«

»

Personalitati romanesti in constructii – Adrian POPOVICI

Share

adrian_popoviciS-a nascut la 16 aprilie 1940 in comuna Ciolacu-Vechi, judetul Balti (Basarabia).

Dupa absolvirea, in anul 1956, a Liceului Tudor Vladimirescu din Targu Jiu, a urmat cursurile Facultatii de Hidrotehnica din Institutul de Constructii Bucuresti si a obtinut diploma de inginer in anul 1961.

Intre 1961 si 1968 a lucrat pe santierele amenajarii hidroenerge­tice a raului Arges, participand direct la constructia barajului arcuit Vidraru – cel mai inalt baraj din Romania (167 m) – si a UHE Cumpanita. A ocupat succesiv functiile de inginer stagiar, inginer principal si sef de lot.

Solutiile promovate de Adrian Popovici, precum: podurile mobile pentru excavatiile la platforma maca­ralelor funicular mal drept, recir­cularea apei de racire a betoa­nelor in serpentinele barajului Vidraru si altele, au marit ritmul de executie si au redus costul lucrarilor.

Activitatea didactica a inceput-o in anul 1968, ca asistent la Catedra de constructii hidrotehnice din Institutul de Constructii Bucuresti. A devenit, ulterior, sef de lucrari (1970), conferentiar (1977), profesor (1990) la disciplinele: Constructii hidrotehnice, Baraje, Inginerie seismica, Amenajari si Constructii hidro­tehnice, Inginerie seismica statistica, Masuri structurale si nestructurale pentru prevenirea dezastrelor, Eva­luarea si gestionarea riscului asociat sistemelor hidrotehnice.

Din anul 1987, dupa decesul mentorului sau, prof. Radu Priscu, a devenit seful Catedrei de constructii hidrotehnice, fiind reales, succesiv, in anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004 (cel mai longeviv sef de catedra din UTCB).

In anul 1972, a fost timp de sase luni la specializare in inginerie seismica la Politecnico di Torino si ISMES – Bergamo (Italia). Foarte apreciat de indrumatorii sai, prof. Guido Oberti si prof. Luigi Goffi, a fost solicitat sa participe la un program de cercetare in cadrul ISMES – Bergamo privind comportarea seismica a structurilor din cadre cu parter si etaj. Cercetarea s-a finalizat si cu o lucrare la cel de al V-lea Congres Mondial de Inginerie Seismica (Roma, 1973).

Prof. Adrian Popovici s-a preocupat constant de dezvoltarea unor relatii de colaborare cu universitati din strainatate, relatii concretizate mai ales dupa 1990 in programele Tempus si Socrates-Erasmus finantate de Uniunea Europeana. In acelasi context, prof. Adrian Popovici, a prezentat conferinte la Université de Liège, École Polytechnique Montréal, facilitand cunoasterea unor contributii stiintifice ale scolii romanesti in domeniul barajelor.

In anul 1976, a obtinut titlul stiintific de doctor inginer in constructii hidro­tehnice cu teza Contributii la calculul seismic al barajelor arcuite.

Este conducator de doctoranzi din anul 1990, pana la aceasta data fiind finalizate 12 teze de doctorat (cinci dintre acestea fiind elaborate de cadre didactice din Catedra de constructii hidrotehnice, ceea ce releva autoritatea sa stiintifica si grija pentru formarea in catedra a schimbului urmator de cadre).

In afara activitatii de exceptie din invatamant, prof. Adrian Popovici s-a impus si printr-o activitate stiintifica prestigioasa, cu contributii originale.

A fost printre primii cercetatori, pe plan international, care a studiat interactiunea seismica baraj-lac in problema tridimensionala (baraje arcuite), evidentiind influenta compresibilitatii apei, a geometriei barajului si a deschiderii vaii asupra raspunsului seismic. Studiul a fost efectuat cu ocazia elaborarii tezei sale de doctorat, iar rezultatele pu­blicate ulterior au fost deosebit de apreciate de comunitatea stiintifica, fiind citate in lucrari de referinta, intre care se mentioneaza cele ale prof. Anil Chopra de la University of California, Berkeley.

A adus contributii originale in nume­roase domenii intre care optimizarea barajelor din beton, analize seismice si statice prin metoda elementelor finite ale constructiilor de retentie din beton si din materiale locale, platformele marine, structurile ingropate de tunele si statii de metrou, anvelopele centralelor nuclearo-electrice, studiului oscila­tiilor de natura seismica ale lichidelor in rezervoare axial simetrice, protectia antiseismica a constructiilor hidrotehnice prin izolatori seismici, lichefierea seismica a barajelor de pamant, analiza stabilitatii seismice a versantilor barajelor, evaluarea sigurantei barajelor pe baza de ana­lize statistice si retele neuronale etc.

In context, inseram doua din aprecierile internationale asupra rezultatelor stiintifice obtinute de prof. Adrian Popovici:

„Eu ma delectez cu lucrari de cercetare similare si, in general, cu rezultate similare pe care tu le obtii in cercetarile tale in Romania. Sper ca ne vei informa in continuare asupra progreselor facute.” (1983, prof. Harry Bolton Seed – eminent specialist in inginerie seismica si geotehnica – University of California, Berkeley).

„Cartea ta despre baraje este cuprinzatoare si raspunde nevoii de a face legatura dintre metodele de analize structurale traditionale din domeniul barajelor si analizele nume­rice avansate, bazate pe metoda elementelor finite.”  (2002, prof. René Tinawi – sef catedra si prof. Pierre Léger, École Polytechnique Montréal).

Prof. Adrian Popovici are si o bogata activitate publicistica, originala, din domeniul hidrotehnic. A publicat peste 130 de lucrari stiintifice (60 dintre acestea fiind aparute in reviste din strainatate – Water Power & Dam Construction, Hydro Review Worldwide, L’Energia Elletrica – sau in publicatiile unor congrese si simpozioane internationale, congrese si simpozioane ICOLD, conferinte inter­nationale de inginerie seismica, congrese ISRM, conferinte si simpozioane dedicate proiectarii barajelor, confe­rinte despre cazuri istorice in geoteh­nica inginereasca, Hydro-Vision, Conferinte Hydro-Power, simpozioane organizate de Clubul European al tarilor membre in ICOLD etc.).

Prof. Adrian Popovici este autor sau coautor a 13 carti tehnice si manuale universitare, dintre care trei, scrise in limba engleza, au avut o larga circulatie internationala.

Dintre cartile publicate mentionam in mod deosebit: Ingineria seismica a marilor baraje (coautor), Ed. Aca­demiei Romane, 1980; Earthquake Engineering for Large Dams 2-nd edition (coautor), Ed. Academiei Romane si John Willey & Sons Ltd, 1985; Baraje pentru acumulari de apa vol. l, Ed. Tehnica, 1992 (pentru care a obtinut Premiul Anghel Saligny al Academiei Romane); Computational Procedures for Dam Engineering. Reliability and Applicability (coautor), Ed. ICOLD – Paris 2001; Baraje pentru acumulari de apa vol. 2, Ed. Tehnica, 2002.

In perioada 1975-1984, prof. Adrian Popovici a fost referent stiintific la publicatiile de specialitate Applied Mechanics, recenzand circa 50 de lucrari stiintifice din literatura tehnica internationala. De asemenea, a fost conferentiar invitat, presedinte al unor sectiuni sau membru in paneluri de experti la mai multe conferinte si simpozioane internationale (Teheran – 1990, Nanjing – 1992, Crans-Montana – 1995, Madrid – 1996, Bucuresti – 2003).

Prof. Adrian Popovici a imbinat activitatea stiintifica si didactica cu activitatea practica inginereasca, in care, de asemenea, s-a distins prin solutii originale, eficiente. Din aceasta activitate, la fel de impresionanta, mentionam doar urmatoarele: inovatie privind reciclarea apei de racire din serpentinele barajului Vidraru, metoda care a condus la economii importante de energie; optimizarea inclinarii talpii de fundatie a barajului de greutate Gilau de pe raul Somesul Mic (inovatie in colaborare cu prof. Radu Priscu); barajul Gura Raului (H = 72 m), cu contraforti de grosime variabila (solutie originala, elaborata in colaborare cu prof. Radu Priscu); protectia antiseismica a barajului de pamant Maneciu cu straturi si bretele seismoabsorbante de energie a cutremurului; contributii importante (in calitate de consultant) la proiectarea, supravegherea comportarii, expertizarea a peste 20 de mari baraje din Romania (Vidraru, Izvorul Muntelui, Raul Mare, Fantanele, Siriu, Fenes, Maneciu etc.); contributii esentiale la proiectarea primelor platforme fixe marine roma­nesti pentru exploatarea resurselor de petrol si gaze din platoul continental al Marii Negre; contributii la calculul si proiectarea unor statii ale Metroului din Bucuresti (Dristor, Titan, Unirii I si altele); participarea (in calitate de consultant) la calculul si proiectarea unor baraje importante din Iran (Alavian, Marun, Vafreghan) si a unui baraj din Trinidad & Tobago (Mamoral), cu aprecieri dintre cele mai laudative pentru contributiile aduse.

Incepand din anul 1976 este membru in Comisia de urmarire a comportarii constructiilor hidrotehnice din fostul Minister al Energiei Electrice sau ale institutiilor care l-au succedat (RENEL, SC Hidroelectrica SA).

In perioada 1978-1989, a fost expert si membru in Comisia romano-bulgara pentru amenajarea Dunarii in sectorul comun (SHEN Turnu Magurele-Nicopole si SHEN Calarasi-Silistra).

Prof. Adrian Popovici este verificator de proiecte si expert pentru baraje si lucrari hidrotehnice speciale, autorizat MLPTL si MAPM. In aceasta calitate a efectuat expertize de evaluare a gradului de siguranta pentru unele dintre cele mai importante baraje din tara intre care: Vidraru-Arges, Izvorul Muntelui – Bicaz, Raul Mare, Stramtori-Firiza, Bradisor, Gura Lotrului pe Olt, Bolboci, Zetea si altele.

In semn de recunoastere internationala a meritelor sale stiintifice si tehnice, in anul 1993, la recomandarea profesorului Michele Fanelli (Italia) – prestigioasa personalitate in domeniul barajelor – a fost ales membru in Comitetul Tehnic Ad-Hoc pentru Calculul si Proiectarea Barajelor din ICOLD (International Commission on Large Dams), comitet important, in care a avut o activitate meritorie si in care activeaza si in prezent. Ca membru al comitetului a participat activ la elaborarea a doua lucrari de sinteza si anume: Computational Procedures for Dam Engineering. Reliability and Applicability (2001) si Guidelines for Use of Numerical Models in Dam Engineering (2005). De asemenea, a fost promotorul primei manifestari stiintifice organizate de ICOLD in Romania: 7th ICOLD Benchmark Workshop on Numerical Analysis of Dams, Bucharest, 2003.

In tara, a fost presedintele Comitetului National Roman al Marilor Baraje (1996-2002), iar in prezent este presedinte de onoare al acestei organizatii profesionale infiintate in 1928.

Pentru prestigioasa sa activitate a fost decorat cu diferite ordine si medalii.

Ca si mentorul sau, prof. Radu Priscu, a imbinat, in mod fericit, activitatea de cercetare stiintifica cu cea tehnica la un inalt profesiona­lism. Profesorul Adrian Popovici este demn continuator al marilor inaintasi in profesie: Cristea Mateescu, Dorin Pavel, Radu Priscu, Alexandru Diacon.

Dascal de elita, considerat unul dintre cei mai buni profesori de Constructii hidrotehnice, iubit de studenti, admirat de colaboratori, se bucura in randul hidrotehnicienilor din Romania si a celor din strainatate (pentru contributiile stiintifice aduse) de un binemeritat prestigiu.

Modest, poate mult prea modest fata de realizari, disponibil intotdeauna sa ofere un sfat bun sau un ajutor profesional, deosebit de inteligent, cult, specialist de analiza si sinteza, inovator, perseverent si corect in relatiile interpersonale, a adus onoare tarii si profesiei careia i s-a dedicat cu pasiune si respon­sabilitate.

Acesta este inginerul, profesorul si omul de stiinta Adrian Popovici – personalitate de inalta valoare care, prin realizarile sale impresionante, se inscrie, inca din viata, in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii, ca harnic truditor pe taramul creatiei.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 107 – septembrie 2014, pag. 48



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/09/01/personalitati-romanesti-in-constructii-adrian-popovici/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>