(Continuare din numarul anterior)
Dupa cum ati observat, in mai multe numere ale publicatiei noastre am prezentat informatii despre poduri realizate de-a lungul anilor in tara noastra. Acest lucru a fost posibil pentru ca unul dintre specialistii romani in domeniu a strans, pentru posteritate, principalele date despre asemenea lucrari care intereseaza retroactiv multi dintre specialistii in domeniu.
Continuam acest serial cu noi informatii legate de podurile din zidarie de piatra raspandite pe teritoriul intregii tari.
Poduri din zidarie de piatra se mai gasesc, izolat, si pe alte drumuri nationale.
- DN 22C, Cernavoda – Basarabi, traverseaza, la km 23+334, calea ferata Medgidia – Tulcea, cu un pasaj superior.
Pasajul din zidarie de piatra are o deschidere de 18,5 m, bolta cu calea sus, dublu incastrata; construit in anul 1925, odata cu executia caii ferate Medgidia –Tulcea – Foto 1.
- Un pod peste lac, cu o bolta dublu incastrata din zidarie de piatra, este in exploatare din anul 1899, pe DN 3 Ostrov – Basarabi, la km 145+786.
Podul are o deschidere de 16,50 m, parte carosabila de 6,00 m, borduri de siguranta fara trotuare, este executat din blocuri de piatra prelucrate si traverseaza o balta in apropiere de localitatea Gaita – Foto 2.
- Pe Drumul National 1, la km 194+373, in localitatea Vladeni, traseul vechi traversa paraul Homorod pe un pod din zidarie de piatra, cu trei deschideri, bolta dublu incastrata in plin cintru.
Podul a fost scos din circulatie in anul 1971, dupa executia pasajului superior peste calea ferata Brasov – Fagaras. In prezent, este folosit pentru circulatie locala. Are degradari la zidaria de piatra din amonte – Foto 3 si din aval – Foto 4. Se apreciaza ca a fost executat in jurul anului 1900.
- In localitatea Valenii de Munte, DN 1A traverseaza paraul Valeanca, la km 112+503, pe un pod nou, construit in anul 1982. Amonte de podul nou, aflat in exploatare, paraul Valeanca era traversat de un pod din zidarie de piatra cu doua deschideri, bolti dublu incastrate cu deschideri de cca. 14,00 m – Foto 5. Se apreciaza ca a fost executat in jurul anului 1900.
Podul vechi este folosit in prezent ca spatiu comercial, in constructii provizorii executate in lungul caii podului. Pentru mentinerea podului in stare de viabilitate nu s-au facut lucrari de intretinere sau reparatii, starea actuala putand conduce la accidente.
La o scara mult redusa, primaria orasului ar putea amenaja podul pentru spatii comerciale de tipul Ponte Vecchio (Florenta), evident si cu lucrari de reabilitare pentru pod.
- Pe Drumul National 71, Targoviste – Sinaia, peste Valea Dorului, s-a executat, in anul 1926, un pod din zidarie de piatra de talie cu trei deschideri, bolti dublu incastrate in plin cintru, deschiderea centrala de 26,00 m si marginale cu lumina de 6,50 m. Podul este normal si traverseaza valea intr-un sector al drumului in serpentine – Foto 8.
Zidaria este realizata cu blocuri din piatra de talie pe zonele caracteristice, bolti, parapet si zidarie din piatra prelucrata, opus in certum pe timpane si ziduri intoarse. Pe parcursul exploatarii, parapetul din piatra prelucrata a fost inlocuit cu beton si metal – Foto 6 si 7.
- DN 1 Brasov – Fagaras traverseaza paraul Ghimbasel, la Ghimbav, km 175+864, pe un pod din zidarie de piatra, cu o deschidere de 11,50 m, bolta dublu incastrata – Foto 9 si 10, lungime de 26,85 m, cale de 6,00 m. Podul a fost reabilitat in anul 1981, cu o placa din beton armat pentru calea amonte Fagaras – Brasov – Foto 11 si cu un pod nou pentru calea aval, cu o parte carosabila de 14 m, spatiu de siguranta central si racordari cu terasamentele cu sferturi de con cu placi de beton.
- Probabil, ultimul pod executat din zidarie de piatra este podul peste Valea Naparului pe DN 1, la km 113+175, la Posada, pod dat in exploatare in anul 1940.
Suprastructura sa a fost realizata cu o bolta dublu incastrata, cu lumina de 15,00 m, latime de 8,00 m si infrastructura din beton si beton armat.
Bolta la cornise a fost executata din blocuri de piatra prelucrata cu aceleasi dimensiuni si timpanele cu zidarie din piatra semiprelucrata, cu rosturi orizontale – Foto 12.
- DN 57, Orsova – Moldova Noua, traverseaza un parau in localitatea Pescari, la km 95+265, cu un pod din zidarie de piatra de talie, bolta dublu incastrata in plin cintru, cu deschidere de 6,00 m. Podul a fost executat in totalitate din zidarie de piatra, adica bolta, culee si timpane – Foto 13 si 14.
9. DN 11, Brasov – Bacau, la km 93+115, traverseaza raul Oituz, la Poiana Sarata, pe un pod din zidarie de piatra, bolta dublu incastrata, cu lungime de 53,10 m, parte carosabila de 7,00 m si 8,10 m adancimea vaii la nivelul apei.
Dupa informatiile beneficiarului D.R.D.P. lasi, podul a fost executat in anul 1951 pentru clasa l de incarcare – Foto 15, 16, 17.
In acest capitol au fost selectionate podurile din zidarie de piatra cele mai reprezentative, cu o prezentare generala si imagini caracteristice, pentru o cunoastere a evolutiei executarii podurilor definitive din Romania, in solutia cu bolti dublu incastrate.
Cu siguranta, pe reteaua de drumuri din tara noastra sunt, inca, in exploatare sau parasite si alte poduri din aceeasi clasa. Important ar fi ca aceste constructii care apartin primei etape de executie a podurilor definitive din tara noastra sa fie in atentia beneficiarilor lor si sa existe preocupari pentru conservarea lor in conditii cat mai apropiate de faza initiala.
Este necesara, totodata, o colaborare intre diverse institutii pentru a constata care sunt lucrarile clasificate ca monumente istorice sau cele care pot fi trecute in aceasta categorie de constructii.
(Din vol. Podurile: Bolti si arce, autor Gh. Rudi Buzuloiu)
(Va urma)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns