Depoul liniei de metrou de la Straulesti este punctul terminus al magistralei M4, fiind amplasat pe terenul viran al fostei baze sportive Straulesti. Constructia face parte dintr-un proiect de mare amploare ce urmareste sa imbunatateasca structura urbana a Bucurestiului si legaturile de transport intre zonele rezidentiale din nordul si vestul Capitalei: prelungirea liniei existente cu inca 2 statii, de la parcul Bazilescu pana la Lacul Straulesti, construirea unui Park & Ride cu 650 de locuri de parcare pentru autoturisme, 12 pentru autocare si 60 pentru biciclete, transformarea zonei Lacului Straulesti intr-una de agrement, cu terenuri sportive, debarcader, spatii comerciale, in paralel cu realizarea unor lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere a zonei.
Hidroizolarea fundatiei depoului se va realiza cu Sistemul VOLTEX compus din membrana bentonitica Voltex, cordonul apa-stop Waterstop RX101 si accesoriile necesare, aplicat deja cu succes in perioada 2011 – 2012 la puturile de lift ale statiilor de metrou Izvor, Grozavesti si altele. Acest sistem este bine cunoscut constructorilor si antreprenorilor romani pentru calitatile, performantele si simplitatea aplicarii. La alegerea solutiei s-au avut in vedere experienta acumulata in peste 40 de ani de catre producatorul CETCO, atat la nivel european cat si mondial, feedback-ul de succes al lucrarilor realizate in Romania cu Sistemul Voltex si, nu in ultimul rand, considerentele economice. Din acest punct de vedere, Voltex ofera avantaje incontestabile datorita solutiilor unice la limitele de proprietate, vitezei de instalare, eliminarii sapei de protectie, eliminarea utilizarii amorselor, incalzirii cu flacara sau aer cald si prin numarul redus de accesorii, factori ce contribuie in mod direct la scaderea semnificativa a costurilor si a timpului de executie.
Tehnologia de aplicare, detaliile de executie, asistenta tehnica si membrana Voltex impreuna cu accesoriile aferente sunt furnizate de IRIDEX GROUP PLASTIC, reprezentant oficial al firmei CETCO, suprafata totala a hidroizolatiei Voltex fiind de aprox. 50.000 m².
Impermeabilizarea radierului
Solutia tehnica este similara cu cea adoptata in cadrul altor lucrari de hidroizolatie cu membrana bentonitica Voltex dintre care amintim cladirile de birouri “Green Gate”, parcarea subterana de la Universitate si “Floreasca Park Offices” din Bucuresti, acestea fiind doar cateva dintre proiectele de amploare derulate in perioada 2012 – 2013.
Peste sapa de egalizare se instaleaza rolele de membrana Voltex de dimensiuni mari (5m x 20m), pentru a spori viteza de executie si pentru a reduce numarul de suprapuneri si pierderile tehnologice. Perimetral se asigura un surplus vertical de membrana, care va depasi cu minimum 30 de cm cota plotului de radier, prevazut pentru suprapunerea cu membrana din urmatorul plot.
Toate suprapunerile sunt de 10 cm, atat pe lungime cat si pe latime, iar fixarea se face prin capsare la fiecare 25-30 cm si din loc in loc cu cuie de beton si saibe din PVC aplicate cu pistoale cu gaz. Eventualele completari se realizeaza cu membrana de dimensiuni mici sau cu bucati de membrana din rolele mari de Voltex decupate corespunzator.
Dupa instalarea membranei Voltex pe sapa de egalizare se trece direct la pozitionarea distantierilor si a armaturii, unul dintre avantajele Sistemului Voltex fiind acela ca nu necesita sapa de protectie.
Impermeabilizarea peretilor infrastructurii
Membrana Voltex se instaleaza pe intreaga suprafata interioara a peretilor mulati anterior armarii, cofrarii si betonarii peretilor perimetrali. Pentru a putea functiona corect, membrana Voltex trebuie inchisa intre doua suprafete dure, motiv pentru care suprafata peretelui mulat trebuie nivelata in mod acceptabil pentru o mulare corecta pe suport, fara goluri sau discontinuitati exagerate. Dupa suprapunerea cu surplusul de Voltex prevazut la intersectiile dintre plansee si de la hidroizolatia Voltex sub radier, asa cum s-a descris mai sus, se realizeaza un sistem cuva, continuu si perfect etans.
Etansarea rosturilor de turnare
Toate rosturile de turnare verticale si orizontale (rosturi intre dale de radier, rosturile aflate la intersectia radier – perete interior, plansee – perete interior, rosturi verticale la peretii interiori) se etanseaza cu cordonul bentonitic expandabil Waterstop RX101. Profilul Waterstop RX101 inlocuieste sistemul traditional apa-stop realizat cu benzi din PVC, avand avantajul unei etansari active deoarece expandeaza in contact cu apa (fata de benzile PVC care sunt neutre la actiunea apei).
Alte proiecte realizate cu Sistemul Voltex:
Parcare subterana Universitate-Bucuresti, aprox. 5.000 m²
Floreasca Park Offices-Bucuresti, aprox. 14.000 m²
Metroul SA, puturi lift Izvor, Iancului, Grozavesti etc., aprox.4.000 m²
Bazin olimpic-Brasov, aprox. 4.000 m²
Fundatii parcuri eoliene – Jud. Constanta, aprox. 4.500 m²
Policlinica privata – Bucuresti, aprox. 6.000 m²
Policlinica privata-Brasov, aprox. 6.000 m²
Cladire de birouri Green Gate, aprox. 14.000 m² – primul sistem top-down din Romania hidroizolat cu membrana Voltex
Cladire de birouri Green Court-Bucuresti, aprox. 12.000 m²
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 104 – iunie 2014, pag. 10
Autor:
ing. Cristian Tanase – Iridex Group Plastic
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns