«

»

Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi (III). Restaurare, conservarea componentelor artistice si amenajari interioare

Share

Antreprenor general: SC IASICON SA Iasi
Proiectant general: SC GENESIS SRL Iasi 

Dupa ce in numerele anterioare ale Revistei Constructiilor v-am prezentat o scurta «istorie» a ceea ce a fost si este Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi, continuam sa va facem cunoscute cateva date despre alte lucrari de referinta la acest important edificiu cultural iesean, lucrari executate de SC IASICON SA.

 

iasicon tni iulie foto 5Restaurarea componentelor ar­tis­tice, realizarea ambientului inte­rior conform principiilor restaurarii.

Interventiile pentru restaurarea componentelor artistice realizate se refera la:

• restaurarea elementelor din ipsos, a decoratiilor plafoanelor, a peretilor de tipul rozetelor, a elemen­telor vegetale, a statuetelor, a elementelor zoomorfe care intra in componenta peretilor, a coloanelor si balustradelor;

• restaurarea pardoselilor si balus­tradelor din marmura;

• restaurarea elementelor din piatra din componenta scarilor laterale si a scarii regale;

• restaurarea tamplariei cu mon­tarea la unele elemente a sticlei de cristal bizotate sau a oglinzilor din cristal;

• restaurarea balustradei din lemn a scarii regale;

• restaurarea corpurilor de iluminat;

• restaurarea elementelor ambientale complexe, a ambientului complex format din decoratii ipsos, panouri pereti tapetati cu matase inramata;

• realizarea integrarii cromatice pentru toate elementele in spiritul restaurarii, conform investigatiilor stiintifice realizate.

 

Realizarea restaurarii tuturor acestor elemente s-a facut in baza urmatoarelor investigatii:

• analize chimice si biologice;

• studiul de arhiva pentru gasirea elementelor originale;

• studiul stratigrafic pentru gasirea coloristicii originale si a componentei chimice a vopselelor originale, a materialelor din componenta elemen­telor artistice (statuete, tencuieli);

• probe pentru ambient coloristic stilistic pornind de la elemente gasite in opera sau conform celor descrise in documente de epoca, fotografiile de epoca studiate, studiul comparativ intre Teatrul National din Iasi si alte teatre realizate de Fellner si Hellmer in Europa.

Pentru restaurarea si conserva­rea picturii s-a intocmit un proiect separat iar restaurarea s-a realizat sub conducerea prof. dr. Carmen Solomonea.

 

Tehnicile de restaurare care s-au efectuat

Restaurarea elementelor din ipsos, decoratii plafoane, pereti de tipul rozetelor, elementelor vegetale,

statuetelor, elementelor zoo­morfe ce intra in componenta peretilor, coloanelor, balustradelor

S-a fotografiat elementul in starea originala apoi s-a inceput restaurarea propriu-zisa prin: curatire mecanica de praf, mucegaiuri, gudroane, prin aspirare si suflanta cu aer la temperatura normala. S-au izolat si inlaturat, astfel, din opera zonele atacate fungic. S-a procedat la curatirea elementelor prin tamponare cu solutie amoniacala apoi curatirea elementelor poleite.

O lucrare importanta a fost aceea legata de restaurarea zonelor tape­tate cu matase sau panza de culoare rosie pentru sala si loje, portiuni ale peretilor de fundal ai balcoanelor, peretii scarii regale si cu material textil de culoare ocru masliniu (spre vernil) pentru peretii foyerelor late­rale si pilonii din zidarie ai acestor foyere.

Pentru zonele de sala, peretii despartitori ai lojelor, peretii de fundal ai balcoanelor s-au pastrat in mare parte straturile initiale de fini­sare a caramizii, ultimul strat de fi­nisaj si tapetul fiind mai noi.

Restaurarea acestor zone s-a realizat prin scoaterea tapetului existent si a ramelor din ipsos si lemn. Apoi s-a curatat suprafata de resturile de adeziv, s-au adancit fisurile existente apoi s-au inchis cu ipsos de modelaj dupa care s-au retencuit peretii.

Restaurarea pardoselilor si balustradelor din marmura

Pardoselile din marmura gasite in opera nu sunt cele orginale. Cele de la holul principal parter au fost montate dupa decopertarea facuta la lucrarile de reparatii din 1978 – 1984. Marmura utilizata nu a avut tipo-dimensiuni conform unei stereo­tomii, rosturile s-au realizat intamplator, conform dimensiunilor aleatorii ale pieselor. Aceasta paradosela a trebuit inlaturata din cauza dalelor fisurate, a rosturilor de diverse dimensiuni si a coloritului neomogen. De asemenea, a trebuit sa se reali­zeze o hidroizolare a fundatiilor, o impermeabilizare intre fundatii si ziduri pentru a stopa migratia apei in zidurile de la parter si piatra de placaj de pe fatada. In cazul pardoselii din hol, finisajul cu placi din marmura s-a refacut. In fotgrafiile de epoca s-au gasit imagini ale pardoselii de epoca, ce continea un desen in zona centrala si elemente de decoratie in camp. Gama coloristica nu s-a putut determina fiind vorba de fotografii sepia sau alb-negru. S-au examinat pardoseli asemanatoare realizate la teatre ale lui Fellner si Hellmer la Berlin si Wiesbaden. La aceste teatre pardosela este simpla cu chenare si un desen cu flori de crin pe un camp alb.

Refacerea pardoselei din marmura de pe galeria nivelului 1 a fost realizata din piese fisurate, cu rosturi inegale.

Treptele principale, realizate din mamura s-au curatat si chituit. Trep­tele au fost la final ceruite si lustruite.

Balustrada scarilor si a galeriei de la nivelul 1 este in general reali­zata din marmura de Ruschita, de culoare rosie.

Operatiile de restaurare a tamplariei cu montarea la unele elemente a sticlei de cristal bizotate, a sticlei sablate cu model sau a oglinzilor din cristal se refera la usile de la intrarea in teatru, usile de la parter si altele.

 

Sala de spectacol

Nuanta coloristica generala a salii este rosu, cu balustradele alb antique cu decoratii aurite, portalul scenei colorat divers, cu motive de­corative aurite. Aceasta nuanta a fost gasita si in studiul comparativ al teatrelor lui Fellner si Hellmer (Viena, Gratz, Berlin, Wiesbaden) si in indicatiile cromatice de pe sectiunea originala (desen original Fellner si Hellmer ce se pastreaza la Teatru).  Astfel, culoarea tapetului inramat aleasa si pusa in opera este rosu – tapet de matase. Ramele decorative sunt din lemn de tei cu colturi sculptate, restaurate sau replica dupa cele originale in functie de starea de conservare. Ele sunt poleite. Elemen­tele decorative din campul tapetului s-au restaurat si repoleit. Culoarea mochetei, conform celei originale – rosu. Tapiseria scaunelor este din plus rosu.

La loje s-a inlocuit tapetul pere­tilor cu tapet din matase de culoare rosie.

Usile lojelor se vor recapitona cu plus rosu pe partea interioara.

Loja regala si loja Primariei au in plus fata de celelalte loje: plafon decorativ cu fondul alb antique si motivele decorative aurite, elemente complexe (statui dcorative din ipsos), Stema regala (la loja regala) si Stema orasului Iasi (la loja Primariei). Toate aceste elemente s-au restaurat conform culorilor si modelului original.

In cadrul celor prezentate in acest articol s-a insistat indeosebi pe tehnicile si tehnologiile de restaurare, de realizare a ambientului co­lo­ristic, integrarea cromatica a spatiilor pentru sala si foyerele Teatrului National deoarece acestea au fost operatiile cele mai complexe, care au implicat materiale speciale, echipe atestate sau cu experienta in operatii de reabilitare restaurare, un mare numar de probe, o documentare deosebit de minutioasa.

Asadar, o lucrare monumentala care a redat originalitatea, functio­nalitatea si valoarea artistica si arhitecturala a unui edificiu reprezentativ pentru Iasi si, in egala masura, pentru tara

Autor:
arh. Gabriela Smarandita Galea, director SC Genesis SRL Iasi

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 105 – iulie 2014, pag. 10Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/07/03/teatrul-national-vasile-alecsandri-iasi-iii-restaurare-conservarea-componentelor-artistice-si-amenajari-interioare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.