In actuala situatie, in care majoritatea firmelor de constructii „someaza” sau au lucrari de mica amploare si cu totul si cu totul aleatoriu, PSC face eforturi laudabile de a revigora cel mai dinamic si sigur sector, care asigura cresterea economica, reducerea somajului prin crearea de noi locuri de munca si realizarea de investitii in toate domeniile de activitate. Un lucru nu prea usor, dar realizabil daca tinem seama de faptul ca, partial, au fost preluate si sunt in lucru o serie de lucrari in tara si in strainatate.
In ce stadiu se afla acest demers, ne raspunde Raluca Hanta, manager Comunicare si Relatii Publice din cadrul PSC.
Redactia: Ati declarat, in editiile anterioare ale revistei noastre, ca PSC sustine firmele de specialitate pentru a-si gasi proiecte in afara tarii. Ce s-a intreprins in acest sens?
Raluca Hanta:Intr-adevar, una dintre directiile fundamentale de sustinere a activitatii si intereselor membrilor, vizate de Patronatul Societatilor din Constructii, este cea de promovare internationala, cu scopul de a incuraja firmele romanesti sa performeze pe piete din alte tari, atragand, totodata, investitii straine pe care sa le gestioneze pe plan local. In acest sens, PSC este membru in Consiliul de Export al Romaniei, din cadrul Ministerului Economiei, reprezentand si sustinand interesele membrilor sai pentru implicare in cat mai multe proiecte si lucrari de investitii.
Red.: PSC are, deja, o traditie in organizarea actiunilor de internationalizare a participarii firmelor romanesti. De cat timp reprezentati interesele membrilor PSC peste hotare?
R.H.: Strategia de internationalizare face parte din planul nostru complex lansat in urma cu 5 ani de zile, pe parcursul caruia patronatul a consolidat activitatile de promovare internationala a firmelor romanesti din domeniul constructiilor, iar targurile si misiunile economice coordonate in anii precedenti au inregistrat un real succes, motiv pentru care vom continua sa organizam astfel de actiuni, atat pentru a incuraja firmele romanesti sa lucreze pe pietele internationale, cat si pentru a atrage investitii straine.
Red.: Catre ce destinatii va indreptati cu precadere preocuparile si actiunile si ce motive au stat la baza selectarii lor?
R.H.: In programul de internationalizare vizam, in primul rand, tarile non-europene, de regula cele post-conflict, aflate in plina dezvoltare economica, si anume, nordul Africii, Orientul Mijlociu dar si Federatia Rusa si, din acest an, Kazahstan si una dintre tarile vecine, Republica Moldova, care a semnat recent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, cu scopul de a asigura cresterea economica, stabilitatea si prosperitatea zonei respective.
Red.: Ce v-a determinat sa alegeti Republica Moldova?
R.H.: In urma analizelor de oportunitate, Patronatul Societatilor din Constructii a identificat in Republica Moldova importante oportunitati economice, in primul rand datorita pozitiei geografice favorabile, fiind, totodata, vecin imediat al Uniunii Europene, cat si membru al Comunitatii Statelor Independente.
Republica Moldova prezinta o serie de facilitati fiscale atractive: TVA-ul de 20%, costul redus al fortei de munca – salariul mediu de 190 de euro/luna, dar si impozitul pe profit de 12%. In 2013 valoarea investitiilor in constructii in Republica Moldova s-a dublat fata de anul precedent, ajungand la 6 miliarde lei.
Si statisticile din domeniul constructiilor, pe elemente de structura a lucrarilor executate, sunt incurajatoare. Predomina efectuarea lucrarilor de constructii noi, realizate in volum de 3,4 miliarde lei, pondere care constituie 55% din volumul total al lucrarilor de constructii executate, in crestere cu 5,9% fata de 2012. Lucrarilor de reparatii capitale si curente le-a revenit 40% din volumul total al lucrarilor executate in antrepriza.
O alta motivatie a selectarii acestei destinatii este traditia de cooperare dintre cele doua state, pana in momentul de fata fiind semnate o gama larga de acorduri de cooperare sectoriala intre Republica Moldova si Romania, in urmatoarele domenii: dezvoltare regionala, constructii, justitie, finante, comert, mediu de afaceri, transport, securitate sociala, invatamant, agricultura etc. Mai mult, in urma discutiilor si a parteneriatelor stabilite in cadrul misiunilor economice din Rusia – edtiile 2012 si 2013 – si a celei din Kazahstan, am participat, in perioada 1 – 6 iunie 2014, cu o delegatie formata din 9 firme reprezentative din domeniul constructiilor si al energiei regenerabile si trei delegati oficiali – doi reprezentanti ai Ministerului Economiei si reprezentantul PSC, domnul secretar general Tiberiu Andrioaiei, prilej cu care continuam strategia de internationalizare, prin participarea pe pietele din aceasta zona a Comunitatii Statelor Independente.
Red.: Exista interes pentru aceasta misiune economica din partea firmelor romanesti?
R.H.: Decizia de prospectare a unei noi piete se ia, in primul rand, in urma consultarii membrilor patronatului, ale caror interese le reprezentam prin intermediul tuturor actiunilor noastre. Prin urmare, s-a stabilit de comun acord sa organizam aceasta misiune, in cadrul celei mai recente sedinte de Consiliu Director. Peste zece firme reprezentative din domeniul constructiilor s-au inscris, deja, la aceasta actiune, iar lista nu este inca finalizata, deoarece un numar mai mare de companii si-au aratat interesul de a participa la misiunea economica din Republica Moldova. Atat destinatia, cat si agenda misiunii, sunt atractive pentru membrii nostri, deoarece vor avea loc intalniri la nivel inalt cu Uniunea Industriasilor si antreprenorilor din Moldova, cu autoritatile din cadrul Ministerului Constructiilor si Dezvoltarii Regionale, cu Federatia Patronatelor din Constructii, precum si intalniri bilaterale intre membrii misiunii economice romane si oamenii de afaceri moldoveni, pe tematici specifice, in functie de domeniul de activitate si interesele companiilor.
Red.: Cand va avea loc misiunea si care sunt conditiile de participare pentru companii?
R.H.: Prima editie a misiunii economice din Republica Moldova va avea loc in perioada 08.12 – 12.12.2014. Pentru a beneficia de sprijin de la bugetul de stat (care suporta 50% din costul transportului extern, al asigurarii medicale si al cazarii, pentru cate un delegat de la fiecare firma participanta si 100% din costurile de grup pentru reprezentare si protocol, inchirierea salilor, transportul intern si cheltuielile pentru reclama, publicitate etc), fiecare firma participanta trebuie sa completeze o fisa de inscriere si sa prezinte Certificatul de atestare fiscala emis de Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele, certificat emis de Autoritatea Locala, la zi.
Va reamintesc ca le stam cu placere la dispozitie celor interesati de mai multe detalii, care pot sa ne contacteze la numarul de telefon 021.311.95.94 sau sa ne scrie pe adresa de e-mail raluca.hanta@psc.ro.
Autor:
Raluca Hanta, manager Comunicare si Relatii Publice – Patronatul Societatilor din Constructii
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 10
PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.ro
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Ronexprim a spus:
04/08/2014 at 11:57 (UTC 2)
Initiativa este buna, insa ramane de vazut daca va aduce intr-adevar beneficii firmelor de constructii din Romania.