«

»

RIGIPS SAINT-GOBAIN: Patru proiecte romanesti la Saint-Gobain Gypsum International Trophy

Share

rigips august logo trofeu

Romania a fost prezenta cu patru proiecte de constructii in cadrul celei de-a noua editii a Saint-Gobain Gypsum International Trophy, toate demonstrand profesionalismul in executie al echipelor de constructori care le-au realizat, precum si capacitatea de inovare si utilizare de materiale si sisteme de ultima generatie a acestora. 

Competitia internationala Saint-Gobain Gypsum International Trophy se organizeaza, incepand cu anul 1998, o data la fiecare 2 ani, intr-o capitala europeana, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din industria gipsului. Competitia a fost creata cu scopul recunoasterii si rasplatirii calitatii si unici­tatii executiei sistemelor uscate (utilizand gips-cartonul) si umede (utilizand ipsosul) de catre firmele de constructii, trofeul promovand excelenta si inovatia in folosirea produselor pe baza de gips si a sistemelor aferente. Totodata, trofeul stimuleaza crearea de solutii noi, care raspund provocarilor momentului: efici­enta energetica, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea durabila. In acest an, evenimentul a fost organizat la Berlin, in perioada 5 – 7 iunie 2014, fiind inscrise 87 de proiecte din 33 de tari de pe cinci continente, in cadrul a sase ca­tegorii: Ipsos, Placi de gips-carton, Inovatie si dezvoltare durabila, Rezidential, Comercial si Solutii pentru segmente speciale.

Centrul multifunctional de evenimente si conferinte Auditorium Pallady, proiectat de FM Design si executat de firma Consstar Construct, a fost nominalizat la categoria Placi de gips-carton. Auditorium Pallady este o cladire moderna, conceputa ca un centru multifunctional, care cuprinde: sali de conferinta, sali de evenimente, zone de cazare si birouri. Are o suprafata de 10.000 mp si un design modern, cu fatade transparente din pereti tip Cortina de sticla, cu o structura perimetrala din beton, cuprinzand tehnologii si facilitati moderne. Avand functii multiple, au fost utilizate diferite tipuri de materiale, in acelasi timp men­tinandu-se un design unitar. Pentru imbunatatirea claritatii discursului si pentru a reduce timpul de reverberatie, in doua dintre salile de conferinta s-au folosit plafoane casetate tip Rigiton iar pentru a respecta cerintele de protectie la foc, solicitate de 90 si 120 de minute, s-au folosit placi de gips-carton Rigips® tip RF.

La categoria Inovatie si Dezvoltare sustenabila, a fost nominalizat proiectul de realizare a Maternitatii Regina Maria din Bucuresti, unul dintre cele mai mo­derne spitale din Romania, cu o investitie de 7 milioane EUR, proiectat de EOE Proiect si implementat de Pora Construct. Cladirea initiala a avut o structura din beton armat si o suprafata de 1.000 metri patrati. Destinatia initiala a cladirii a fost un bloc de apartamente, iar incastrarea perimetrului existent cu caramizi Poro­therm nu era adecvata, din punct de vedere tehnic, pentru un centru medical, deasupra cladirii solicitandu-se inca un etaj. Astfel ca s-a folosit o solutie inovativa care indeplineste toate cerintele specifice referitoare la protectia la foc, rezistenta la cutremur, izolare acustica si termica: placi AquarocTM (din ciment) pentru exterior, sustinute de o structura metalica, iar in interior placi de gips-carton standard.

Noul centru pentru cumparaturi si recreere, Promenada Mall, punct de referinta pentru Bucuresti datorita arhitecturii sale moderne si a vizibilitatii mari, proiectat de B23T International si executat de Strabag (Antreprenor general) si Dani Lev International (subcontractor) a fost inscris la categoria Comercial. Rolul Saint-Gobain Rigips a fost unul hotarator in rezolvarea problemelor de siguranta la incendiu si izolare fonica, precum si in finisarea unor suprafete speciale, pline de provocari. Protectia la incendiu a vizat protectia pasiva a spatiilor interioare, dintre care cele rezervate magazinelor cu textile au necesitat o atentie deosebita din cauza stocurilor de produse cu un grad ridicat de combustibilitate. Astfel, s-au folosit solutiile de pereti de compartimentare realizati cu placi din gips-carton rezistente la foc – Rigips® tip RF 15 mm – asezate in dublu sau triplu strat pe o structura metalica cu calitati ridicate de rezistenta mecanica – Rigiprofil®. Forma toroidala, curbata pe doua directii, a peretelui din zona luminatoarelor a fost realizata cu ajutorul structurii metalice Rigips Vertebra pentru suprafete curbe, si cu placile flexibile Glasroc F Riflex din ipsos armat cu fibra de sticla. Zonele de birouri au fost izolate acustic cu ajutorul placilor Rigips® Fonic, iar cele expuse umiditatii excesive – bucatariile si baile – au fost protejate corespunzator, cu placile speciale Rigips® pe baza de ciment AquarocTM.

La categoria Solutii pentru segmente speciale, a fost nominalizata cladirea moderna a Scolii Franceze “Anna de Noailles”, situata in zona de nord a capitalei, proiectata de Western Outdoor si construita de compania ACMS. Conceptul principal de proiectare a fost de a asi­gura o iluminare naturala si transparenta cladirii. Partile cladirii sunt pozitionate la 45° fata de terenurile sportive, pentru a economisi spatiu si a permite o iluminare naturala mai buna. Principalele cerinte tehnice au fost rezistenta la impact a peretilor, protectia la foc si tratamentul acustic in incaperi. Astfel, pentru a se asigura rezistenta la impact a peretilor in salile de clasa si coridoare s-au folosit placile Rigidur, iar pentru protectia la foc au fost utilizate placile de gips-carton Rigips® tip RF. In atrium si in sala de conferinta, s-au folosit panourile Gyptone pentru tratament acustic si imbunata­ti­rea claritatii discursului.

In cadrul celei de-a noua editii a competitiei Saint-Gobain Gypsum International Trophy s-au acordat premii pentru fiecare categorie, Marele Premiu si un premiu special al Presedintelui:

Categoria Placi de gips-carton: Modernizarea Teatrului German din München, realizata de TM Ausbau GmbH.

Categoria Ipsos: Modernizarea Sina­gogii din Mulhouse (Franta), realizata de Werey Platreset Staff.

Categoria Inovatie si dezvoltare durabila: extinderea cazinoului din Mondorf-Les-Bains, Franta, realizata de compania Eschlimann.

Categoria Comercial: centrul comer­cial Cradlestone Mall, realizat de compania Abbeycon (PTY).

Categoria Solutii pentru segmente speciale: Modernizarea Institutului de Studii Politice din Lyon, construit de compania D’Angelo & Agus.

Categoria Rezidential: cladirea unifamiliala Marsan, din Valladolid – Spania, amenajata de Audiotec Inginería Acústica.

Premiul Special al Presedintelui: Spitalul Al Mafraq din Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite, amenajat de Al Massa/International Décor.

Marele Premiu: noul stadion de fotbal din localitatea Gent, Belgia, executat de grupul Genisol.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 36Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/08/01/rigips-saint-gobain-patru-proiecte-romanesti-la-saint-gobain-gypsum-international-trophy/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.