Apa are capacitatea de a penetra cu usurinta prin cele mai minore brese pe care le intalneste in cale. Infiltratiile de apa transforma subsolurile in spatii inutile, nesanatoase, adesea inutilizabile. Pe langa efectele sale distructive asupra elementelor structurale, penetrarea apei in interiorul structurilor subterane poate distruge finisaje, elemente de mobilier, echipamente, si poate restrictiona sau chiar bloca desfasurarea activitatilor curente. Lucrurile se pot agrava si mai mult daca se produc avarii la instalatiile electrice, distrugeri de proprietate privata sau publica, conflicte juridice. Costurile suplimentare aferente lucrarilor de remediere pot fi semnificative, cunoscandu-se faptul ca interventiile la aceasta categorie de lucrari, odata puse in exploatare, sunt costisitoare si in cele mai multe cazuri mult prea greu de realizat. Infiltratiile apar din cauza lipsei de concordanta dintre asteptarile beneficiarilor si modul de comportare la eforturile generate de sarcinile statice si dinamice ale cladirii, la incarcarea laterala a solului si uneori la presiune hidrostatica. Din acest motiv aprecierea nivelului de performanta pe care trebuie sa-l asigure structura subterana si implicit a sistemului hidroizolant trebuie facuta cu exigenta sporita in scopul asigurarii unei durabilitati in timp, in stricta concordanta cu regimul de viata al cladirii.
Rolul hidroizolatiilor la structurile subterane este de a preveni patrunderea apei in interiorul acestora, de a proteja structura impotriva deteriorarii, de a crea o protectie de tip bariera impotriva penetrarii contaminantilor proveniti din sol cu efecte de degradare a elementelor structurale si de coroziune a armaturilor. Ionii de clor, de sulf, acizii, pot duce prin actiunea lor de reducerea pH-ului betonului sub valorile critice, la coroziunea armaturilor si, implicit, la degradari structurale greu de cuantificat si de remediat. Hidroizolatiile previn totodata formarea mucegaiului, difuzia radonului, metanului si a altor gaze subterane, protejand astfel in mod implicit si sanatatea oamenilor.
Progresele in dezvoltarea unor noi sisteme si produse pentru hidroizolatia structurilor subterane, faptul ca exista o cerere crescanda pentru constructii cu spatii subterane cat mai generoase, cu mai multe niveluri de subsol, executate cel mai adesea in marile aglomerari urbane, cresterea incidentei fenomenelor extreme, sunt doar cateva dintre motivele ce au condus la modificarea modului de abordare in domeniul hidroizolatiilor structurilor subterane. Fara o abordare integrata in fiecare etapa de impelementare a unui sistem de hidroizolatie, incepand cu studiile privind natura solului, conditiile hidrografice, nivelul si natura apelor subterane, proiectare, executie etc., factorii de risc asociati devin din ce in ce mai greu de controlat, mai ales ca oricare dintre acestia pot face ca un sistem de impermeabilizare sa devina impropriu pentru un proiect anume, iar presupunerea ca solutiile care au functionat intr-o anumita situatie pot fi aplicate automat si in situatii aparent asemanatoare este eronata.
Reglementarile din tarile europene privind hidroizolatia structurilor subterane pun accent pe importanta efectuarii unor studii suplimentare preliminare:
• Studiul geotehnic privind natura, stratificatia, stabilitatea terenului de fundare, caracteristicile fizico-mecanice ale straturilor de sol sau de roca si modul in care acestea evolueaza in timp, permeabilitatea, penetrarea gazelor subterane precum radonul, metanul sau alte gaze, contaminanti din sol (cloruri, sulfati, acizi). Se stabileste totdata nivelul maxim al apelor subterane, variatia lor, probabilitatea de aparitie a varfurilor de nivel, gradul de agresivitate, circulatia in sol etc.
• Analiza topografica a terenului din proximitatea cladirii in raport cu structura subterana.
• Identificarea oricaror informatii lipsa privind natura solului de fundare si completarea lor ulterioara prin investigatii efectuate in situ conform cu reglementarile aplicabile.
• Efectul schimbarilor climatice si al altor fenomene naturale posibile.
Se evoca de asemenea necesitatea unor simulari tridimensionale ale proiectului propus, pentru detectarea prematura a posibilelor vulnerabilitati ce pot aparea la o serie de detalii de tipul penetratiilor, rosturilor constructive, de tasare, de dilatatie, deschiderilor de serviciu sau de urgenta etc.
Se afirma totodata necesitatea inspectiei atente a structurilor existente inainte de a finaliza orice analiza a riscurilor si inainte de stabilirea sau instalarea sistemului de impermeabilizare, in cazul reabilitarilor. Aceasta inspectie este esentiala pentru asigurarea ca structura este stabila pentru varianta propusa si pentru identificarea defectelor existente la suprafata acesteia care pot afecta performantele si eficacitatea oricarui sistem de hidroizolatie.
In contextul prezentat mai sus, Iridex Group Plastic vine in intampinarea tuturor partilor interesate cu o gama larga de sisteme pentru hidroizolarea structurilor subterane de tip cuva etansa, cu betoane impermeabile sau de tip cavitate drenanta, pentru cele 3 niveluri de protectie asa cum sunt ele definite de standardul BS 8102-2009:
• Membrane bituminoase
• Membrane bentonitice
• Membrane lichide mono si bicomponente, pe baza de rasini poliuretanice, sau pe baza de ciment
• Aditivi de impermeabilizare prin cristalizare
• Membrane multistratificate termoplastice, ranforsate cu tesatura din polyester si baza de polimer activ
• Membrane de drenaj din HDPE cu sau fara geotextil de filtrare-separare
• Accesorii pentru etansarea rosturilor constructive, de tasare sau dilatare, pentru etansarea penetratiilor, trecerilor de conducte.
In concluzie, la stabilirea unui sistem de hidroizolatie pentru o structura subterana pot exista o serie de optiuni si moduri de abordare, toate trebuind sa fie capabile sa functioneze corespunzator si sa satisfaca cerintele privind gradul de protectie si criteriile de performanta. Beneficiile unui sistem de hidroizolatie cu performante satisfacatoare sunt legate de crearea unor spatii mai utile si mai confortabile, desfasurarea fara probleme a activitatilor curente, reducerea costurilor asociate datorate infiltratiilor si problemelor structurale, reducerea costurilor de mentenanta.
Bibliografie:
• Construction Waterproofing Handbook, second edition – Michael T. Kubal
• BS 8102-2009
• Summary of BS 8102-2009 -PCA, Property Care Association
• Reducing the Risks of Leaking Substructures, A CIient’s Guide – Michelle Maloney, Hilary Skinner, Mohsen Vasiri, Jan Windle & Co-RambollUK
• Literatura tehnica Cetco UK, INDEX Spa IT, Fosroc UK, Profis GR, Iridex Group Plastic RO
Autor:
ing. Cristian Tanase
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns