Interviu cu Ioana Andreea Vlad, marketing manager PSC, despre calificarea fortei de munca din sectorul constructiilor.
Redactia: De unde a venit ideea de a va implica in procesul de calificare a fortei de munca din constructii?
Ioana Andreea Vlad: Problema fortei de munca din sectorul constructiilor este destul de veche si bine cunoscuta in domeniu. La fel si initiativele patronatului de a sustine calificarea fortei de munca de pe santier. Inca din 2011, PSC a sustinut proiectul Robust, derulat in contextul initiativei europene BUILD UP Skills, in prezent fiind membru in consortiul de implementare al proiectului QualiShell, Schema nationala de calificare pentru forta de munca din constructii pentru realizarea de anvelope de inalta performanta ale cladirilor. Proiectul vizeaza dezvoltarea a doua scheme nationale de calificare pentru angajatii care efectueaza activitati de reabilitare termica a cladirilor de locuit.
Red.: Relatati-ne mai mult despre implicarea efectiva a Patronatului Societatilor din Constructii in materie de calificare a fortei de munca.
I.A.V.: In vederea punerii in practica a schemelor nationale de calificare pentru muncitorii din constructii, in luna aprilie anul acesta Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), impreuna cu Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Fundatia Dezvoltarea Popoarelor, in calitate de solicitant, si filialele acesteia din Cluj si Arad, au demarat implementarea proiectului CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA!.
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni! (Axa prioritara 2 – “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de interventie 2.3. – “Acces si participare la formare profesionala continua”) si vizeaza calificarea fortei de munca din sectorul constructiilor si alte domenii de activitate.
Red.: Care sunt: perioada de desfasurare si principalele obiective ale proiectului?
I.A.V.: Proiectul CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA! se desfasoara in perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, avand o durata de 18 luni, iar ca areal de implementare vizam 3 regiuni: Bucuresti-Ilfov, Vest si Nord Vest.
Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de cresterea competitivitatii si adaptabilitatii persoanelor angajate, cetateni romani, prin promovarea beneficiilor formarii profesionale continue in randul angajatilor si intreprinderilor, precum si prin accesul si participarea angajatilor la programele de formare profesionala.
Red.: Ce fel de activitati veti desfasura in cadrul proiectului?
I.A.V.: Proiectul CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA! este un proiect strategic derulat la nivel national in trei regiuni, un proiect amplu care presupune desfasurarea de activitati complexe, dar mizam si pe expertiza partenerilor implicati alaturi de noi in proiect.
Principalele activitati din proiect se axeaza pe: informare cu privire la oportunitatile de calificare/recalificare si evaluare pentru persoanele angajate; promovarea beneficiilor formarii profesionale in randul angajatilor si intreprinderilor; furnizarea serviciilor de informare, consiliere si orientare profesionala pentru 962 angajati; participare la programe de formare profesionala autorizate pentru dobandirea unei (noi) calificari pentru 812 angajati din domeniul constructiilor si din alte domenii; evaluarea si certificarea competentelor profesionale dobandite in alte contexte decat cele formale pentru 150 de angajati in domeniul constructiilor; monitorizare programe de formare; crearea si dezvoltarea retelei la nivel multiregional pentru participarea angajatilor din domeniul constructiilor la programe de formare profesionala.
Totodata, in cadrul proiectului vom realiza cursuri de formare profesionala in acord cu cerintele pietei muncii si nevoile participantilor, iar in ce priveste sectorul constructiilor vom desfasura programe de formare pentru ocupatiile: Lucrator in Izolatii; Dulgher – Tamplar – Parchetar; Fierar – Betonist; Confectioner tamplarie din aluminiu si mase plastice, acestea fiind ocupatii de interes pentru membrii nostri.
Red.: Care ar fi publicul tinta / beneficiarii acestui proiect?
I.A.V.: Grupul tinta din proiect este reprezentat de persoanele expuse riscului de pierdere a locului de munca din cauza lipsei calificarii sau a unei calificari scazute, a nivelului scazut de educatie si care, de multe ori, se confrunta si cu alte probleme de excluziune sociala.
De asemenea, ne-am propus ca 50% dintre persoanele apartinand grupului tinta sa faca parte din randul muncitorilor necalificati si 50% din randul muncitorilor care au un nivel scazut de calificare, din toate grupele de varsta, cu un accent deosebit pe grupele de varsta tanara (pana in 30 de ani) si seniori (peste 45 de ani).
In cifre, vizam 962 de persoane angajate din regiunile mentionate, persoane care vor participa la sesiuni de consiliere / orientare profesionala, vor parcurge cursuri de formare profesionala si le vor fi evaluate competentele (inclusiv cele dobandite in mod nonformal) si 55 de intreprinderi care sa beneficieze de acesti angajati.
Red.: Din punct de vedere al rezultatelor ce impact anticipati?
I.A.V.: In ceea ce priveste rezultatele asumate de consortiu estimam ca vor fi obtinute, la finalizarea proiectului CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA! 962 de persoane angajate care sa beneficieze prin proiect de consiliere / orientare si formare profesionala continua, dintre care: 812 persoane vor participa la programe de calificare si recalificare si 150 de angajati vor fi evaluati pentru validarea cunostintelor dobandite anterior pe alte cai decat cele formale.
Estimam, de asemenea, o rata de succes in ce priveste participarea le cursurile de calificare de 95% si doar 5% abandon, un procent ambitios pe care speram sa il demonstram la final prin responsabilitatea cu care vom implementa actiunile descrise in proiect.
Red.: Ce beneficii au companiile din sectorul constructiilor si angajatii acestora, din proiect?
I.A.V.: Beneficiile participarii in proiect sunt multiple de ambele parti. Voi enumera doar cateva pentru fiecare categorie de actori vizati de proiectul nostru.
Pentru angajatori, companii din sectorul constructiilor, principalele avantaje identificate de noi sunt: cresterea competitivitatii pe piata prin utilizarea de forta de munca avand un nivel ridicat de calificare; diminuarea costurilor cu formarea profesionala a propriilor angajati; cresterea productivitatii muncii angajatilor; dezvoltarea unui parteneriat durabil si acces la consiliere si formare profesionala pentru angajati s.a.
In ceea ce priveste angajatii, avantajele calificarii si certificarii de competente ar putea fi: cresterea nivelului de pregatire profesionala, conform standardelor cerute pe piata muncii; siguranta locului de munca, in urma cresterii nivelului de productivitate individuala; posibilitatea identificarii mai facile a unui loc de munca, in caz de somaj s.a.m.d.
Sa nu uitam faptul ca vorbim despre un proiect cofinantat din Fondul Social European, ceea ce inseamna ca nu implica costuri semnificative din partea participantilor. Practic, totalitatea costurilor cu calificarea angajatilor reprezinta cheltuieli eligibile in proiect si sunt decontate de FSE, singura implicare, din partea participantilor, constand in alocarea de timp pentru a participa la cursuri.
Mizam astfel pe disponibilitatea angajatorilor de a trimite angajatii la programele de calificare / recalificare / specializare derulate prin acest proiect si pe responsabilitatea angajatilor de a lua in serios cursurile, pentru a obtine un nivel de calificare superior.
Red.: In final, care este mesajul dumneavoastra pentru publicul tinta al proiectului?
I.A.V.: Mesajul nostru se desprinde din titlul proiectului: CALIFICA-TE! DA-TI O SANSA LA O VIATA MAI BUNA!; proiect pentru angajatii din sectorul constructiilor, iar pentru firmele ce isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor mesajul proiectului se rezuma la sintagma PERFORMANTA SI COMPETITIVITATE PRIN CALIFICARE GRATUITA.
PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 107 – septembrie 2014, pag. 30
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns