«

»

LAFARGE: Lianti hidraulici rutieri pentru stabilizarea digurilor de aparare impotriva inundatiilor

Share

lafarge_roadmixCa in fiecare an, inundatiile din aceasta vara au facut ravagii si au afectat numeroase localitati din tara. Multe case au fost luate de viituri, culturile agricole au fost compromise, iar digurile au fost distruse, lasand cale libera apelor.

Una dintre localitatile afectate de inundatiile produse anul acesta este si comuna Icoana, din judetul Olt, traversata de raul Vedea. La inceputul verii, Primaria din localitate a decis inceperea lucrarilor la constructia unui dig de aparare care sa fereasca, pe viitor, comuna Icoana si localitatea vecina, Corbu, de inundatii.

Digul are o lungime de 11 km, antreprenor general pentru aceasta lucrare fiind firma Dimar Construct din Bucuresti. Din cei 11 km, pe o buna suprafata a digului, de aproximativ 7,5 km, nu este necesara stabilizarea solului.

Acesta a fost luat dintr-o groapa de imprumut si este bun calitativ, iar portanta fiecarui strat se atinge direct din compactare.

Pentru ceilalti 3,5 km insa, pentru ca nu mai exista pamant de aceeasi calitate in apropiere, s-a hotarat stabilizarea solului. Lafarge Romania a livrat liant hidraulic rutier Roadmix® HRB 32,5 E pentru construirea acestei portiuni. Lucrarea de stabilizare a straturilor de pamant este executata cu aplicatorul de lianti hidraulici rutieri – Road Mix® Technology.

Stabilizarea se face cu Roadmix® in proportie de 3,5%. Roadmix® este un liant hidraulic rutier, cu rezistenta de HRB 32,5 E (conform SR ENV 13282/2002), recomandat in tratarea solurilor, pentru ca:

  • imbunatateste capacitatea portanta a solurilor coezive si necoezive;
  • Stabilizeaza solurile argiloase predispuse la umflare sau la contractie;
  • Stabilizeaza solurile sensibile la umezire sau cu tendinte de alunecare;
  • Stabilizeaza si consolidarea terenurilor de fundare;
  • Creste rezistenta straturilor de forma din alcatuirea sistemelor.

Digul are o inaltime de trei metri si o latime care porneste de la 12 m la piciorul digului si ajunge la 3,2 m la coronament.

Stabilizare coronament la un H: 5,4 m, taluz 1:1, latime coronament 3,2 m. Latime utilaj: 3 m.

Stabilizarea se face in straturi de 40 cm cu reciclatorul WR 2500 S al Lafarge. Dupa stabilizare, Lafarge va efectua cate 3 treceri cu compactorul cu picior de oaie si 3 treceri cu compactorul lis cu vibratie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 18Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/10/01/lafarge-lianti-hidraulici-rutieri-pentru-stabilizarea-digurilor-de-aparare-impotriva-inundatiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.