«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Catedrala Ortodoxa Sf. Petru si Pavel – Mioveni

Share

metabet aug foto 1Antreprenor: SC SELCA SA – Metabet Pitesti
Subcontractor: SC PLUSAFORM SA Pitesti
Beneficiar: Parohia Mioveni
Finantator: Primaria orasului Mioveni
Proiectant general: SC PROIECT ARGES Pitesti

Catedrala  ortodoxa are un plan de cruce greaca, respectiv  o cruce cu bratele egale.

Edificiul are 5 turle, 4 pe colturi si una centrala. Turla principala se ridica la 31,45 m fata de cota + 0.00 (cota pardoseala), iar cele mici la 24,85 m fata de aceeasi cota. Demisolul are cota -5,50 m.

Constructia are demisol, parter, etaj partial, galerie pe tot conturul si o serie de minispatii (+8,00: +11,31: +16,17) pe cele patru turnuri, care, plecand din demisol, se constituie ca structura de baza a sustinerii turlei mari si turlelor mici.

Structura de rezistenta este din beton armat, cu stalpi si grinzi. Sistemul de fundare este cu talpi continue din beton simplu si centuri din beton armat. Peretii subso­lului, stalpii, restul nivelelor si boltile sunt din beton turnat monolit.

Turlele mici au forma circulara in plan, cu diametrul la interior de 3,90 m si inaltimea la cheia boltii de 6,40 m. Structura de rezistenta a turlelor este alcatuita din diafragme din beton armat pana la cota +20,10 m, avand 12 stalpi rotunzi cu diametrul de 40 cm inglobati. De la cota +20,10 m pana la cota de +22,75 m se continua numai structura stalpilor cu grinda circulara intermediara la cota +21,35 m, spatiul intre aceste cote fiind liber. La cota +22,35 m este o grinda circulara din care pornesc boltile fiecarei turle.

Turla principala are structura de rezistenta asemanatoare cu a tur­lelor mici, cu dimensiuni mai mari: diametrul interior este de 10,50 m, diametrul celor 12 stalpi este de 50 cm, iar inaltimea la cheia boltii este de 15,10 m, cota de pornire a turlei fiind tot de la +18,35 m.

Boltile turlelor sunt de tip calota sferica si sunt din beton armat, peste care este montata astereala, termo­izolatia, hidroizolatia si tabla de cupru a invelitorii.

Finisajele cladirii sunt deosebite: pardoselile interioare, atat la parter cat si la balcoane, sunt din marmura si granit, balustradele sunt din inox, fatadele sunt placate cu marmura alba si bej, bazinul din jurul altarului este placat cu marmura alba, invelitoarea – din cupru.

Prin originalitate si  monumentalitate, edificiul are o importanta deo­sebita pentru orasul Mioveni.

SC SELCA SA din grupul METABET PITESTI a acordat la executie o atentie deosebita pentru realizarea unei imagini arhitecturale reale.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 107 – septembrie 2014, pag. 42Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/09/01/trofeul-calitatii-araco-catedrala-ortodoxa-sf-petru-si-pavel-mioveni/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.