«

»

Personalitati romanesti in constructii – Emil TIMOFTI

Share

timofti portretS-a nascut la 14 august 1951 in comuna Popricani, judetul Iasi.

Dupa absolvirea liceului – internat C. Negruzzi din Iasi, a urmat cursu­rile Facultatii de Hidrotehnica – Institutul Politehnic Iasi, devenind inginer in anul 1975.

Intre anii 1975 – 1978, a activat, ca inginer stagiar, la Nodul hidrotehnic Strejesti de pe raul Olt apartinand Grupului de Santiere Olt-inferior – Slatina.

Datorita calitatilor sale de coordonator, intre care mentionam spiritul de initiativa dar si comportarea civilizata in relatiile cu colegii si subordonatii, a fost promovat, inainte de termenul legal, ca sef al lotului care a executat cladirea Hidrocentralei Strejesti 2 x 25 MW (1978 – 1980).

La Grupul de santiere Portile de Fier II – Centrala romana – 8 grupuri a 27 MW (1980 – 1984), s-a remarcat in mod deosebit, ca sef de lot, pentru tehnicitatea dovedita si pentru promptitudinea deciziilor in momen­tele dificile intalnite pe santier. Aceleasi calitati le-a dovedit in functia de sef de santier la SHEN Portile de Fier II, Centrala romana (1984 – 1988).

Amintim ca, la 1 aprilie 1984, la Portile de Fier s-a organizat San­tierul National al Tineretului. Concentrarea de tineri muncitori a creat la Portile de Fier (ca si pe celelalte santiere mari) probleme dificile refe­ritoare la cazare, masa, instruire tehnica, igiena etc. Rezolvarea lor a necesitat calm, discernamant si actiune, pe care tanarul sef de santier Emil Timofti le-a rezolvat, atragandu-si simpatia si respectul tinerilor muncitori.

Intre anii 1988 – 1991 a continuat activitatea ca sef de santier la SHEN Portile Fier II, Centrala Suplimentara Gogosu 2 x 27 MW, dupa care a trecut, ca director, la SHEN Portile de Fier II de pe Dunare (1991-1993). Aici a coordonat definitivarea lucra­rilor de la Centrala Suplimentara Gogosu si de la Centrala apartinand Iugoslaviei, de la ecluza si barajul nedeversor sar­besc, de la podul suspendat pentru accesul in Ostrovul Mare (primul pod suspendat din Romania peste bratul Dunarea Mica, L = 60 m + 240 m + 60 m = 360 m) precum si de la podul de pe so­seaua internationala, dintre malurile romanesc si sarbesc, peste uvrajele centralei, cu o lungime to­tala de 1.136,5 m.

Intre anii 1993 – 1994 si-a conti­nuat activitatea ca director tehnic la SC Hidroconstructia SA Bucuresti. Ulterior, a devenit director pentru Calitatea Productiei (1995 – 2002), director adjunct (2002 – 2003) si director general (din 2003 si pana in prezent) la aceeasi societate.

Amintim ca este atestat tehnico-profesional in domeniile: constructii civile, industriale si agrozootehnice, constructii si amenajari hidrotehnice – MLPAT 1995.

Din activitatea inginereasca reie­se o bogata experienta in realizarea si conducerea lucrarilor hidrotehnice de amploare, cuprinzand: baraje din beton, centrale hidrotehnice de suprafata, drumuri, poduri, ecluze pentru navigatie, diguri etc., contri­buind substantial la realizarile SC Hidroconstructia SA Bucuresti.

De remarcat, in context: inteli­genta, perseverenta, discernamantul, profunzimea in gandire, capacitatea de sinteza, obiectivitatea, modestia, calitati care il situeaza intre cele mai de seama personalitati ale tehnicii romanesti in domeniul hidroconstructiilor.

(In colaborare cu Mihai Cojocar; din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 57Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/08/01/personalitati-romanesti-in-constructii-emil-timofti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.