-protectia-mediului-in-proiectele-de-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.