Prestigioasa companie Skanska, una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliara si constructii din lume, cu expertiza in constructia si dezvoltarea proiectelor comerciale si rezidentiale, precum si in parteneriate public-private, a demarat lucrarile la prima etapa a proiectului de birouri Green Court ce urmeaza a fi dezvoltat pe un teren situat in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti.
Complexul Green Court Bucuresti este alcatuit din trei cladiri de birouri de clasa A, cu o suprafata totala inchiriabila de 52.000 metri patrati. Fiecare cladire va avea 12 niveluri supraterane si trei subterane. Finalizarea primei faze a proiectului, o cladire de birouri precum si parcarea subterana pentru primele doua cladiri ale complexului, este estimata pentru trimestrul IV al anului 2014.
Urmand standardul celorlalte cladiri dezvoltate de Skanska in Europa Centrala si de Est, ansamblul de birouri va aplica pentru certificare LEED. In acest sens, prima faza a proiectului a obtinut deja pre-certificarea LEED Gold. Pe baza experientei sale globale in constructii “verzi”, Skanska va utiliza in cadrul acestui proiect tehnologii moderne care vor reduce semnificativ costurile operationale.
Sistemul de hidroizolatie al infrastructurii acceptat de grupul suedez a fost sistemul Voltex oferit de Iridex Group Plastic. Solutia a fost adoptata atat datorita avantajelor de necontestat ale membranei Voltex cat si pe baza experientelor anterioare acumulate, in peste 40 de ani, la nivel national, european si mondial.
Voltex este o membrana hidroizolatoare de inalta performanta avand o structura stratificata pe baza de bentonita de sodiu si geotextile speciale. Bentonita de sodiu, material cu o permeabilitate extrem de scazuta si o capacitate deosebita de a-si mari volumul in contact cu apa, este incapsulata intre doua straturi de geotextil, unul tesut, celalalt netesut, printr-o tehnologie speciala de intretesere. Membrana rezultata este extrem de rezistenta, are o grosime uniforma si o expandare egala si controlata, fiind totodata protejata de actiunea factorilor atmosferici si de posibile deteriorari in conditii de santier. Dupa realizarea lucrarilor de umpluturi si compactari, membrana Voltex se hidrateaza, bentonita tinde sa expandeze si formeaza un strat total impermeabil, monolitic, fara rosturi, fara compusi organici volatili.
Membrana bentonitica Voltex este extrem de versatila, este aplicabila pe configuratii complicate si in conditii foarte dificile, inclusiv pe timp nefavorabil de iarna, ploaie, temperaturi extreme, noroi, avand o rezistenta excelenta la traficul de pe santier.
Sistemul Voltex este preferat cu preponderenta la solutiile constructive la limita de proprietate in sistem incinta etansa din pereti mulati, piloti, palplanse, sisteme top-down, sprijiniri berlineze sau alte tipuri de sprijiniri.
Voltex se aplica usor, se adapteaza cu usurinta tuturor configuratiilor, se autosudeaza prin hidratare naturala si are capacitatea de a se autorepara in cazul deteriorarilor accidentale sau perforarilor.
Impermeabilizarea radierului
Solutia tehnica a fost similara cu cea adoptata in cadrul altor lucrari de hidroizolatie cu membrana bentonitica Voltex dintre care amintim: parcarea subterana de la Universitate, Floreasca Park Offices si Green Gate din Bucuresti.
Peste sapa de egalizare se instaleaza role mari de 5 m x 20 m de membrana Voltex, pentru a spori viteza de executie si pentru a reduce numarul de suprapuneri. Perimetral se asigura un surplus vertical de membrana care va depasi cu minimum 30 de cm cota radierului, prevazut pentru suprapunerea cu membrana din plan vertical.
Toate suprapunerile sunt de 10 cm, atat pe lungime cat si pe latime. Eventualele completari se realizeaza cu membrana Voltex de dimensiuni clasice sau cu bucati de membrana din rolele mari de Voltex decupate corespunzator.
Pentru penetratii se vor utiliza detaliile specifice puse la dispozitie de Iridex Group Plastic.
Pregatirea suprafetei
Suprafetele trebuie sa fie netede si compactate la o densitate minima de 85% Proctor modificat. Suprafetele de beton trebuie sa fie fara cavitati, muchii, bavuri, proeminente. Neregularitatile de suprafata se vor nivela si repara inainte de aplicare. Segregarile si alte cavitati se vor umple cu mortare speciale de reparatii sau cu mortar din granule de bentonita Bentoseal, iar orificiile ramase de la tiranti se etanseaza cu mortare speciale necontractile.
Impermeabilizarea peretilor infrastructurii
Membrana Voltex se instaleaza pe intreaga suprafata interioara a peretilor mulati anterior armarii, cofrarii si betonarii peretilor perimetrali. Pentru a putea functiona corect, Voltex trebuie inchisa intre doua suprafete dure, motiv pentru care suprafata peretelui mulat trebuie nivelata in mod acceptabil asigurand astfel o mulare corecta pe suport, fara goluri sau discontinuitati exagerate.
Etansarea rosturilor tehnologice
Toate rosturile de turnare verticale si orizontale (rosturi intre dale de radier, rosturile aflate la intersectia radier-perete interior, plansee-perete interior, rosturi verticale la peretii interiori) se etanseaza cu cordonul bentonitic expandabil Waterstop RX101, inclusiv in zona golurilor prevazute pentru betonarea peretilor perimetrali ce dubleaza peretii mulati.
Waterstop RX inlocuieste sistemul traditional apa-stop realizat cu benzi din PVC avand o serie de avantaje fata de acestea:
Asigura o etansare activa deoarece expandeaza in contact cu apa (fata de benzile PVC care sunt neutre la actiunea apei); se aplica rapid si usor; se pozeaza la mijlocul sectiunii elementelor aflate in contact, apoi se fixeaza mecanic cu cuie de beton, prin intermediul unor profile speciale usoare tip plasa (Revofix); elimina erorile de aplicare (posibile in cazul benzilor PVC); nu necesita sudura ci doar se preseaza usor in zonele de intersectie; nu necesita profile speciale pentru colturi si intersectii.
Avantajele membranei Voltex
• Total impermeabila la apa, vapori si gaze, ecologica
• Se autoetanseaza si se autorepara
• Se aplica usor, rapid, economic
• Se aplica in orice conditii atmosferice
• Necesita lucrari pregatitoare minime
• Elimina sapa de egalizare, putand fi aplicata direct pe sol compactat
• Nu necesita amorse sau adezivi
• Nu necesita zidarie de protectie
• Un sistem unic de hidroizolatie in zona de hotar dintre proprietati
Autor:
ing. Cristian Tanase – Iridex Group Plastic
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 105 – iulie 2014, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
florin a spus:
24/07/2014 at 11:53 (UTC 2)
Cum adica se autorepara? e vie? ce prostie e si asta?
cine are certificare LEED? membrana? ca proiectul sigur nu are cum sa aiba asa ceva cand e imbracat de sus pana jos in polistiren!