Dupa cum v-am prezentat in numarul anterior, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) sustine activitatea firmelor din sectorul constructiilor, una dintre directiile de interes pentru companii fiind calificarea fortei de munca de pe santierele de constructii din Romania.
In acest scop, cele doua patronate, Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) si Patronatul Producatorilor de Tamplarie Tarmoizolanta (PPTT) impreuna cu Fundatia Dezvoltarea Popoarelor, in calitate de solicitant, si filialele acesteia din Cluj si Arad, au demarat, in aprilie 2014, implementarea unui proiect care vizeaza calificare fortei de munca din sectorul constructiilor si alte domenii de activitate.
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Investeste in oameni! (Axa prioritara 2 – “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de interventie 2.3. – “Acces si participare la formare profesionala continua”) si se deruleaza pe o perioada de 18 luni, in 3 regiuni: Bucuresti – Ilfov, Vest si Nord Vest.
Titlul proiectului este CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA!, acesta fiind si mesajul proiectului pentru angajatii din sectorul constructiilor, iar pentru firmele care isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor mesajul proiectului se rezuma la sintagma PERFORMANTA SI COMPETITIVITATE PRIN CALIFICARE GRATUITA.
Obiectivul principal al proiectului vizeaza cresterea competitivitatii si adaptabilitatii persoanelor angajate, cetateni romani, prin promovarea beneficiilor formarii profesionale continue in randul angajatilor si intreprinderilor, precum si prin accesul si participarea angajatilor la programele de formare profesionala.
Dintre principalele activitati care vor fi desfasurate in cadrul proiectului in vederea indeplinirii obiectivelor asumate, mentionam: informare cu privire la oportunitatile de calificare / recalificare si evaluare pentru persoanele angajate; promovarea beneficiilor formarii profesionale in randul angajatilor si intreprinderilor; furnizarea serviciilor de informare, consiliere si orientare profesionala pentru 962 angajati; participare la programe de formare profesionala autorizate, pentru dobandirea unei (noi) calificari, pentru 812 angajati din domeniul constructiilor si din alte domenii; evaluarea si certificarea competentelor profesionale dobandite in alte contexte decat cele formale pentru 150 de angajati in domeniul constructiilor; monitorizare programe de formare; crearea si dezvoltarea retelei la nivel multiregional pentru participarea angajatilor din domeniul contructiilor la programe de formare profesionala.
In cadrul proiectului se vor derula cursuri de formare profesionala in acord cu cerintele pietei muncii si nevoile participantilor, iar in ceea ce priveste sectorul constructiilor vom desfasura programe de formare pentru ocupatiile: Lucrator in Izolatii; Dulgher – Tamplar – Parchetar; Fierar – Betonist; Confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice.
Rezultatele estimate si asumate a fi obtinute la finalizarea proiectului vizeaza 962 de persoane angajate, care sa beneficieze prin proiect de consiliere / orientare si formare profesionala continua, din care: 812 persoane vor participa la programe de calificare si recalificare, iar 150 de angajati din cele trei regiuni de implementare vor fi evaluati pentru validarea cunostintelor dobandite anterior pe alte cai decat cele formale.
Principalele avantaje ale proiectului pentru angajatori, companii din sectorul constructiilor, identificate de FPSC, sunt: cresterea competitivitatii pe piata, prin utilizarea de forta de munca avand un nivel ridicat de calificare; diminuarea costurilor cu formarea profesionala a propriilor angajati; cresterea productivitatii muncii angajatilor; dezvoltarea unui parteneriat durabil si acces la consiliere si fomare profesionala pentru angajati s.a..
In ceea ce priveste angajatii, avantajele calificarii si certificarii de competente sunt multiple; dintre acestea amintim: cresterea nivelului de pregatire profesionala, conform standardelor cerute pe piata muncii; siguranta locului de munca, urmare a cresterii nivelului de productivitate individuala; posibilitatea identificarii mai facile a unui loc de munca in caz de somaj samd.
„Proiectul CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA! reprezinta doar inceputul implicarii Federatiei in proiecte cofinantate din Fondul Social European. In continuare dorim sa realizam cat mai multe proiecte care sa vina in sprijinul firmelor din sectorul constructiilor, atat pe partea de calificare a fortei de munca de pe santiere, cat si in alte perspective vizand tinerii sau junior / middle managemenul din companiile membre”, conform declaratiei marketing managerului PSC Ioana Andreea VLAD.
Autor:
Ioana Andreea VLAD, marketing manager PSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 32
FEDERATIA PATRONATELOR SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: contact@pptt.ro | Web: www.fed-psc.ro
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns