«

»

TRACTOR PROIECT COMERT: O noua solutie BAUER de consolidare a terenului

Share

Diferite metode de consolidare a terenului folosind tehnologia ”Soil Mixing”, adica de realizare a pilotilor sau a peretilor diafragma prin amestecarea materialului forat cu suspensia de ciment injectata pe parcursul forarii, se folosesc la BAUER de multi ani. 

Dintre aceste tehnologii amintim:

  • Sistemele SCM (”Single Column Mixing)” si SMW (”Soil Mixing Wall”): procedeul consta in realizarea de piloti sau pereti de sustinere, prin amestecarea materialului dislocat de echipamentul de foraj cu suspensia de ciment, care este pompata continuu pe parcursul forarii, prin interiorul coloanelor de foraj.

Echipamentul poate fi cu o singura coloana de foraj (SCM), sau cu trei coloane de foraj (SMW), antrenate de capul rotitor, prin intermediul unei cutii de distributie.

  • Sistemul CSM (”Cutter Soil Mixing”): este o metoda noua, ce provine din tehnologia BAUER de executie a peretilor diafragma cu unitati de frezare, de la care sunt preluate si multe dintre componentele de lucru.

Specificul metodei consta in aceea ca materialul rezultat prin frezare nu este evacuat, ci amestecat cu suspensia de ciment, pompata permanent prin interiorul coloanei de frezare, realizandu-se, astfel, un mortar omogen si rezistent.

Metoda este folosita pentru realizarea de pereti de sustinere, pentru stabilizarea solului, sau pentru executia unor elemente de fundatii speciale.

 

BAUER Maschinen GmbH, impreuna cu firma subsidiara RTG Rammtechnik GmbH, raspunzand semnalelor tot mai numeroase venite de la constructori, privind necesitatea unui echipament pentru executia in sistem ”soil mixing”, de piloti cu diametre din ce in ce mai mari, a creat sistemul SCM-DH (”Single Column Mixing – Double Head”).

tpc august foto 8

Pornind de la faptul ca executia pilotilor prin tehnologia ”Soil Mixing” si-a demonstrat utilitatea de-a lungul anilor si s-a consacrat ca o solutie viabila pe intreg mapamondul, s-a impus dezvoltarea acesteia pentru diametre si adancimi de foraj mai mari. Aceasta dezvoltare semnificativa a fost posibila prin ideea specialistilor de la BAUER de a folosi un cap de rotire dublu, unul pentru foraj si celalalt pentru amestec, care sa lucreze simultan si in sensuri de rotatie opuse.

tpc august foto 4

In felul acesta, capacitatea de amestecare si de omogenizare a materialului forat cu suspensia de ciment a crescut foarte mult, astfel ca se pot atinge diametre si adancimi de foraj mult mai mari, iar metoda poate fi aplicata nu numai in soluri nisipoase, ci si in unele mai coezive.

tpc august foto 9

Doua seturi de palete de amestecare, interconectate, sunt antrenate in sensuri opuse de catre doua tuburi coaxiale.

tpc august foto 5

Antrenarea sistemului este facuta fie de un cap dublu de rotire (ex. DKS 100/200-02 sau DKS 50/100), fie de un cap de rotire de tip KDK, folosit pe masinile de foraj rotativ din seria BAUER BG, in combinatie cu un multiplicator de cuplu cu inversor de tip BTM.

Setul exterior de palete de amestecare este antrenat, la un cuplu foarte mare, de catre tubul exterior, care este cuplat la capul de rotire inferior. Dotat cu dinti de sapare la partea de jos, are ca sarcina principala spargerea si afanarea solului.

Setul interior de palete de amestecare este antrenat, cu o turatie mare, de catre tubul interior, care este cuplat la capul de rotire superior si are rolul de a asigura un nivel intensiv al amestecarii materialului dislocat cu suspensia de ciment.

Datorita designului foarte robust, sistemele de amestecare sunt disponibile in mod curent pentru coloane cu diametre de 1.800 mm si de 2.400 mm.

Vezi aici la lucru sistemul SCM-DH (Single Column Mixing – Double Head)

Atat masinile din seria RG, produse de RTG Rammtechnik pentru instalare de palplanse, cat si masinile de foraj rotativ din seria BAUER BG, pot fi utilizate ca masini de baza pentru aceasta noua tehnologie ”soil mixing”. Totusi, datorita nivelului superior al puterii hidraulice furnizate, masinile RG sunt mai potrivite pentru aceste aplicatii.

Principalele avantaje in comparatie cu metodele conventionale sunt:

• solul dislocat prin forare este utilizat ca material de constructie;

• cantitate minima de material evacuat (avantajos si pentru zonele contaminate);

• metoda fara vibratii;

• nu este necesara folosirea unui amestec de beton preparat anterior;

• se pot executa piloti cu diametre foarte mari, de pana la 2,4 m;

• penetrare usoara datorita designului special al mixerului exterior;

• posibilitate de utilizare si in soluri mai putin coezive;

• performante ridicate la costuri scazute;

• productivitate marita.

Mai multe detalii despre tehnologiile de varf promovate de grupul BAUER in domeniul fundatiilor speciale puteti afla pe website-ul BAUER, www.bauer.de, sau contactand reprezentantul BAUER Maschinen GmbH in Romania, firma Tractor Proiect Comert SRL din Brasov.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 106 – august 2014, pag. 48



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/08/01/tractor-proiect-comert-o-noua-solutie-bauer-de-consolidare-a-terenului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.