In perioada 7 – 11 iulie 2014 a fost organizata la Shanghai – China cea de-a saptea conferinta internationala a uneia dintre cele mai mari asociatii profesionale din lume, in domeniul podurilor – IABMAS14, dupa ce alte sase evenimente asemanatoare au avut loc succesiv, din doi in doi ani, la Barcelona – SPANIA (2002), Porto – PORTUGALIA (2004), Seoul – KOREA (2006), Kyoto – JAPONIA (2008), Philadelphia – SUA (2010), Stresa – ITALIA (2012).
Pentru acest eveniment au fost trimise peste 600 de rezumate din 37 de tari, dintre care au fost acceptate, pentru a fi prezentate la lucrarile conferintei, numai 394 de referate din 30 de tari. Selectionarea a fost deosebit de exigenta, facuta de un colectiv de personalitati remarcabile pe plan international, astfel incat prezentarile au fost de o inalta tinuta tehnico-stiintifica si, mai ales, cu un continut interesant si util societatii. In cadrul conferintei au fost dezbatute probleme esentiale privind siguranta si managementul podurilor, pe intreaga lor perioada de existenta – asa numitul „cycle-life“ – ciclul de viata, inclusiv buna functionalitate si durabilitatea acestora.
Din lucrarile conferintei s-au desprins si o serie de concluzii pe care am sa incerc sa le sintetizez pe scurt.
- Investitiile in infrastructura joaca un rol deosebit de important in viata social-economica, prin aceea ca asigura fundamentul pe care se cladeste intreaga viata a societatii: economica, sociala, educationala, culturala, militara, sportiva, religioasa etc.
Pentru ca acest intreg lant de cerinte sa se afle la un nivel superior de performanta, trebuie ca si infrastructura sa se gaseasca la un nivel corespunzator. Investitiile in infrastructura sunt costisitoare si din acest motiv trebuie realizate cu mult discernamant, iar mai apoi trebuie pastrate cu mare atentie. Realizarea trebuie sa porneasca de la o proiectare rationala si inteligenta, urmata de o executie de buna calitate si continuata cu o intretinere sustinuta permanenta.
Dintre toate aceste trei activitati, cea mai importanta este aceea de proiectare care, desi nu este spectaculoasa si „la vedere“ (motiv pentru care este tratata uneori cu superficialitate), sta totusi la baza succesului unei constructii.
O proiectare rationala si inteligenta depinde de doi factori principali: formularea corecta a cerintelor pentru proiectare, respectiv Caietul de Sarcini, precum si profesionalismul si seriozitatea elaboratorului proiectului.
Formularea cerintelor de proiectare trebuie sa fie „la obiect“: simpla, clara si concisa. Un caiet de sarcini neclar, ambiguu si mai ales stufos nu il ajuta nici pe elaborator sa proiecteze mai bine si nici pe beneficiar sa aleaga cel mai potrivit proiectant. Este o irosire inutila de munca si energie, fara atingerea unui scop folositor. Exista norme bine stabilite dupa care trebuie proiectata corect o lucrare, care nici macar nu ar trebui sa mai fie amintite. Acestea trebuie sa fie, evident, in responsabilitatea proiectantului.
Este insa necesar sa fie stabilit cu precizie si discernamant ce parametri de baza trebuie respectati de lucrare. Profesionalismul si seriozitatea elaboratorului proiectului sunt esentiale pentru obtinerea unei documentatii corecte, complete si competente, pe baza careia lucrarea sa poata fi executata in cele mai onorabile conditii de calitate si eficienta.
Eficienta unei lucrari este stabilita inca din faza de Studiu de Fezabilitate, prin conceperea solutiei adoptate pentru realizarea acesteia. Din acest motiv, se considera ca faza de proiectare este, de fapt, si cea mai importanta etapa pentru succesul unei investitii.
Conceperea unei lucrari se bazeaza pe cunostinte aprofundate pluridisciplinare (statica, rezistenta, dinamica, geotehnica, topografie, hidraulica, ingineria constructiilor etc.), pe studii temeinice de teren (topografice, geotehnice, hidrologice, arheologice etc.), dar mai ales pe experienta si ingeniozitatea inginerului de a gasi, din noianul de posibilitati, solutiile cele mai potrivite si eficiente pentru obiectivul respectiv.
Conceperea solutiei este de o importanta covarsitoare pentru succesul unei investitii, care trebuie sa respecte patru cerinte principale: siguranta, functionalitate, economicitate si estetica. Desigur ca acestor cerinte fundamentale le mai pot fi adaugate si altele, precum: durabilitatea, fezabilitatea executiei, executia facila etc.
Prin eficienta unei investitii trebuie sa se inteleaga ca nu este vorba numai de economicitate, ci de indeplinirea tuturor cerintelor mentionate, inclusiv de constructibilitate, la un nivel superior de calitate, cu un cost de investitie rezonabil.
O concluzie care se desprinde din cele spuse pana acum este aceea ca Studiul de Fezabilitate, care stabileste solutia unei lucrari, trebuie tratat cu suficienta seriozitate, cu profesionalism si competenta, astfel ca succesul investitiei sa fie asigurat.
Sistemul de licitatii pe baza pretului cel mai scazut este deosebit de nociv, caci pentru un cost insignifiant din valoarea investitiei poate rezulta o constructie necorespunzatoare, care, pentru a fi adusa la parametrii necesari de functionalitate, implica cheltuieli suplimentare, grevand substantial costul total al investitiei.
De asemenea, impunerea termenelor de predare inexplicabil de reduse conduce la proiecte insuficient de bine studiate, care nu pot asigura realizarea unor constructii corespunzatoare din punct de vedere al satisfacerii performantelor scontate.
La licitatia unei investitii, criteriul de alegere trebuie sa se bazeze pe competente, profesionalism, seriozitate, experienta, dotari si nicidecum pe parametri care nu au nicio legatura cu indeplinirea cerintelor de performanta scontate.
- Executia constructiei este, de asemenea, deosebit de importanta pentru ca reprezinta materializarea investitiei care este „la vedere“, si, mai ales, pentru ca incorporeaza ponderea majora a valorii investitiei. Succesul executiei depinde, in primul rand, de calitatea proiectului care sta la baza acestei activitati si apoi, de profesionalismul, seriozitatea, experienta si posibilitatile de dotare ale antreprenorului. Este deosebit de important ca la executie sa se foloseasca materiale de constructie cu performante sporite si tehnologii de executie moderne, cu randament ridicat. Utilizarea unor materiale de constructie ieftine, expirate sau cu performante scazute sau a unor tehnologii invechite, greoaie, fara randament, nu face decat sa conduca la constructii de slaba calitate, pentru a caror aducere la standarde de performanta sunt necesare costuri suplimentare, care ar putea fi tot in sarcina constructorului, acelasi care a urmarit obtinerea unor economii exagerate in detrimentul bunei calitati.
Licitarea executiei unei constructii trebuie sa se faca tot pe baza unui Caiet de Sarcini concis, concret, cu cerinte si atributii clare, care sa nu dea nastere la interpretari si, mai ales, pe baza unei documentatii de executie complete, detaliate, menite sa ajute Contractorul sa-si evalueze precis posibilitatile si mijloacele de care are nevoie pentru a rezolva optim sarcina pe care se angajeaza sa o rezolve.
- Nu mai putin importanta este si intretinerea constructiei dupa darea ei in exploatare, pentru a o mentine permanent la parametrii proiectati si pentru a-i asigura durabilitatea necesara, prin interventii de mentenanta si reparatii, evitandu-se ajungerea la starea de degradare avansata, cand aceste interventii devin complicate si costisitoare. In acest sens, este necesara o urmarire competenta si organizata a comportarii in timp a constructiei in exploatare pentru a depista orice defectiune inainte de a incepe sa se amplifice. In acest fel se pot lua masuri de remediere cu costuri suportabile, care sunt mai usor de acceptat decat cele care ar fi necesare in cazul unor avarieri importante.
Concluzia generala, care se poate trage din cele prezentate, este ca toate cele trei activitati principale care concura la succesul unei investitii (proiectare, executie, intretinere) trebuie sa se desfasoare cu profesionalism, competenta si seriozitate de catre fiecare parte implicata.
Realizarea cu succes si mentinerea in bune conditii sunt deziderate deosebit de necesare, deoarece constructiile sunt investitii costisitoare, ceea ce impune atentie si discernamant din partea factorilor care participa la realizarea lor. In acelasi timp, constructiile sunt deosebit de necesare deoarece reprezinta fundamentul intregii vieti a unei societati.
Fiecare activitate in parte, dintre cele mentionate, depinde de succesul celei desfasurate anterior. Astfel, activitatea de intretinere este mai mult sau mai putin ampla, in functie de cum executia s-a realizat mai mult sau mai putin bine, in timp ce executia este mai mult sau mai putin buna, dupa cum proiectarea a fost mai mult sau mai putin corecta, completa si bine inspirata.
Tot ceea ce am descris succint in acest articol a rezultat din dezbaterile unor firme de succes din toate cele trei domenii de activitate (proiectare – cercetare, executie, intretinere – exploatare) de pe mai multe meridiane ale lumii, dezbateri care au avut loc recent in Shanghai. M-am gandit sa le reamintesc, deoarece poate, cu timpul, vor fi aplicate si la noi cateva dintre aceste principii: licitatii pe baza de competente si profesionalism, de seriozitate si corectitudine din partea competitorilor; altfel, ne vom alege cu constructii neperformante si costisitoare si cu firme serioase intrate in faliment.
Autor:
ing. Victor POPA – membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, presedinte CNCisC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 108 – octombrie 2014, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns