«

»

Personalitati romanesti in constructii – Gheorghe BADEA

Share

gheorghe_badeaS-a nascut la 25 octombrie 1944, in comuna Domnesti, judetul Ilfov.

Dupa terminarea Liceului nr. 36 din Bucuresti, a urmat Facultatea de Instalatii – Institutul de Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1969.

Activitatea didactica a inceput-o, ca sef de lucrari, la disciplina Instalatii sanitare si gaze la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Parcurgand etapele universitare, a devenit profesor in anul 1992.

Titlul de doctor inginer l-a obtinut in anul 1981, cu o teza din domeniul instalatiilor si echipamentelor pentru energia nucleara.

Mentionam ca a participat la programul Copernicus-Inventica de la Budapesta (1992); Educatie, economie, energie la Universitatea Bordeaux (1993); Energia, la universitatile din Geneva (1995) si Bordeaux (2000).

In domeniul cercetarii stiintifice, a efectuat studii dintre care le amintim pe cele cuprinse in contractele de cercetare: tratarea apei cu ajutorul campurilor magnetice; utilizarea tehnicii membranelor in procesele termice si de separare (ambele contractate de Ministerul invatamantului si Stiintei); studiul de solutie privind folosirea membranelor schimbatoare de ioni la tratarea apelor de alimentare a agregatelor termice (pentru Institutul de Proiectare si Tehnica de Calcul); reconversia sistemelor de distributie a caldurii in localitati (pentru Consiliul National al Cercetarii Stiintifice Universitare) etc.

Amintim ca a organizat (ca pre­sedinte), de la prima editie, conferin­tele internationale Stiinta moderna si energia, ajunse la editia a XXV-a.

Activitatea tehnica are ca inceput santierul de instalatii al Intreprinderii de Constructii Montaj Buzau. La aceeasi firma a coordonat, intre anii 1970 – 1972, lucrarile de instalatii, ca inginer sef, pentru santierele din Buzau si Ramnicu Sarat. De asemenea, a coordonat executia instala­tiilor la blocurile de locuit, cladirile social-culturale si administrative, precum si la cramele podgoriilor de la Rusetu si Pietroasele.

Intre anii 1972 – 1975, a activat, ca inginer sef, la Grupul intreprinde­rilor de Gospodarire Comunala din Cluj, realizand, in principal, alimentarea cu apa a municipiului Cluj din lacul de acumulare Tarnita, aflat la 30 km, si a cartierului de locuinte Manastur. De asemenea, s-a preocupat de modernizarile energetice ale centralelor termice din Cluj, Turda, Dej, Gherla, Huedin precum si ale cazanelor Metalica (ce echi­pau centralele termice de mare capacitate aferente microraioanelor de locuinte).

Activitatea publicistica. Prof. Gheorghe Badea a publicat numeroase articole in reviste din tara si strainatate si 11 carti, dintre care inseram: Dezvoltarea productiei de energie; Instalatii sanitare; Producerea, transportul si utilizarea energiei (coautor) si alte carti la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca.

A obtinut 12 brevete de inventii, dintre care amintim: Instalatie modulata pentru desalinizarea apei; Instalatie pentru ridicarea presiunii apei si recipiente hidropneumatice cu func­tionare automata etc.

Este verificator si expert tehnic, atestat de MLPAT, din 1995, in domeniul Instalatii pentru constructii; expert evaluator in Comisiile Nati­onale CNCSIS si CNCSU – Comisia de stiinte ingineresti si membru in Comitetul National Tehnic 4, de avizare a normelor tehnice din domeniul instalatii pentru constructii.

Sunt de mentionat si unele dintre functiile de raspundere pe care le-a avut in decursul anilor: seful Catedrei de instalatii pentru constructii la Facultatea de Constructii din Cluj-Napoca (din anul 1992), conducator de doctorat in domeniul Inginerie civila – Instalatii pentru constructii (din anul 1991), expert ONU la Comisia Economica de Energie si Eficienta Energetica de la Geneva (1991), director stiintific al Institutului de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii de Mecanizare a Constructiilor – Filiala Transilvania (din anul 1998), membru al colectivului de redactie al revistei Instalatii (din anul 2004), auditor energetic pentru cladiri si presedintele Comisiei Nationale la Filiala Transilvania (din anul 2005).

De asemenea, este membru al mai multor asociatii profesionale din tara si din strainatate; dintre cele din urma amintim: Asociatia Tehnica pentru Economia de Energie, Franta; Asociatia Ingine­rilor Americani de Incalzire, Frig si Climatizare; membru de onoare al Asociatiei Energeticienilor din Bordeaux.

Din anul 2006, este membru al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, iar din anul 2007, membru in Consiliul National de Echivalare a Diplomelor la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Pentru laborioasa sa activitate, a fost distins cu diplome si ordine: sef de lucrari universitar evidentiat, diploma de excelenta a Facultatii de Instalatii din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (2004), Ordinul Meritul pentru invatamant in grad de Ofiter acordat prin Decret Prezidential (2004) etc.

In anul 2013 a primit distinctia aso­ciatiei  Europene „REHVA Professional Award”, pentru activitatea de cerce­tare in domeniul stiintei, pentru contributia sa la imbunatatirea eficientei energetice si a mediului interior al cladirilor.

Seriozitate, probitate profesionala, inventivitate, corectitudine, onestitate, dragoste pentru aproapele – sunt calitati care apartin prof. Gheorghe Badea, calitati care l-au inscris printre cele mai de seama persona­litati ale stiintei si tehnicii romanesti in domeniul instalatiilor in constructii, pretuit de specialisti din tara si strainatate.

(Din. vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 60

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/10/01/personalitati-romanesti-in-constructii-gheorghe-badea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.