«

»

PSC: Sectorul constructiilor, la un pas de colaps?

Share

psc logo nouIn primele luni ale acestui an, industria constructiilor din Romania, prin reducerea investitiilor publice, a inregistrat cea mai mare scadere din Uniunea Europeana. Sute de firme s-ar putea inchide si exista pericolul ca, atunci cand statul se va decide sa investeasca in tara, sa fie prea tarziu. Dupa ce investitiile pu­blice s-au redus cu cel putin 30% de la inceputul anului, multe industrii au intrat in picaj. Lucrarile de constructii s-au redus, in doar doua trimestre, cu 20%, inregistrand cea mai abrupta scadere din Uniunea Europeana, conform Eurostat. Noile date economice ofera inca o explicatie pentru recesiunea tehnica in care a cazut economia Romaniei, conform datelor prezentate de statistica UE. Informatiile Eurostat confirma, deci, existenta unei tendinte clare de scadere a investitiilor guvernamentale in lucrari publice.

 

Intr-o interventie recenta, Prese­dintele Federatiei Patronatelor din Constructii – FPSC, dl Cristian Erbasu, previziona ca anii 2016-2017 vor fi critici in sectorul constructiilor, ca urmare a finalizarii programului financiar european 2007-2013, cumulat cu lipsa investitiilor private si intarzierea punerii in aplicare a noului program financiar 2014-2020.

cristian_erbasu„Premisele, la nivelul programului financiar 2014-2020, nu sunt incurajatoare, in conditiile in care nici acum nu a aparut ghidul de aplicare si imi este teama ca vom incepe abia in a doua parte a anului 2017 sa simtim efectul lipsei proiectelor pentru perioada 2014-2020. In momentul de fata, estimez ca va fi o pauza de un an, un an si jumatate, intre momentul finalizarii vechiului program si momentul inceperii pro­iectelor pe noul program“ – a precizat Cristian Erbasu.

De asemenea, presedintele Patro­natului a afirmat ca, de la inceputul crizei, 2014 este anul cu cea mai mare scadere in domeniul constructiilor, in principal din cauza investi­tiilor foarte scazute si a numarului mare de pro­iecte pe fonduri structurale care nu au fost demarate din diferite motive. O problema majora este cauzata de faptul ca procedura de atribuire a contractelor a fost una foarte lunga, au aparut nenumarate contestatii, proiec­tele nu s-au ridicat la nivelul standardelor, asadar sunt necesare multe verificari si modificari care nu sunt acceptate de organele de control. Corectiile se imputa, ulterior, beneficiarului iar, in general, acesta este repre­zentat de autoritati locale care nu au fonduri pentru acoperirea diferentelor aparute.

,,Economia privata inca nu si-a revenit si nu da semne de revigorare. Exceptiile sunt reprezentate de cateva mall-uri si cativa dezvoltatori mai curajosi, ce s-au orientat spre constructia de locuinte care se pot incadra in programul Prima Casa“, a explicat dl Cristian Erbasu.

Cele mai mari probleme cu care se confrunta sectorul constructiilor sunt cele de finantare, dar si lipsa perso­nalului adecvat pentru anumite meserii, spre exemplu, specialistii din domeniul tehnic, ce trebuie sa deruleze lucrari respectand procedurile impuse, sa  faca documentatia necesara in proiecte cu fonduri europene si care nu sunt inca suficient de bine pregatiti, astfel incat aceste proiecte sa se deruleze fara sincope.

Dupa mai multi ani de criza economica globala, revenirea la cres­terea economica a Romaniei si relansarea investitiilor erau asteptate ca ultima speranta de sectorul constructiilor, de la proiectanti si antreprenori pana la societati producatoare de utilaje sau materiale de constructii. Sacrificarea investitiilor a fost facuta pentru a acoperi anumite lipsuri din bugetul statului si pentru a se mentine un deficit cat mai scazut, in condi­tiile in care tocmai lansarea investitiilor ar fi reprezentat solutia sanatoasa pentru rezolvarea acelor probleme. Prabusirea sectorului constructiilor poate duce nu doar la pierderea de taxe si impo­zite, ci si la cresterea, cu siguranta, a numarului somerilor din sector.

tiberiu_andrioaiei,,Investitiile statului sunt cele mai importante deoa­rece firmele mari de constructii, care sa poata concura cu marile corporatii, in Romania  sau oriunde, nu pot gasi investitori privati de asemenea anvergura. De aceea, peste tot in lume, statul este investitor si principalul beneficiar pentru lucrari mari. In lipsa unui program constant de investitii apar o serie de probleme sistemice pentru sector: se pierde masiv din portofoliul de lucrari relevante, se diminueaza grav calitatea profesionala a capitalului uman de specialitate, se decapita­lizeaza firmele; unele au disparut deja, urmeaza si altele, mai ales ca avem semnale ca unele dintre firmele mijlocii si mari urmeaza sa intre in insolventa“, a declarat Tiberiu Andrioaiei, Secretar General al Patronatului Societatilor din Constructii.

Recent, FPSC, alaturi de parteneri relevanti din sector, a luat pozitie fata de propunerile legislative de impovarare economica a antreprenorilor din constructii si a facut apel la autoritati sa simplifice procedurile de acordare si derulare a proiectelor, precum si sa lanseze un program coerent si consistent de investitii publice, care sa atraga dupa sine si increderea investitorilor privati de a-si plasa capitalul in Romania.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 10 

PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII|
B-dul Unirii, nr. 70, bl. J4, sc. 4, ap. 130, et. 8, cam. C, Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: +4 021.311.95.94, +4 021.311.95.94
E-mail: office@psc.ro | Web: www.psc.ro



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2014/10/01/psc-sectorul-constructiilor-la-un-pas-de-colaps/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.