«

»

PSC: Consideratii privind investitiile in zona de vest a tarii

Share

psc logo nouPatronatul Societatilor din Constructii are, in majoritatea regiunilor tarii, lideri recunoscuti si cu viziune moderna, pe care ii prezinta comunitatii pentru a fi urmati si sustinuti.

In acest numar al Revistei Constructiilor sunt exprimate cateva dintre gandurile si preocuparile constructorilor membri ai Filialei VEST in legatura cu activitatea si posibilitatile de revigorare a lucrarilor pe care le pot executa in conditii de eficienta pentru beneficiarii de investitii.

 

liviu_damboiuSe poate spune ca investitiile in constructii, in zona de vest a tarii, au urmat acelasi trend de scadere care se constata si la nivelul intregului sector. Daca in urma cu 3 – 4 ani predominau investitiile din domeniul privat, investitiile de la bugetul de stat si investitiile din fonduri europene, in momentul actual cele din domeniul privat sunt aproape inexistente. De asemenea, investitiile de la bugetul de stat sunt si ele foarte reduse, regasindu-se, in principal, in portofoliul Consiliului Judetean pentru modernizarea unor sectoare de drumuri pietruite, la intretinerea si reparatia sectoarelor de drum foarte degradate (si nu pentru sustinerea unui program minim de mentenanta cu repercusiuni ulterioare), lucrari mai costisitoare.

Majoritatea lucrarilor care se deruleaza in zona de vest a tarii au la baza fonduri europene si fonduri proprii, ale Consiliilor Locale, in principal municipale. La acest capitol se incadreaza lucrarile la statii de epurare, lucrarile de canalizari si alimentari cu apa potabila, lucrarile de infrastructura rutiera, toate avand preponderent finantare europeana. In acest sens, volumul lucrarilor care se deruleaza este departe de potentialul tehnic si uman pe care il poseda constructorii din zona, motiv pentru care marea majoritate au fost obligati sa-si reduca numarul de angajati, sa conserve utilaje si mijloace de transport, cu consecintele bine cunoscute, respectiv cresterea numarului celor ce primesc ajutor de somaj si diminuarea veniturilor la bugetul de stat.

Lipsa investitiilor in zona de vest s-a simtit in special in domeniul infrastructurii rutiere, adica la constructia  autrostrazilor, in lipsa carora investitorii straini, de mare renume, desi aveau o mare afinitate fata de noi, romanii, s-au retras mai la vest de noi, deci, inca un minus la bugetul statului. Nici la ora actuala situatia nu este una prea buna. Se lucreaza pe lotul 1 (Frontiera – Pecica), lotul 2 (Pecica – Arad) cu relicitarea lucrarilor in curs de derulare, lotul 2 (Timisoara – Lugoj) in derulare, cu speranta ca la finele anului 2015 vom circula de la Timisoara spre vest in regim de viteza de autostrada, iar pana la Bucuresti se pare ca in 2020-2022. Antreprenorii sunt firme straine (asociatii), firmele romanesti avand doar rolul de prestatori de servicii cu “avantajele” de rigoare.

PSC – Filiala VEST, in contextul actual, deosebit de dificil, prin intalnirile programate la diversi anteprenori si furnizori de materiale de constructii, unde participa arhitecti si proiectanti, a incercat sa dezvolte un microclimat de cooperare, de cunoastere intre ei si de comunicare directa, de informare privind oportunitatile oferite de Patronatul Socie­tatilor din Constructii. Pe viitor, Filiala VEST isi  propune sa creasca numarul membrilor ei si aportul acestora la dinamizarea contactelor cu factorii locali, in vederea identificarii si gasirii de solutii pentru cresterea volumului lucrarilor de constructii.

Autor:
dr. ing. Liviu Emilian Damboiu – vicepresedinte Filiala VEST a PSC 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 105 – iulie 2014, pag. 18

Contact:
PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.roDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/07/03/psc-consideratii-privind-investitiile-in-zona-de-vest-a-tarii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.