«

»

Personalitati romanesti in constructii – Romeo Stefan BELEA

Share

Oameni de valoare multilaterala au fost si vor mai fi in toate domeniile activitatilor umane destinate prezentului si mai ales viitorului societatilor in care au trudit sau activeaza si in prezent.

In Romania, ei, sau mai bine zis o parte dintre ei, au reusit, prin vocatia lor, sa dea tarii si oamenilor sai opere si satisfactii multiple care i-au propulsat in randul unor veritabili creatori de bunuri materiale si spi­rituale, demne de toata lauda si aprecierea.

In domeniul constructiilor, o asemenea personalitate este prof. univ. arh. Romeo Stefan Belea.

 

romeo_beleaArhitectul Romeo Stefan Belea este, ca profesionist, o figura remarcabila a arhitecturii noastre din ultimii 40–50 de ani.

Facand parte dintr-o serie deose­bita a Scolii de Arhitectura, s-a remarcat, inca de la inceputul carierei, printr-o activitate intensa si diversa (arhitectura, grafica, design).

A fost, inca de la inceput, angre­nat in lucrari de mare importanta (a participat la realizarea Salii Sporturilor din Constanta, inainte de a-si dobandi diploma de arhitect) precum Sala Palatului R.P.R., a condus singur proiectarea pentru ansamblu­rile de camine studentesti Grozavesti, Regie etc. In paralel, alaturi de alti trei colegi din aceeasi remarcabila serie, a participat si a castigat premii si mentiuni la o serie de concursuri nationale de arhitectura.

Intr-o cariera care solicita nu numai facultatea, dar si multa cultura, s-a impus prin tenacitate, spirit de colaborare si coordonare, la realizarea unor lucrari deosebite: Teatrul National „I. L. Caragiale”, Biblioteca Academiei Romane (extin­derea unei biblioteci existente din anii ’30), Hotel Intercontinental Bucuresti etc.

In paralel, a desfasurat o cariera universitara, parcurgand repede trep­tele profesionale si devenind, de tanar, Profesor, Sef de atelier de proiectare si Conducator de docto­rate la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Deosebit de cultivat, produs al unei scoli romanesti de inalta valoare, prof. dr. arh. Romeo Stefan Belea continua sa activeze pe toate planurile profesiei sale cu vigoare si cu discretia creatorului sigur pe sine, plin de respect fata de inaintasii si contemporanii sai.

Este membru fondator, din anul 2002, al Uniunii Arhitectilor din Romania. A fost multi ani membru al condu­cerii Uniunii Arhitectilor din Romania si Presedinte al Fondului de Arhitectura pana in 1990, pozitie din care a ajutat, cu respect si foarte multa atentie, o serie de cunoscuti arhitecti interbelici, aflati in dificultate in acei ani.

Prof. univ. arh. Romeo Stefan Belea s-a nascut la 28 iulie 1932 in localitatea Tulcea din Romania. Este casatorit si are o fiica.

Pregatirea sa educationala a inceput-o intre anii 1939 si 1943 cand a urmat cursurile scolii primare germane „Sf. Anton” din Craiova. Apoi, intre anii 1943 si 1951, si-a continuat pregatirea la Colegiul National „Carol I”, ulterior „Nicolae Balcescu” tot din Craiova.

Intre 1951 – 1957 a fost student la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” – Bucuresti, unde in februarie 1958 a obtinut Diploma in Arhitectura si Urbanism iar in septembrie 1973 si-a luat doctoratul in Arhitectura cu tema: Spatiul teatrului de drama contemporan.

In 1976 a obtinut Bursa „FORD” pentru Urbanism si Amenajarea Teritoriului – Bruxelles.

Din activitatea profesional-sociala retinem cateva repere pri­vind laborioasa sa activitate:

• 1965 – 1989 – Uniunea Arhitectilor din Romania (U.A.R.) – Membru al Comitetului de Conducere;

• 1980 – 1989 – Uniunea Arhi­tectilor din Romania (U.A.R.) – Pre­sedinte al Fondului de Arhitectura;

• 1997 – 2002 – Societatea Arhitectilor din Romania (S.A.R.) – Membru al Directoratului, alaturi de arhitectii Dorin Stefan si Viorel Hurduc;

• 1992 – 2000 – Membru al Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti;

• 2000 pana in prezent – Membru al Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Ministerului Transporturilor;

• 2002 – Membru fondator al Ordinului Arhitectilor din Romania;

• 2004 pana in prezent – Membru al Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Sectorului 1, Bucuresti.

Printr-o sumara prezentare, iata doar cateva dintre lucrarile sale de proiectare:

• Teatrul National „ION LUCA CARAGIALE” Bucuresti – Refunctiona­­lizare, Remodelare, Realizarea a patru noi sali de spectacole – Proiect fazele: Studiu de Fezabilitate 2008, P.A.C. 2008;

• Centrul Cultural „SALA PALA­TULUI” – Refunctionalizare, Extindere functiuni (Sala concerte 4.000 locuri compartimentabila, Sali auditii muzica, Expozitii, Librarie, Cafenea, Baruri, Restaurant, Comert specific etc.) – Proiect fazele: Studiu de Fe­zabilitate 2007, Elemente de Proiect Tehnic 2008;

• Teatrul National de Opereta Bucuresti – Remodelarea si extinderea Salii OMNIA – Studiu de Fe­zabilitate 2005;

• Biblioteca Academiei Romane Bucuresti – Extindere – Proiect 1992 – 2005;

• Teatrul Municipal Tulcea – Proiect 2004;

• Clubul Diplomatilor Bucuresti – Centru multifunctional pentru congrese, conferinte, expozitii – Avant-proiect;

• Piata Universitatii Bucuresti – Studiu urbanistic 2004;

• Parcul Academiei Romane Bucuresti – Studiu peisagistic 2003;

• Piata Garii C.F.R. Constanta – Studiu urbanistic 2003;

• Hotel 4 stele NOVOTEL – Sala de spectacole transformabila, Galerii comerciale, Cazare si alte servicii – Piata fostului Teatru National, Calea Victoriei, Bucuresti – Proiect 2002;

• Complexul Universitar „SPIRU HARET” Bucuresti;

• Complex Rezidential Baneasa;

• Sala Festivalului „George Enescu” Bucuresti;

• Lantul de hoteluri „CONTINENTAL” Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca si Constanta;

• Hotel „Intercontinental” Bucuresti;

• Pavilionul Expozitional Bucuresti.

Prof univ. arh. Romeo Stefan Belea a fost participant activ la numeroase  concursuri nationale de arhitectura, dintre care amintim: sistematizarea Pietei Unirii, Iasi – 1959, Teatrul National Craiova – 1959, Centrul Civic al Municipiului Ploiesti – 1959, Sistematizarea centrului Podul Turcului,  Iasi, Teatrul National Bucuresti – 1961, Sistematizarea Intrarii in Muni­cipiul Pitesti – 1965, Sistematizarea Pietei Unirii, Bucuresti – 1959, Sistematizarea unui cartier de locuinte in municipiul Ploiesti – 1964, Sistematizarea Pietei Unirii, Focsani – 1966, Aerogara si Aeroportul International Bucuresti-Otopeni – 1968, Centrul Multifunctional Sinaia – 1990, concursuri unde a obtinut premii sau mentiuni.

De asemenea, prof univ. arh. Romeo Stefan Belea s-a aflat printre cei prezenti la concursuri internationale de arhitectura: Sediile ONU-ONUDI-AIEA Viena, Austria – 1969, Siste­matizarea Zonei Centrale a Orasului Karlsruhe, Germania – 1970, Concurs-oferta ARCOM pentru Teatrul Municipal si Conservatorul Casa­blanca, Maroc – 1971, Opera Natio­nala din Sofia, Bulgaria – 1973, Concurs-oferta ARCOM pentru Centrul de Congrese Damasc, Siria – 1980.

Laborioasa sa activitate profesionala cuprinde, totodata, alte proiecte internationale:

• Teatrul National Damasc, Siria;

• Imobil cu apartamente de lux si spatii comerciale adiacente si parcaje subterane Beirut, Liban;

• Hotelul „Ouzoud Waterfall” Maroc;

• Arena Multifunctionala 6.000 de locuri Tripoli, Libia;

• Piscina Olimpica 2.000 de locuri Tripoli, Libia;

• Sala Sporturilor 2.000 de locuri Tripoli, Libia;

• Scoli Tripoli, Libia;

• Hotel cu Sala de Congrese si Conferinte Damasc, Siria etc.

 

In ceea ce priveste prezenta sa in activitatea internationala, retinem faptul ca a efectuat o serie de calatorii de documentare, studii, precum si activitate de proiectare pentru: teatre si sali de spectacole in S.U.A., Austria, Germania si Siria, hoteluri in S.U.A., Germania, Austria, domeniul urbanismului si sistematizarii teritoriale in Belgia.

Prof. univ. arh. Romeo Stefan Belea a desfasurat si o activitate publicistica remarcabila, concre­tizata in volumul „Desenul in Arhitectura, Constructii si Urbanism” – Editura Tehnica, 1962, in articole si interventii in ziare si reviste romanesti si straine, interviuri si convorbiri la Radio si Televiziune, conferinte etc.

De-a lungul timpului, pentru intreaga sa munca in domeniile de arhitectura, proiectare si constructii a fost distins cu Ordinul Muncii clasa a III-a – 1960, Ordinul Muncii clasa a II-a – 1970, Ordinul „Serviciul Cre­dincios” – Cavaler – 2002, Distinctia Culturala a Academiei Romane – 2001, Diploma „Meritul Academic” al Academiei Romane – 2005.

Demn de retinut este si faptul ca prof. univ. arh. Romeo Belea este membru al Academiei Romane si a primit Medalia Opera Omnia la Bie­nala Nationala de Arhitectura, Bucu­resti 2012.

In prezent, distinsul arhitect, alaturi de alti „pioni” importanti este antrenat in realizarea amplelor lucrari de consolidare si moder­nizare a Teatrului National Bucuresti (amanunte in Revista Constructiilor nr. 91 – 100).

Acesta este, deci, prof. univ. arh. Romeo Stefan Belea. Vasta sa acti­vitate il defineste si il aseaza, pe buna dreptate, in randul adeva­ratelor personalitati romanesti in domeniul constructiilor.

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 105 – iulie 2014, pag. 36Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/07/03/personalitati-romanesti-in-constructii-romeo-stefan-belea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.