Tehnologia poliureei aplicata prin pulverizare este una dintre cele mai recente si mai in voga tendinte din domeniul protectiilor anticorozive, in special in cazul protectiei conductelor metalice si in general ca protectie/pelicula anticoroziva. Poliurea combina proprietatile extreme de aplicare cum ar fi intarirea rapida, chiar si la temperaturi scazute (-300C), si rezistenta la umiditate cu proprietati fizice exceptionale: duritate, flexibilitate, rezistenta la rupere si intindere, rezistenta chimica si la imersie in apa. Aceste caracteristici ii confera o buna rezistenta la imbatranire si abraziune. Sistemul are un continut de solide de 100%, ceea ce-l face conform cu cele mai stricte cerinte privind emisia de compusi organici volatili. Datorita timpului rapid de intarire tehnologia a fost adoptata in multe domenii, inclusiv la protectii anticorozive, membrane impermeabile, peliculizari si in general ca un sistem anticoroziv eficace.
In scurt timp poliurea va deveni alternativa preferata la materialele pe baza de polimeri organici utilizati in mod curent la protectia conductelor metalice, datorita bunei rezistente la coroziune, etanseitatii la apa si aer, rezistentei la salinitate, imunitatii la variatii mari ale pH-ului, stabilitatii fizice la temperaturi ridicate si performantelor exceptionale in combinatie cu protectiile catodice, in special la conducte metalice ingropate.
Acest articol vine in sprijinul factorilor de decizie cu argumente care explica de ce poliurea pura furnizata de IRIDEX GROUP PLASTIC este alegerea corecta ca sistem de protectie anticoroziva, in special in cazul conductelor metalice. Cerinta minima a unei vopsele de protectie este sa stopeze procesul de coroziune pe toata durata de viata proiectata insa, deoarece de cele mai multe ori conductele raman in uz mult timp dupa expirarea acestei durate, un obiectiv mai realist ar fi stoparea coroziunii pe durata efectiva de functionare. In mod inevitabil vopselele se deterioreaza in urma expunerii la eforturi externe sau ca urmare a unor procese de degradare pe termen lung care afecteaza constituentii acestora. Acesti factori conduc de obicei la aparitia defectelor in filmul de protectie si la expunerea conductei metalice la actiunea mediului inconjurator, insa acest risc de coroziune este si poate fi controlat prin protectia catodica.
Polimerii pe baza de poliuree au fost conceputi in scopul de a concura cu produsele trilaminate de tip FBE, 3LPP si 3LPE, asigurand performante mai ridicate si preturi competitive. Procesele de aplicare sunt simple si eficiente iar echipamentele utilizate au costuri accesibile comparativ cu cele utilizate la FBE, trilaminate si alte tehnologii similare, ca sa nu mai mentionam rosturile de aplicare inerente, eliminate in cazul poliureei.
Poliurea este caracterizata de multe proprietati esentiale care o recomanda ca o vopsea anticoroziva eficace.
Rezistenta la apa este poate cea mai importanta caracteristica deoarece apa, ca solvent universal, in combinatie cu alte materiale, poate forma medii foarte corozive cu puternic efect de deteriorare asupra substraturilor de otel. Gradul extrem de redus de absorbtie a apei si de transfer al vaporilor de apa reprezinta caracteristici esentiale prin care poliurea se impune ca o bariera eficace pe care putine alte sisteme o pot egala.
Rezistenta dielectrica este o caracteristica cheie a poliureei care ajuta la intreruperea circuitului electric format in timpul reactiei de coroziune si o recomanda ca pelicula rezistenta la coroziune prin rezistenta sa mare la deplasarea electronilor. Poliurea are o rezistenta dielectrica de peste 16 kV ceea ce, in combinatie cu absorbtia scazuta de apa, o fac ideala ca pelicula anticoroziva.
Inalta rezistenta a poliureei la transferul ionilor este o caracteristica de dorit a vopselelor pentru a preveni patrunderea ionilor de clor, sulf, a altor tipuri de ioni, care accelereaza fenomenul de coroziune. Rezistenta la trecerea ionilor este un factor care influenteaza rezistenta chimica iar poliurea are o buna rezistenta la substante chimice avand pH-ul intre 4 si 12, dar in special in cazul substantelor alcaline.
Aderenta ridicata a poliureei previne problemele legate de variatia gradientilor de temperatura, de osmoza si electro-osmoza, si de mentinerea integritatii pentru durate mari de timp, imbunatatind astfel durabilitatea peliculei de protectie. Totodata, aderenta ridicata previne exfolierea.
Un sistem elastomeric bine formulat pe baza de poliuree are bune rezistente la abraziune, la impact, la exfoliere, iar pierderea de material la testarea cu cilindrul C17 este < 6 mg, valoare cel putin comparabila sau mai buna fata de cele mai multe sisteme anticorozive utilizate in prezent.
O alta caracteristica care face ca poliurea sa fie un sistem unic este rezistenta la imbatranire si mentinerea pe termen lung a proprietatilor fizice, o calitate in plus, care o recomanda ca sistem de protectie anticoroziva pe termen lung. O poliuree bine formulata isi va mentine dupa imbatranire 90% din proprietatile initiale.
O foarte buna protectie anticoroziva pentru conducte din otel se realizeaza prin combinarea poliureei furnizate de Iridex Group Plastic cu o protectie catodica. Pelicula de poliuree asigura rezistenta initiala principala impotriva coroziunii iar ulterior, in cazul deteriorarii acesteia, protectia catodica va servi la prevenirea aparitiei coroziunii in zonele ramase expuse. Deterioarea in timp a vopselelor de protectie este un fenomen ce apare la toate conductele protejate cu vopsele traditionale insa, in cazul poliureei, riscul de deteriorare este minim sau nu se produce deloc, cu exceptia cazurilor de manipulare defectuoasa.
Autor:
ing. Cristian Tanase
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns