«

»

TIAB SA: 65 de ani de excelenta. Istoria TIAB – o radiografie a economiei romanesti

Share

tiab iulie foto 5TIAB, integrator de sisteme pentru industrie, tertiar si pentru infrastructura, cea mai importanta companie de profil din Romania, a sarbatorit, la inceputul lunii iunie a acestui an, 65 de ani de existenta, echivalentul a sase decenii si jumatate de excelenta in domeniu.

Evenimentul a fost marcat de o receptie la care au participat peste 300 de invitati, reprezentand top managementul companiilor partenere TIAB,  conducerea VINCI Energies, dar si managerii la nivel central si cei ai unitatilor de business.

Povestea de succes a acestei companii a inceput in anul 1949, intr-o perioada de mari framantari in plan social si economic, impuse de necesitatea relansarii industriei intr-o Romanie saracita si partial inrobita la finele celui de-al doilea razboi mondial. Astfel, infiintata ca INTREPRINDEREA 18 INSTALATII ELECTRICE BUCURESTI, societatea a trecut, de-a lungul timpului, prin diferite stadii si tipuri de organizare, prin fuziuni si separari, in functie de interesele economice ale momentului.

Schimbarea titulaturii – de la TRUS­TUL 18 INSTALATII ELECTRICE SI ASCENSOARE BUCURESTI, la TRUSTUL DE INSTALATII BUCURESTI, INTREPRINDEREA DE INSTALATII BUCURESTI, TRUSTUL DE INSTALATII PENTRU INDUSTRIA CHIMICA BUCURESTI, TRUSTUL DE INSTALATII SI AUTOMATIZARI BUCURESTI si pana la SC TIAB SA – reflecta cu fidelitate aceste etape in devenirea companiei.

Daca privim evolutia acestei societati si, mai ales, impresionanta lista a clientilor sai de-a lungul timpului – din care ne permitem sa exemplificam doar o parte: combinatele chimice de la Bacau, Turnu Magu­rele, Slobozia, Roznov, Borzesti, Victoria, Valea Calugareasca, Arad, Ramnicu Valcea, Navodari, Faga­ras, Tarnaveni, Pitesti, Baia Mare, Slobozia sau Drobeta Turnu-Severin Halanga, rafinariile Borzesti, Darmanesti, Suplacu de Barcau, Pitesti, Brazi, Astra sau Vega, combinatele de celuloza si hartie din intreaga tara, Uzina de anvelope Danubiana, Caracal sau Victoria Floresti, OLTCIT Pitesti, ARO Campulung sau Dacia Pitesti, Uzina de soda Govora, Fa­brica de zinc de la Copsa Mica, Uzinele metalurgice Tohan, santi­erele navale Galati, Oltenita sau Constanta, intreprinderile de medica­mente din Bucuresti, Iasi sau Dudesti, fabrici de zahar din mai multe orase, Fabrica de rulmenti Barlad, Combinatul de fire si fibre Savinesti, Braila sau Corabia, Combinatul siderurgic Galati, UBEMAR si DERO Ploiesti, Fabrica de hartie Busteni, Fabrica de geamuri Scaeni, Uzina de frigidere Gaesti, Uzinele Electroputere Craiova, Centrala nucleara Cernavoda, Intreprinderea de aluminiu Slatina, METROREX – ni se releva, in ansamblu, chiar evolutia industriei si economiei romanesti.

Serviciile de o calitate irepro­sabila ale societatii TIAB, in mai toate ramurile industriei roma­nesti, au facut ca aceasta companie sa urce treptele progresului, sa-si pastreze, in timp, beneficiarii tradi­tionali si sa castige alte noi si importante contracte, reusind sa depaseasca vicisitudinile vremurilor, in momente de cumpana pentru insasi economia nationala. La acestea se adauga si lucrarile de peste hotare, pentru beneficiari precum Siria, Libia, Irak, RDG, Turcia, India, Pakistan, Egipt sau Cehoslovacia.

De-a lungul timpului, la scoala TIAB s-au modelat caractere. Istoria companiei este faurita de oamenii acesteia. Oameni ai santierelor, cei care au inteles ca secretul succesului este increderea in fortele proprii si in cei care-ti sunt alaturi, ca seriozitatea determina progresul, ca pentru a-ti indeplini telurile este nevoie de pasiune si ca respectul de sine si pentru partenerii de afaceri trebuie sa fie un principiu de viata.

Mai ales anii de inceput au reprezentat o provocare pentru oamenii TIAB-ului. Tehnicile de lucru rudimentare au impus angajatilor un grad mare de inventivitate si de pricepere. In timp, tehnicile au evoluat, iar specialistii intreprinderii au reusit ei insisi, in propriile ”laboratoare” de conceptie, sa aduca solutii noi, multe dintre ele brevetate ca inventii.

O mare parte dintre solutiile TIAB au fost preluate si utilizate atat de catre alte unitati industriale din tara, cat si in afara tarii. Aici si-a spus cuvantul pregatirea profesionala, iar pentru TIAB aceasta a reprezentat, dintotdeauna, un obiectiv major.

Perioada de dupa 1990 a adus schimbari importante in viata societatii. Incepand cu luna iulie 2007, TIAB a devenit membra a grupului francez VINCI ENERGIES, prin participarea acestuia la majorarea de capital a societatii. Acest lucru a insemnat pentru TIAB un plus de forta si de deschidere in spatiul international. A insemnat, de asemenea, o noua si moderna conceptie manageriala, o noua viziune si o noua imagine.

Confruntata cu standardele impuse de o competitie in care actorii pot fi concurenti nationali, dar si din afara granitelor tarii, in care gradul de expertiza atinge cote deosebite, TIAB a reusit sa se impuna ca un adversar redutabil si sa-si adjudece investitii importante.

Actualmente, TIAB ofera servicii in infrastructura de transport (alimentare cu energie electrica, iluminat, semnalistica si sisteme de transmitere informatii), in industrie (distributie de energie, monitorizare si control, tratarea aerului, protectie incendiu, mentenanta industriala) si tertiar (retele de distributie, protectie si detectie incendiu, sisteme de securitate si mentenanta).

In prezent, TIAB este o companie moderna, aflata in continua ascensiune, cu o viziune manageriala care pastreaza acelasi trend al excelentei in afaceri.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 105 – iulie 2014, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/07/03/tiab-sa-65-de-ani-de-excelenta-istoria-tiab-o-radiografie-a-economiei-romanesti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.